25 / 04 / 2024

Riskli alan ilan edilen yerlere indirimli konut KDV'si uygulanacak!

Riskli alan ilan edilen yerlere indirimli konut KDV'si uygulanacak!

Maliye Bakanı Ağbal, Kentsel Dönüşüm Yasası’yla ilgili uygulamada sorunlar yaşandığını belirterek, “Riskli alan ilan edilen yerler var. Oranın tamamında değil belli bir bölgesinde indirimli KDV uygulanabilir” dedi



Maliye Bakanı Naci Ağbal, konut sektöründe kentsel dönüşüm alanlarında yüzde 1'e inen KDV'yle ilgili yeni düzenlemenin sinyalini verdi. Fikir Sofrası'na katılan Ağbal, Kentsel Dönüşüm Yasası'yla ilgili uygulamada sorunlar yaşandığını belirterek, "Belediyelerden de bazı şikâyetler geliyor. Riskli alan ilan edilen yerler var. Oranın tamamıda değil belli bir bölgesinde indirimli KDV uygulanabilir" dedi.


EYLÜL SENDROMU

1.300 liraya yükseltilen asgari ücrette 'artan oranlı vergi sistemi' nedeniyle eylül ayından itibaren 70-80 lira civarında bir kesinti asgari ücretliye yansıyacak. Geçtiğimiz ay, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, bu sorunu eylül gelmeden çözeceklerini açıklamışlardı. "Önümüzde bir 'eylül sendromu' olduğu açık" diyen Ağbal şöyle konuştu: "Artan oranlı vergi sisteminde belli bir ücretin üstünde geliri olanların vergi dilimine belli bir noktadan sonra girmesi kaçınılmaz. Bu her adil vergi sisteminde olur. Ama asgari ücrette oluşacak kesintinin nasıl düzenleneceği konusunda çalışıyoruz. Net asgari ücretin 1.300 TL olacağına söz verdik. Reel sektörden gelen talepler neticesinde işçilik maliyetlerini düzenledik. Bu bize bütçede 9.6 milyar TL'lik ek maliyet getirdi. Biz bunu özel sektöre verilen önemli bir teşvik olarak üstlendik. Eylül ayına kadar bu konuda vergi dışında nasıl farklı bir çözüm getirebiliriz, Çalışma Bakanlığımız ile bakıyoruz."


SERMAYE PİYASALARINA YENİ TEŞVİK

Ağbal , sermaye piyasalarında yeni enstrümanları teşvik edici bir vergi sistemi için Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) birlikte çalıştığını söyledi.


YENİ VERGİ AFFI ÇIKARMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ

Önümüzdeki dönemde vergi affı ve belli sektörlerde vergi indirimi olmayacağını belirten Ağbal, "Vergi konusunda gri alanları azaltacak önlemler alacağız, uzlaşma süreçlerini kolaylaştırmak, vergi yargılamalarında süreci hızlandırmak gibi alanlarda bazı adımlar atacağız. Çünkü vergi sistemi öngörülebilir oldukça yatırım artar" dedi.


YURTDIŞINA ÇIKANDAN 200 DOLAR ALINSIN

Fikir Sofrası'nın katılımcılarından Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de toplantıda çarpıcı bir öneride bulundu. Ateş, "Yurtdışına turistik amaçlı çıkan Türk vatandaşlarından 200 dolarlık çıkış vergisi alınsın. Bu yolla toplanan para da turizm sektörünü desteklemek ve ülke tanımı için bir fonda kullanılsın" önerisinde bulundu.



Sabah


Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Maliye Bakanı Naci Ağbal, Fikir Sofrası'nın konuğu olduğu toplantıda çeşitli sorulan yanıtladı. Ağbal, konut sektöründe kentsel dönüşüm alanlarında uygulanan KDV'yle ilgili yeni düzenleme sinyali verdi, asgari ücrette oluşacak kesintinin nasıl olacağı konusunda çalıştıklarını bildirdi. 


Fikir Sofrası'nın 19'uncusu geçtiğimiz akşam, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın katılımıyla İstanbul'da toplandı. Etkinliğin konuğu ise Maliye Bakanı Naci Ağbal oldu. Bakan Ağbal burada "Global Ekonomik Gelişmeler, Türkiye Ekonomisi ve Kamu Maliyesinin Görünümü" başlıklı toplantıda rakamlarla detaylı bir sunum yaptı. 


Arslan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan'ın öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıya, aralarında Limak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir, TEB Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil, Deniz bank Genel Müdürü Hakan Ateş, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Altınhas Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, Akkök Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selma Akdoğan, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda isim katıldı. 


Toplantıda iş dünyasının sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, konut sektöründe kentsel dönüşüm alanlarında yüzde l'e inen KDV'yle ilgili yeni düzenlemenin sinyalini verdi. Ağbal, kentsel dönüşüm yasasıyla ilgili uygulamada sorunlar yaşandığını belirterek "Belediyelerden de bazı şikayetler geliyor. Riskli alan ilan edilen yerler var. Oranın tamamına değil belli bir bölgesinde indirimli KDV uygulanabilir" dedi.


"Önümüzdeki dönemde dolaysız vergileri artırmaya odaklanacağız" 


Konuşmasında bütçe performasına yönelik değerlendirmede bulunan Ağbal, "En önemli ekonomik gösterge bütçe performansı. Bu açıdan bakıldığında; bütçe açığını düşük tutmak gerçekten çok önemli. Düşük bütçe açığı devletin üretim ve yatırıma dönük büyüme hamlesini destekliyor. Ayrıca mali disiplin sayesinde enflasyonla mücadelede elimizi güçlendiriyor. Tasarruf hacminin artırılmasma imkan sağlıyor. Dolayısıyla her zaman kamu borcunun ve kamu gelirlerinin kalitesini daha da yükselterek kamu maliyemizi sağlam tutmayı hedefliyoruz" dedi. 


Bakan Ağbal, bu açıdan bakıldığında önümüzdeki dönemde vergi gelirlerindeki kaliteyi artırmak için milli gelire oranı sadece yüzde 6 civarında olan dolaysız vergileri artırmaya odaklanacaklarını söyledi. Ağbal şöyle devam etti: "KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin yüksek olduğu yönünde bir algı var. Oysa dolaylı vergilerin milli gelire oranı OECD ülkelerinde de yüzde 12-14 seviyesinde. Yani benzer durumdayız. Türkiye'deki asıl sorun dolaysız vergi oranının yüzde 6'larda bulunması. Bu kalemin OECD ortalaması yüzde 1214 seviyelerinde." Asgari ücretin işverene getirdiği ek maliyet Net olarak 1.300 liraya yükseltilen asgari ücretin işverene getirdiği ek maliyetler de toplantının gündem başlıkları arasındaydı. Artan oranlı vergi sistemi' nedeniyle eylül ayından itibaren 70-80 lira civarında bir kesinti asgari ücretliye yansıyacak. Geçtiğimiz ay, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakam Süleyman Soylu, bu sorunu eylül ayı gelmeden çözeceklerini açıklamışlardı. 


"Önümüzde bir 'eylül sendromu' olduğu açık" diyen Ağbal şöyle konuştu: "Artan oranlı vergi sisteminde belli bir ücretin üstünde geliri olanların vergi dilimine belli bir noktadan sonra girmesi kaçınılmaz. Bu her adil vergi sisteminde olur. Ama asgari ücrette oluşacak kesintinin nasıl düzenleneceği konusunda çalışıyoruz. Net asgari ücretin 1 Ocak'tan itibaren 1.300 TL olacağını söz verdik ve yaptık. Reel sektörden gelen talepler neticesinde işçilik maliyetlerinin bir kısmını geçici olarak düzenledik. Bu bize bütçede 9.6 milyar TL ek maliyet getirdi. Ama biz bunu özel sektöre verilen önemli bir teşvik olarak üstlendi. Eylül ayma kadar bu konuda vergi dışında nasıl farklı bir çözüm getirebiliriz, Çalışma Bakanlığımız ile birlikte buna bakıyoruz" dedi. 


Dünya



Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İş dünyasının çeşitli kesimlerinin bir araya geldiği Fikir Sofrası toplantısına katılan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Son dönemde farklı kesimlerden vergi affı talepleri gündeme geliyor. Bir vergi affı asla söz konusu olamaz. Vergide gri alanları azaltmak, üretime, Ar-Ge’ye yönelik yatırımları arttırmak gibi hedeflerimiz var” dedi.


MALİYE Bakanı Naci Ağbal, bütçe performansının aslında en önemli ekonomik göstergelerden biri olduğuna dikkat çekerek, “Bütçe açığını düşük tutmak gerçekten çok önemli. Devletin üretim ve yatırıma dönük büyüme hamlesini desteklemesinin yanı sıra düşük bütçe açığı, kamu maliyesinde oluşturduğumuz disiplin sayesinde enflasyonla mücadelede elimizi güçlendiriyor. Tasarruf hacminin artırılmasına imkan sağlıyor. Dolayısıyla her zaman kamu borcunun ve kamu gelirlerinin kalitesini daha da yükselterek kamu maliyemizi sağlam tutmayı hedefliyoruz” dedi. 


Bu amaçla özellikle vergi gelirlerinde kaliteyi daha da artırmak için milli gelire oranı sadece yüzde 6 civarında olan dolaysız vergi gelirlerini artırmaya odaklanacaklarını kaydeden Ağbal, “Türkiye’de KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerin yüksek olduğu algısı var. Aslında dolaylı vergilerde milli gelire oranı yüzde 12-14 seviyesinde olan OECD ülkeleri ile benzer durumdayız. Türkiye’nin asıl sorunu OECD ortalaması yine milli gelire oranı yüzde 12-14 seviyelerinde olan dolaysız vergilerin düşüklüğü. Türkiye’de bu sadece yüzde 6 civarında” diye konuştu. 


Arslan Şirketler Grubu Başkanı Ahmet Arslan’ın öncülüğünde gerçekleşen, iş dünyasından çeşitli temsilcilerin katıldığı Fikir Sofrası sohbet toplantılarının konuğu bu kez Ağbal oldu. 


“Global Ekonomik Gelişmeler, Türkiye Ekonomisi ve Kamu Maliyesinin Görünümü” başlıklı toplantıda son 14 yıllık iktidarın performansını özetleyen bir konuşma yapan Ağbal, iş adamlarının sorularını yanıtladı. Önümüzdeki dönemde yeni bir vergi affı ya da belli sektörlerde vergi indirimi olup olmayacağı yönündeki sorulara yönelikAğbal’ın cevabı netti. 


GRİ ALANLAR AZALACAK

Son dönemde çeşitli kesimlerin vergi affı konusunda taleplerde bulunduğunu söyleyen Ağbal şöyle konuştu: “Bir vergi affı asla söz konusu olamaz. Bizim herhangi bir sektöre vergi affı getirmek gibi bir düşüncemiz yok. Şu anda 2014’te getirilen yeniden yapılandırma uygulaması için gerekli adımları atıyoruz. Ama bunun dışında herhangi bir af çalışmamız yok. Vergi konusunda gri alanları azaltacak önlemler alacağız, uzlaşma süreçlerini kolaylaştırmak, vergi yargılamalarında süreci hızlandırmak gibi alanlarda bazı adımlar atacağız.”


ASGARİ ÜCRETTE EYLÜL SIKINTISI

NET olarak 1300 TL’ye yükseltilen asgari ücretin işverene getirdiği ek maliyetler de toplantıda gündeme geldi. Eylül ayından itibaren artan oranlı vergi sisteminden kaynaklanan, 70-80 lira civarındaki bir ek kesintinin işçiye mi işverene mi yansıtılacağı tartışması hakkında Ağbal şu değerlendirmeyi yaptı: “Asgari ücrette bir eylül sıkıntısı var. Artan oranlı vergi sisteminde belli bir ücretin üstünde geliri olanların vergi dilimine belli bir noktadan sonra girmesi kaçınılmaz. Bu her adil vergi sisteminde olur. Ama asgari ücrette oluşacak kesintinin nasıl düzenleneceği konusunda çalışıyoruz. Net asgari ücretün 1 Ocak’tan itibaren 1300 TL olacağını açıkladık. Bu bizim bir sözümüzdür. Reel sektörden gelen talepler neticesinde işçilik maliyetlerinin bir kısmını geçici olarak düzenledik. Bu bize bütçede 9.6 milyar TL ek maliyet getirdi. Ama biz bunu özel sektöre verilen önemli bir teşvik olarak üstlendi. Eylül ayına kadar bu konuda vergi dışında nasıl farklı bir çözüm getirebiliriz, buna Çalışma Bakanlığımız ile birlikte bakıyoruz” dedi. 


YURTDIŞINA ÇIKAN 200 DOLAR ÖDESİN

NACİ Ağbal’ın, iş dünyasından gelen istekleri not aldığı toplantıda, bazı ilginç talepler de dile getirildi. Son dönemde görünümün kötüleştiği turizm sektörüne ilişkin değerlendirme yapan bir iş dünyası temsilcisi, ‘Yurt dışına çıkan Türk vatandalaşrından 200 dolar alınsın. Bu yolla toplanan para da Türkiye’nin tanımı için kullanılsın’ şeklinde bir öneride bulundu. Buna karşılık ihracatçı kimliği ile bilinen başka bir iş adamı da, bu öneriye katıldığını belirterek, “Sadece turist olarak çıkanlardan 200 dolar alınsın. Bizim gibi çok sık yurtdışına çıkan işadamlarından da 15 liralık harç pulu alınmasın’ önerisini getirdi. Bu önerilere ilişkin herhangi bir değerlendirmede bulunmaması dikkat  çeken Ağbal, “Turizm sektöründe olanlara gözümüz kapatmış değiliz. Bir takım önlemler aldık, gerekirse ek önlemler de alabiliriz” dedi. 


Hürriyet


Geri Dön