19 / 04 / 2024

Reyhanlı Barajı inşaatında son durum ne?

Reyhanlı Barajı inşaatında son durum ne?

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Hatay'da inşa edilen ve bölgenin en büyük projelerinden biri olan Reyhanlı Barajı'nda çalışmaların hızla devam ettiği bildirildi.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Hatay'da inşa edilen ve bölgenin en büyük projelerinden biri olan Reyhanlı Barajı'nda çalışmaların hızla devam ettiği bildirildi.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, yöre halkının uzun yıllardır beklediği barajın hizmete alınmasıyla Amik Ovası'nda 600 bin dekar zirai arazinin modern sulama sistemine kavuşacağı belirtildi.


Homojen dolgu-zonlu toprak dolgu tipinde ve temelden 30,8 metre yüksekliğinde inşa edilen ayrıca 9 bin 271 metre kret uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun kretine sahip Reyhanlı Barajı'nın Reyhanlı İlçesi sınırları içerisinde Amik Ovası'nda yer aldığı ifade edilen açıklamada taşkın ve sulama maksatlı olarak projelendirilen ve Suriye sınırında bulunan barajın su kaynağını Afrin, Karasu Çayı ve Asi Nehri oluşturduğu kaydedildi.


Öte yandan açıklamada, işlendikçe değeri artan topraklara sahip Hatay'da, nüfusun yüzde 30’unun tarımla uğraşmasının, barajın önemini daha da artırdığı ve nisan sonu itibarıyla barajda fiziki gerçekleşmenin yüzde 65 seviyesine ulaştığı ifade edildi.


Reyhanlı Barajı'na su sağlayacak Reyhanlı Barajı Afrin Çayı Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı İnşaatı'nın ihalesinin 26 Nisan'da yapıldığı, Reyhanlı Barajı Takviye Tesisleri 1. Kısım Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı Yapımı İnşaatı İhalesinin ise haziran ayında yapılacağı, ayrıca 600 bin dekarlık sulama sahasının 189 bin 610 dekarını sulayacak olan Reyhanlı Barajı Sulaması ihalesinin 1. kısım inşaatının temmuzda ihale edileceği kaydedildi.


- Eroğlu: "Amik Ovası’nın suya hasretini dindireceğiz"


Açıklamada değerlendirmesine yer verilen, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ülkenin en bereketli ovalarından Amik Ovası'nın suya hasretini dindirecek ve bölgenin taşkın zararlarından korunmasını sağlayacak Reyhanlı Barajı'nda çalışmaların devam ettiğini bildirdi.


Hatay'ın en büyük projelerinden birini daha hayata geçirmenin haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Eroğlu, "Yıllardır hasretle beklenen bu baraj ile hem Amik Ovası’nda yer alan 600 bin dekar zirai arazi sulanacak hem de 200 bin dekar saha taşkın zararından korunacak. Böylece Amik Ovası’nın suya olan hasretini dindirmiş olacağız. Bölgede kış aylarında yaşanan taşkın problemleri ovada ve yerleşim yerlerinde zararlara sebebiyet veriyor. Barajın faaliyete geçmesi ile her yıl bölgede meydana gelen taşkınların verdiği zararların ve çoraklaşmanın önüne geçilecek. Ayrıca, verimli toprakların sulanması ile milli ekonomiye yılda 382 milyon 528 bin TL katkı sağlanarak, 54 bin 124 kişiye de istihdamın önü açılacak." değerlendirmesinde bulundu.


AA


Geri Dön