27 / 04 / 2024

Riskli alandaki sağlam binalar yıkılır mı?

Riskli alandaki sağlam binalar yıkılır mı?

Kentsel dönüşümde risk olarak tespit edilen alanda yer alan veya riskli olarak tespit edilmeyen alanlarda yer almayan riskli binalar yıkılarak yeni binalar inşa ediliyor. Peki, kentsel dönüşümde riskli alandaki sağlam binalar yıkılır mı?



Riskli alandaki sağlam binalar yıkılır mı?

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenileme projeleri geliştiriliyor.


Riskli alan; Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alana deniyor.


Riskli yapı ise; Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapı olarak karşımıza çıkıyor.


Kentsel dönüşümde riskli alanda yer alan veya riskli alanda yer almayan riskli binalar yıkılıyor. Peki, kentsel dönüşümde riskli alandaki sağlam binalar yıkılır mı?


Riskli alan olarak ilan edilen bölgenin içindeki sağlam binalar da yıkıma dâhil edilecek mi?


Riskli alanda veya riskli yapıların bulunduğu parselde sağlam yapı bulunması hâlinde, bu sağlam yapı uygulama dışı tutulabilecektir. Böyle bir durumda bu sağlam binanın bulunduğu alan ifraz edilebilecek, ifraz imkânı yok ise maliklerin anlaşması hâlinde binanın hâlihazır durumu korunabilecektir. 


Ancak, uygulama bütünlüğü açısından gerekmesi hâlinde, riskli alan içerisinde kalan sağlam binalar, malikleri ile yapılacak anlaşmalar çerçevesinde yıkılıp yerlerine yeni binalar yapılabilecektir.



Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru süreci!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön