25 / 04 / 2024

Rezerv alanı uygulama süreci!

Rezerv alanı uygulama süreci!

Rezerv alanları; kentsel dönüşüm kanunu uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere belirleniyor. Peki, rezerv alanını kim tespit eder? İşte rezerv alanı uygulama süreci..



Rezerv alanı uygulama süreci!

Rezerv alanları; kentsel dönüşüm kanunu uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanları ifade ediyor.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi yeni yerleşim alanı olarak kullanılan bu alanlarının boş arazi olması gerekiyor.Dönüşüm yapılacak alana oldukça yakın olması gereken rezerv alanlarının, kamu mülkiyeti bulunan araziler tercih edilmesi gerekiyor. Peki, rezerv alanını kim tespit eder?


Rezerv alanı uygulama süreci..

a) Alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı hâlihazır haritasını,

b) Alanın uydu görüntüsünü veya ortofoto haritasını,

c) Alanda bulunan kamuya ait taşınmazların listesini,

ihtiva eden dosyaya istinaden, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir.


Rezerv yapı alanını kim belirler?

a) Bakanlıkça resen belirlenebilir.


b)  TOKİ  veya İdare, birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosyaya istinaden Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir.


c) Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince, birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosyaya istinaden Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir. Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunulabilmesi için; bu talebin, talebe konu taşınmazların maliklerinin tamamının muvafakati ile yapılması ve bu taşınmazların yüzölçümlerinin yüzde yirmibeşinin mülkiyetinin, geliri dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilmek üzere, Bakanlığın uygun gördüğü, bağlı veya ilgili kuruluşuna veyahutta İdareye veya TOKİ’ye devrine muvafakat edilmesi gerekir.



İlave rezerv yapı alanı nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön