27 / 04 / 2024

Reza Zarrab'ın Boğaz'daki yalısının davası 11 Mart'ta!

Reza Zarrab'ın Boğaz'daki yalısının davası 11 Mart'ta!

Reza Zarrab ve eşi Ebru Gündeş izin alınmaksızın tamirat – tadilat ve izinsiz inşai ve fiziki müdahalede bulunmak suçlamasıyla 11 Mart 2016 günü saat 11.00’de Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.



Kamuya ait kapıyı kırdığı için hüküm giyen Orhan Şimşek’in tarihi esere zarar veren Zarrab’dan şikayetçi olduğu ortaya çıktı.17 Aralık yolsuzluk operasyonun kilit ismi Reza Zarrab ve şarkıcı eşi Ebru Gündeş’in Kanlıca’daki tarihi Mehmet Arif Bey Yalıları’nda mevzuata ve koruma ilkelerine aykırı biçimde tadilat yaptığını SÖZCÜ, 31 Mayıs 2015’te manşetten duyurdu.


Haberimizin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri Hüseyin Sağ ile Hakkı Sağlam ve İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu yalı sahipleri ve tadilat işlemlerini gerçekleştirenler hakkında suç duyurusunda bulundu. Yapılan başvuru üzerine Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Zarrab ve Gündeş’in ifadelerini alan Savcı Turgut Çakır, konuyla ilgili iddianamesini hazırladı. İddianamade, Hüseyin Sağ ve Hakkı Sağlam dışında Orhan Şimşek adlı bir vatandaş ihbarcı olarak yer aldı. Koruma Kurulu ise müşteki (suçun mağduru, şikayetçi) olarak iddianameye yazıldı. Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Tekin Karaca, iddianameyi kabul etti. Ancak, duruşma kaydı için hazırlanan tensip tutanağında Sağ, Sağlam ve Şimşek müşteki olarak yer aldı.


Orhan Şimşek adlı vatandaşın Sözcü’nün olayı ortaya çıkarmasının ardından, İstanbul Cumhuriyet Savcılığına 13 Temmuz 2015’te şikayet mektubu yazarak müdahil aldığı öğrenildi. Dava dosyasında da yer alan mektupta, kamu malına zarar verme suçundan Çankırı E Çankırı E Tipi Kapalıcezaevi’nde hapis yattığını belirten Şimşek, “Zarrab gibi tarihi yalılara zarar vermedim sadece fotoselli bir kapıyı kırdım ve ceza aldım” dedi. Zarrab’ın tescilli tarihi esere kaçak kat çıktığı ve yalıları tahrip ettiği için yargılanmasını isteyen Şimşek “Ona izin veren Koruma kurulu üyelerinden ve onu denetlemeyerek görevini ihmal eden Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekiplerinden şikayetçiyim” dedi. Şimşek’in 8 Mart günü konuyla ilgili ifadesi alınacak.


İTİRAZ EDECEĞİZ


Reza Zarrab ve eşi Ebru Gündeş izin alınmaksızın tamirat – tadilat ve izinsiz inşai ve fiziki müdahalede bulunmak suçlamasıyla 11 Mart 2016 günü saat 11.00’de Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.


Savcı Turgut Çakır, şüphelilerin 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65 maddesinin 4’üncü fıkrası uyarınca yargılanmalarını istedi. Söz konusu maddenin ilgili bölümünde ”Koruma, uygulama ve denetim büroları kurulan idarelerden izin almaksızın veya izne aykırı olarak tamirat ve tadilat yapanlar ile izinsiz inşaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılırlar” yazıyor.


İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, savcının bu talebine itiraz edeceklerini bildirdi. Zarrab ve Gündeş’in yalılarında kasıtlı olarak kültür varlığının tahrip edildiğine dikkat çeken Sağ, aynı kanun maddesinin ilk fıkrasına dikkat çekti. Söz konusu bölümde, “Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile koruma bölge kurullarından izin alınmaksızın inşai ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır” yazıyor. Sağ, “Zarrab ve Gündeş sıradan bir tadilat veya tamirat yapmamış. Adeta iki yalıya da yeniden inşa etmişler. Bu nedenle birinci fıkradan yargılanmaları gerekiyor. Böylece alacakları ceza da artacaktır” dedi.


Reza Zarrab'ın Boğaz'daki yalısı için soruşturması tamam!


İsmail ŞAHİN / Sözcü


Geri Dön