19 / 04 / 2024

Rezerv yapı alanı ne demek?

Rezerv yapı alanı ne demek?

Kentsel Dönüşüm çalışmaları kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rezerv yapı alanı belirleniyor. Peki Rezerv yapı alanı ne demek? Rezerv yapı alanı neye göre belirlenir?



Rezerv yapı alanı ne demek?

Rezerv yapı alanı, kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen yeni yapı alanı anlamına geliyor. Rezerv yapı alanı ne demek sorusunun yanıtını daha detaylı anlatmak gerekirse;


Rezerv yapı alanı, Mevzuatta; Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere,  TOKİ  veya idarenin talebine bağlı olarak re'sen, Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanlar olarak tanımlanıyor.


Buna göre rezerv yapı alanı, kentsel dönüşüm uygulaması ile riski olan bölgelerin belirlenmesi ile birlikte; aynı bölgede risk nedeni ile yeniden dönüşümün söz konusu olamadığı bölgenin, bir başka bölgeye taşındığı söz konusu alanı ifade ediyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı riskli bölge olarak belirlenmiş ve rezerv yapı alanlarına taşınması kararı verilen bölgede yaşayan kesim için 3 seçenek sunuyor.

* İnşaatı devam eden proje alanı içinde daire vermek,

* Hazır projelerden daire vermek,

* Daire yerine para teklifi sunmak.


Rezerv yapı alanının tespiti!
Rezerv yapı alanı nasıl belirlenir?
Rezerv yapı alanını kim belirler?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön