25 / 04 / 2024

Riskli alan nasıl belirlenir?

Riskli alan nasıl belirlenir?

Kentsel dönüşüm kapsamında yapının yıkılabilmesi için, söz konusu bir binanın "riskli olma" niteliğine sahip olması gerektiğini biliyoruz. Peki söz konusu riskli yapı değil de yapılar grubu ise riskli alan nasıl belirlenir?



Riskli alan nasıl belirlenir?

Bir yapının riskli niteliğine sahip olabilmesi için, ekonomik ömrünü tamamlamış veya deprem gibi bir afetten hasar görmüş olması ve lisanslı şirketler tarafından yapılan teknik incelemeler sonucunda "riskli" olarak değerlendirilmesi gerekiyor.


Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda bir binanın risk teşkil ettiği tespit edilebildiği gibi, eğer binalar grubu risk teşkil ediyorsa "riskli alan" olarak ilan edilebiliyor. Peki riskli alan nasıl belirlenir, riskli alanın minimum büyüklüğü nedir gibi sorularınız varsa hemen yanıtlayalım.


Riskli alan tespiti

Bir bölgenin riskli alan olarak tespit edilebilmesi için ilk olarak alan büyüklüğünün en az 15 bin metrekare olması kararı gerektiği gibi Bakanlar Kurulu kararı da gerekli.


Riskli alan belirlenmesi

Yukarıda belirttiğimiz kıstasların söz konusu olması ile bağlı olunan belediyenin alanındaki yapılaşmanın bine ve zemin yapılarının nasıl olduğuna dair tespit ile ilk süreç başlıyor. Kalitesiz bir yapılaşmanın veya sağlam olmayan bir zeminin tespiti halinde belediye bu bölgedeki teknik çalışmalarını arttırıyor. Yapılan çalışmalar AFAD'a yollanarak buradan onay çıkması halinde, sıradaki aşama bakanlığa onaylatmak oluyor.


Bakanlar Kurulu'nun kararı resmi gazetede yayınlandıktan sonra söz konusu bölge, riskli alan olarak ilan ediliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön