23 / 04 / 2024

Rio Olimpik Parkını Aecom ve Wilkinson Eyre hayata geçirecek!

Rio Olimpik Parkını Aecom ve Wilkinson Eyre hayata geçirecek!

Brezilya'nın ev sahipliğinde gerçekleşecek 2016 Yaz Olimpiyatları için düzenlenen Rio de Janeiro Olympik Parkı Master Plan Yarışması'nın galibi Aecom ve Wilkinson Eyre oldu



Brezilya'nın ev sahipliğinde gerçekleşecek 2016 Yaz Olimpiyatları için düzenlenen Rio de Janeiro Olympik Parkı Master Plan Yarışması'nın galibi Aecom ve Wilkinson Eyre oldu. Yaklaşık 1 milyon metrekarelik yüzölçümüne sahip park alanı, 15 farklı dalda düzenlenecek müsabakaları ağırlayacak.

2016 Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapacak Rio de Janeiro için 1,18 milyon metrekareye yayılan bir olimpik park masterplanı hazırlanması istenen yarışmaya 18 ülkeden 60 proje başvurdu.

Planda kamusal alan, meydan, bahçe gibi açık alan donatılarının yanı sıra, park alanında inşa edilecek geçici yapılar (hokey merkezi, tenis kortları, sponsor villaları vs) ile kalıcı yapıların (bilim ve spor laboratuvarları, atletizm pistleri, Olimpik salon, medya merkezi, oteller, lojmanlar, ticari birimler vs) da konumlandırılması istendi.

Yarışma sonucunda, Rio de Janeiro Olimpik Parkı planlama çalışmaları, Londra Olimpik Parkı'nın masterplanını da üstlenmiş olan İngiliz Aecom firmasına teslim edildi. Jüri raporunda, birinci seçilen projenin özellikle dolaşım boyutu (sporcular ve seyirciler için ayrı girişler, ulaşım ve park yeri için lojistik çözümler) ve sürdürülebilirliği (çevrenin korunması ve uygulanabilirlik) ile öne çıktığı vurgulandı.

Aecom Birleşik Krallık-İrlanda Genel Müdürü Bill Hanway, Rio 2016'da çalışma fırsatı kazanmış olmaktan duydukları gururu ve memnuniyeti dile getirerek; "Rio, harika bir ülkenin harika kenti ve 2016 Olimpiyat Oyunları ile muazzam bir başarı yakalanacağına eminiz" dedi.

Birinci gelen ekipte, Aecom ve Wilkinson Eyre'ın yanı sıra, Riolu mimarlık pratiği DG Architecture, İspanyol Pujol Barcelona Architects, etkinlik organizatörü IMG Sports ile Londra merkezli mühendislik firması Expedition'ın da isimleri yer alıyor.

Birinci Ödül
Ekip Başı: William (Bill) Hanway | AECOM
Tasarım: Daniel Gusmão, Joaquim Pujol, Sam Wright, Jonathan Rose
Proje Ekibi: Andrew Jones, Graham Goymour, Ken Carmichael
Yardımcılar: Keyvan Rahmatabadi, Stefan Hiller, Fred Labbe

İkinci Ödül
Ekip Başı: Ron Turner | Gensler and Associates International, Ltd.
Tasarım: Ron Turner, Gerdo Aquino, Antonio Paulo Cordeiro, Miguel Pinto Guimarães, John Leys
Proje Ekibi: Ron Turner, Antonio Paulo Cordeiro, Gerdo Aquino
Yardımcılar: Mark R. Merkelbach, Randy Schulze, Vicente del Rio

Üçüncü Ödül
Ekip Başı: Tomás Almeida Fernades Salgado | Risco, Projectistas e Consultores de Design, S.A.
Tasarım: Tomás Almeida Fernandes Salgado
Yardımcılar: Tomás Almeida Fernandes Salgado, Nuno José Ribeiro Lourenço da Fonseca, Manuel Grade Ribeiro

Olimpik park içerisinde inşa edilecek yapılar, önümüzdeki aylarda açılması planlanan yarışmalar sonucunda Rio Belediyesi ve Brezilya Mimarlık Enstütüsü tarafından belirlenecek.

mimarizm.com

 

 


Geri Dön