28 / 03 / 2024

Risk değerlendirmesi zorunlu mu?

Risk değerlendirmesi zorunlu mu?

20 Haziran 2012 tarihli ve 6331 Kanun sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu dahilinde risk değerlendirmesi zorunlu mu? Risk değerlendirmesi nedir? Yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Risk değerlendirmesi zorunlu mu?

İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalar; risk değerlendirmesi olarak ifade ediliyor.


İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında yer alan "Risk değerlendirme" uygulaması tüm işyerleri için zorunlu tutuluyor. Bu uygulamaya kapıcısı olan apartmanlar ve çırağı olan dükkanlar da dahil oluyor


İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre, kanunda belirtilen işyerleri ve kapıcı çalıştıran apartmanların risk değerlendirmesi yapması gerekiyor. Peki söz konusu risk değerlendirmesi zorunlu mu?


Risk değerlendirmesi zorunluluğu

20 Haziran 2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu dahilinde risk değerlendirmesinin yapılması, zorunlu tutuluyor. Risk analizini yapmayan işyerlerine cezai işlem uygulanıyor. Bu uygulamaya kapıcısı olan apartmanlar ve çırağı olan dükkanlar da dahil oluyor.


Risk değerlendirmesi cezası

Risk değerlendirmesi yönetmeliği 2013' e göre risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3.234 TL; Aykırılığın devam ettiği her ay için 4.851 TL; İş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların bu ortamda maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılmasını sağlama yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverene ise 1.617 TL idari para cezası uygulanıyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön