24 / 04 / 2024

Riskli alanlara yatırım ekonomiyi tehdit ediyor!

Riskli alanlara yatırım ekonomiyi tehdit ediyor!

Türkiye ekonomisinde eksi enflasyon (deflasyon)’un talebi düştüğü, stokların kısıldığı, işsizliğin arttığı bir ortam doğurduğu belirtildi. Deflasyonun olduğu ülkelerde riskli alanlara yatırım ekonomiyi tehdit ediyor.



Türkiye ekonomisini deflasyonun oluşturduğu riskli alanlara yatırımın tehdit ettiği belirtildi.


ASKON’un düzenlediği “Kaos Ortamında Ekonomiyi Okumak” konulu konferansta konuşan Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Dünya ekonomisinin ülkemizi etkilediğini belirterek, Uluslararası çapta   deflasyon uyarısında bulundu. Arslanoğlu, riskli alanlara yatırımların arttığını ve Dünya ekonomisinde varlık balonu oluştuğunu söyledi.


Dünya Ekonomisinde Varlık Balonu Oluşuyor


ASKON toplantısında konuşan Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelere değindi. Aslanoğlu bu konuda şunları ifade etti.


Büyük oranda Dünya ekonomisi bizi etkiliyor. Petrol, altın fiyatları ve döviz. Şu anda Dünya ekonomisinde yavaşlama, Çin’deki gelişmeler eksi enflasyon, eksi faizler, Merkez Bankaları bunlar çokça ön plana çıkıyor.


Eksi enflasyon talebi düşürüyor


2008 yılında kriz AB ve Japonya’yı ABD’ye kıyasla daha çok etkiledi. Çin %10 büyüme potasından %6 gibi bir rakama düştü. Bu işsizliğe etki edecek düzeyde bir durum. Türkiye’de ise durum farklı; özellikle 2008 krizinden sonra iç talepte büyüme devam etti. %4 potasında seyrediyor. 2008 yılındaki krizden sonra para ve maliye politikaları sayesinde büyüme başladı. 2015 yılında enflasyonun artması gerekirken bu böyle olmadı. Önümüzdeki dönemi de etkileyecek karşılıksız para basmak ve bol düşük faizle deflasyon oluştu. Ama eksi enflasyon olunca talep düşüyor, stoklar kısılıyor ve işsizlik artıyor. Eksi enflasyon (deflasyon) olan ülkelerde riskli alanlara yatırım artıyor. Dolayısıyla dünya ekonominde varlık balonu oluşuyor. Dünyadaki faizler sıfır ya da eksiye geldiğinde olası hızlı faiz artışında bankaları batırabilecek kadar ciddi bir kriz oluşabiliyor.


Enflasyon, Dolar ve İşsizlik Problem Olmaya Devam Edecek


Aslanoğlu’na toplantıda ayrıca, enflasyonu yüzde 7,5 larda seyreden bir ülkeyiz. 7 ya da 6’ya inmesi çok zor gözüküyor. 12 ay sonra dolar 3,23 lerde gözüküyor. Ne yazıkki ekonomimiz yüzde 4 seviyelerinde büyüme gerçekleştirebilecek ama işsizlik problem olmaktan çıkmayacak öngörüsünde bulundu.



İsmail ZELVİ/Milat


Geri Dön