26 / 04 / 2024

Rezidanslarda metrekareye ortalama aidat 3.73 TL düşüyor!

Rezidanslarda metrekareye ortalama aidat 3.73 TL düşüyor!

Epos'un araştırmasına göre, rezidanslarda metrekare başına ödenen ortalama aidat 3.73 - 10 TL arasında. 100 metrekarelik bir daire için 373 - bin TL arasında, projeye göre farklılık gösteren bir aidat ödenmesi gerekiyor



Güvenlik, temizlik, havuz bakımı gibi hizmetler nedeniyle evde otel konforu yaşatan rezidanslarda aidatlar rekabetle birlikte geriliyor. İnşaat şirketleri yatırımcılar tarafından yıllık kira getirileri nedeniyle tercih edilen rezidanslara yöneldi. İNDER rakamlarına göre son beş yılda yapılan konut projelerinin yüzde 80'i, İstanbul'dakilerin de yüzde 40'ı rezidans mantığıyla üretildi. Uçak biletinden tesisat tamirine kadar her türlü talebe cevap veren rezidanslarda bu servislerin büyük kısmı ücrete tabi. Bu nedenle daire başına düşen aidatlar da bazen kira bedeline yaklaşıyor. Epos'un araştırmasına göre, rezidanslarda metrekare başına ödenen ortalama aidat 3.73 - 10 TL arasında. 100 metrekarelik bir daire için 373 - bin TL arasında, projeye göre farklılık gösteren bir aidat ödenmesi gerekiyor. Ancak inşaatçılar bu rakamların yeni projelerle birlikte düşüş trendinde olduğunu belirtiyor.

Gelirler ortak gidere kullanılıyor

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım artan üretimle birlikte rekabetin de artmasının, inşaat şirketlerini metrekaresi 10 liraya kadar tırmanan aidatlara çözüm bulmaya yönelttiğini söyledi. Durbakayım "Ticari kısımların gelirlerinin ortak giderde kullanılması, bazı firmaların en büyük gider olan güvenlik için kendisinin firma kurarak hizmet vermesi ve havuz, sauna gibi yerlere üyelik sistemi getirilmesi gibi yöntemlerle birlikte yaşamın yeni başladığı veya başlamak üzere olduğu projelerde ve lansmanı hazırlanan yeni projelerde aidatların bedeli metrekarede 5 liranın altına gerileme yoluna girdi" dedi.

Daire sayısı belirleyici

Şerifali'de yaşamın başladığı Canan Residence'ın sahibi Necati Akyazıcı, iyi yönetilmeyen veya 100 daireden az olan projelerde aidatların aile bütçesini sarstığını belirterek, 40 daireli bir sitede 300 metrekarelik bir daire için 1200 lira aidat ödenebildiğini söyledi. Son dönemde artan rekabetle ve firmaların geliştirdiği yöntemlerle aidatlarda düşüş başladığını anlatan Akyazıcı, kendilerinin de Canan Rezidence'te hizmet kalitesini düşürmeden iyi bir yönetim göstererek aidatları makul seviyelerde tuttuklarını ifade etti. 68 metrekare daire için 290, 200 metrekare daire için 450 lira aidat belirlediklerini aktaran Akyazıcı, aidatları belirleyen unsurlar konusunda şunları söyledi:

"Projedeki sosyal alanların büyüklüğü, yeşil alanların çokluğu, ısıtma soğutma çözümleri, aydınlatma ve havuz giderleri, en önemli kalem olan güvenlik bedeli tüm bunlar projedeki daire sayısına bölünüyor. Sonuçta 100 dairenin altındaki yerlerde fatura daha yüksek olabiliyor. Dolayısıyla yatırımcılar rezidansı alırken ortak giderlere, ortak mekanların nasıl yönetildiğine de dikkat etmeliler ki yüksek aidat  konusun kiracı bulmada sorun çıkarabiliyor. Bu da boş kalan dairenin yatırımcıyı zorlamasına neden oluyor. Öyleyse daha proje seçimi yaparken iyi araştırılmalı"

Yıllık kira getirisi yüzde 12

Bir projenin rezidans olarak adlandırılabilmesi için, mutlaka şehir merkezinde olması gerekiyor. Kente uzak noktalarda inşa edilen, aynı özelliklere sahip binalar 'rezidans hizmeti veren yapılar' olarak nitelendiriliyor. Rezidans hizmetleri, projesine göre; 24 saat resepsiyon hizmeti, güvenlik, temizlik, alışveriş-yemek servisi, kuru temizleme ve hatta sekreterlik hizmetine kadar uzanan bir yelpazede sıralanıyor. Örneğin, gelen misafirleriniz dairenize çıkmadan önce resepsiyondan size bilgisi ulaşıyor. Ya da bir telefonunuzla mutfak alışverişiniz yapılıyor. Rezidans yaşamını daha çok yalnız yaşayanlar ya da çekirdek aileler tercih ediyor. Şehir merkezinde olması ve sunduğu hizmetlerden ötürü rezidansları genellikle iş insanları kiralıyor ve yıllık kira getirisi yüzde 12'yi bulabiliyor.
Bugün/Selma ŞENOL


Geri Dön