28 / 03 / 2024

Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun evi yol altında kalmaktan kurtarıldı!

Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun evi yol altında kalmaktan kurtarıldı!

Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun 1975'teki vefatına kadar yaşadığı İstanbul Kadıköy'deki evi imar planında yol alanında kaldı. Ailenin itirazı üzerine Belediye Meclisi yeni yol düzenlemesi yapılmasını istedi...



Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun 1975'teki vefatına kadar yaşadığı İstanbul Kadıköy'deki evi imar planında yol alanında kaldı. Ailenin itirazı üzerine Belediye Meclisi yeni yol düzenlemesi yapılmasını istedi.


Cumhuriyet döneminin önemli ressam ve şairlerinden Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun İstanbul Kadıköy'de yıllarca yaşadığı ev, yol altında kalmaktan kurtarıldı. Eyüboğlu ailesinin torunları tarafından sanat evi olarak kullanılan binanın sanat atölyesinin yer aldığı müştemilat ve bahçe kısmı imar planlarında yol alanında kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan itirazla sanatçının ve yaşadığı evin önemine dikkat çekilerek yeni yol düzenlemesi yapılması istendi. Belediye Meclisi oybirliğiyle düzenlemeyi kabul etti. 


EVİN PROJESİ CANSEVER'İN 


Bedri Rahmi Eyüboğlu, Trabzon'da başlayarak Kadıköy'de sona eren yaşamı boyunca birçok eser bıraktı. Eyüboğlu'nun 1975'teki vefatına kadar yaşadığı Kadıköy'deki evi 2009'da korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillendi. Bedri Rahmi Eyüboğlu Evi olarak sanatçının eserleri ve baskı atölyelerinin yer aldığı bina, Kadıköy'deki apartmanlar arasında varlığını sürdürmeye devam etti. Türk mimarisinin en önemli isimlerinden Turgut Cansever tarafından projesi yapılan ev ve müştemilat, döneminin karakteristik mimari özelliklerini de taşıyor. 2005'te yapılan imar planlarında bahçe ve müştemilat kısmı yolda kalan binanın kurtarılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvuru yapıldı. İlçe belediyesi tarafından yapılan başvuruda, imar planında gözüken yolun açılması durumunda Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun atölyesinin kaldırılacağına dikkat çekildi. Büyükşehir Belediye Meclisi sanatçının atölyesinin de yer aldığı kısmın yol alanından çıkarılmasına karar verdi. 


Zeynel Yaman/ Sabah 


Geri Dön