19 / 04 / 2024

Rezerv alan ne demek?

Rezerv alan ne demek?

Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rezerv yapı alanları belirleniyor. Peki, Rezerv alan ne demek? Rezerv yapı alanları, kentsel dönüşümde hangi aşamada söz konusu oluyor?



Rezerv alan ne demek?

Rezerv alan, kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında söz konusu olan kavramlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre rezerv alan ne demektir, merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.


Rezerv alan ne demek?

Kentsel dönüşüm ile riski olan bölgelerin belirlenmesi ile birlikte; aynı bölgede yeniden dönüşümün söz konusu olamadığı bölgenin, bir başka bölgeye taşındığı alanı ifade ediyor. Bir başka deyişle rezerv alan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen yeni yapı alanları oluşturularak, yeni imar planlarının yapıldığı alandır.


Riskli bölge olarak belirlenmiş ve rezerv alanlarına taşınması kararı verilen bölgede yaşayan kesim için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3 seçenek sunuyor.

* İnşaatı devam eden proje alanı içinde daire vermek,

* Hazır projelerden daire vermek,

* Daire yerine para teklifi sunmak.


Rezerv alanı ne demektir sorusunun yanıtını, Mevzuatta yer alan tanımlamaya göre özetlemek gerekirse;

Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere,  TOKİ  veya idarenin talebine bağlı olarak re'sen, Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanlardır.

Rezerv yapı alanının tespiti!
Rezerv yapı alanını kim belirler?
Rezerv alan için uygulama süreci!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön