24 / 04 / 2024

Rıdvan Akgün: Faiz indirimi inşaat sektörünü canlandıracak!

Rıdvan Akgün: Faiz indirimi inşaat sektörünü canlandıracak!

İzmir Emlak Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, Para Politikası Kurulu’nun yapacağı toplantıda faiz indirimi beklediklerini ifade etti. Akgün, faiz oranlarında indirimin yüzde 1’leri bulacağını söyledi.



Merkez Bankası yeni yönetimiyle birlikte ilk kez bugün toplanıyor. Gözler Para Politikası Kurulu (PPK)’nun açıklayacağı faiz oranına çevrildi.


Ekonomi çevreleri, bu toplantıdan faiz indirimi çıkabileceğini tahmin ediyor.  İzmir  Emlak Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün de olası faiz indirimi kararını yorumladı. Akgün, faiz oranlarında indirimin yüzde 1’leri bulacağını, inşaat sektörünün canlanacağını söyleyerek, ev alacak vatandaşlara müjdeyi verdi.


İNDİRİM BEKLİYORUZ


Merkez Bankası yeni Başkanı Murat Çetinkaya’nın faiz indirimiyle görevine başlayacağını düşündüklerini ifade eden Akgün, “ABD Merkez Bankası FED, faizleri 0,25 oranında düşürdü. Fakat bu düşüş ülkemize tam olarak yansımadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da uzun bir süredir Merkez Bankası’ndan faiz indirimi yönünde talebi vardı. Enflasyon artışına karşılık MB yönetiminden faizlerin aşağı çekilmesini istiyordu. Kamuoyunda da yeni yönetime gelen başkanın bu görüşler doğrultusunda hareket edeceği inancı var. Bizler de toplantıdan faiz indirimi kararı çıkmasını bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.


İNŞAAT SEKTÖRÜ CANLANACAK


Akgün, faiz indirimiyle birlikte inşaat sektöründe canlılık yaşanacağına dikkat çekerek, “Faizlerde gerçekleşecek indirim iktisadi piyasada iyimserlik yaratacaktır. Özellikle inşaat sektörün de bu durumdan etkileneceği düşünüyorum. Çünkü ülkemizin lokomotif sektörlerinin başında geliyor. Faiz oranlarındaki düşüşle birlikte ev almak isteyen vatandaşlar da bir satın alma davranışına girişeceklerdir. Bu durumda da sektör canlanacaktır” yorumunu yaptı.


FAİZLER YÜZDE 0,80’İ GÖRECEK


Bankaların konut kredilerinde uyguladığı faiz oranlarının yüzde 0,80’leri görebileceğini ifade eden Akgün, “Sektör temsilcilerine göre konut kredilerinde yüzde 1’lik faiz oranı psikolojik sınırdır. İlerleyen dönemlerde faizin yüzde 1’lere inebileceğini öngörüyorum. Bu durum kaçınılmaz olarak görünüyor. Zaten son 10 yıllık istatistiklere bakıldığı zaman her yılın mart, nisan ve mayıs aylarında faizler inişe geçer. MB’nin de indirimiyle faizler yüzde 80-90’ları görecektir” öngörüsünde bulundu.


Akgün, ayrıca güncel konut satışlarını da değerlendirerek, “İzmir’de birkaç aydır konut satışlarında artış gözlemliyoruz. Yılın ilk 3 ayında tablo pek de iç açıcı değildi fakat 2015 yıllarının verilerine bakıldığı zaman nisan ayıyla birlikte artışlar görüyoruz” dedi.


İlk Ses Gazetesi


Geri Dön