20 / 04 / 2024

Risale-i Nur Müzesi İstanbul'da açılıyor!

Risale-i Nur Müzesi İstanbul'da açılıyor!

Risale-i Nur külliyatının ilk nüshalarını, Bediüzzaman Said Nursi'nin el yazısı mektupları artık, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'nda ziyarete açıldı



Vefa Lisesi'nin karşısında ki binada Risale-i Nurlara dair her türlü akademik ve edebi çalışma da yer alıyor. İstanbul'un eski semtlerinden biri, Şehzade Mehmet Camii'nin arka sokağı, Vefa Lisesi'nin karşısındaki sokağın içinde klasik bir İstanbul konağı... Şehrin ortasında ve gürültüden uzak bu vakıf binası, Risale-i Nur ve Said Nursi hakkında yazılmış yüzlerce kitap ve akademik çalışmanın yanı sıra bir müzeye de ev sahipliği yapıyor. Daha önce başka yerlerde ve zamanlarda sergilenen, evlerde saklanan Risalei Nur külliyatının ilk nüshalan, Bediüzzaman Said Nursi'nin el yazısı mektuplan artık sabit bir adreste, İstanbul İlim ve Kültür Vakfi'nda ziyaret edilebiliyor. Nüsha denince aklınıza ciltli eski kitaplar gelmesin. Küçücük ve yırtık pırtık elişi kâgıtlanna Bediüzzaman'ın yazdığı 30. ve 31. sözden parçalar, ilkokul öğrencileri için hazırlanmış deftere yazılmış Şualar, İşarat-ül İ'caz'ın at sırtında, savaş meydanında kaleme alınmış ilk nüshası (Ustad'ın kırmızı kalemiyle tashihlerini yaptığı ve imzaladığı kitap, neredeyse yüzyıl sonra İstanbul'da bir sahafta bulunmuş, epey yüklü bir mik¬tar para verilip satın alınmış). Küçük kâğıt parçalarına Said Nursi tarafından yazılmış ve kaldığı cezaevinin camın¬dan talebelerine atılmış mektuplar... Hepsi kulaktan kulağa yayılan, efsane gibi anlatılan yaşanmışlıktan saklıyor.

Risalelerin müellifinin ve yakın dostlannın çektiği zorluklamı belgelerini, bu kitaplan okumaya niyetlenenlerin mutlaka görmesi gerekiyor. Zaten hepsi Risalelerin çilekeş kâtiplerinin ve talebelerinin torunlan tarafından başkalan da görsün diye müzeye bağışlanmış. Müze hafta içi 09.00-11.00 arası ve 17.00-19.00 arası ziyaret edilebiliyor. (0212 527 8181)

Dönemin gazetelerinde Risaleler ve Bediüzzaman Said Nursi hakkında çıkan haberlerin de yer aldığı müze, akademisyenler ve Risale-i Nur okurları için her türlü kaynağa doğrudan ulaşma imkânı sağlıyor. Vakıf yetkililerinden Hakan Gülerce, Türkiye'de ve dünyada Risale-i Nurlar ve Bediüzzaman Said Nursi hakkında çıkan bütün yayınları (makale, kitap ve tezler) burada bir araya getirdiklerini söylüyor. Bu sebeple İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'nın dünyanın dört bir tarafın¬dan ziyaretçileri oluyor.

Online risale kütüphanesi açılıyor

Birkaç ay içinde açılacak olan online kütüphane sayesinde araştırmacılar ve meraklılann işi de kolaylaşacak. İsteyen herkes Risaleler ve Bediüzzaman Said Nursi ile ilgili her türlü kaynağa internet üzerinden ulaşma imkânı bulacak. Kitap ve akademik araştırmalar tek tek tespit edilip okunuyor ve içeriği hakkında bilgiler dijital ortama geçiriliyor. Siteye üye olanlar merak ettikleri konu hakkında arama yapınca ilgili kaynaklara ulaşabilecekler.
Gülizar Baki/Zaman


Geri Dön