29 / 03 / 2024

Riskli bina yıkımında kiracılara resmi bildirim yapılmalı!

Riskli bina yıkımında kiracılara resmi bildirim yapılmalı!

Çevre ve Şehircilik Yalova İl Müdürü Dr.Osman Ulukaya, Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında riskli bina yıkımında yıkılacak olan binada oturan kiracıya yapılacak bildirimle ilgili bilgi verdi.



Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında riskli bina yıkımında yıkılacak olan binada oturan kiracıya yapılacak bildirimle ilgili bilgi veren Çevre ve Şehircilik Yalova İl Müdürü Dr.Osman Ulukaya, "25 Temmuz 2014 de ki yeni yönetmeliğe göre; Altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması yapı maliklerinden istenilir. Maliklere yapılacak tebligatta, riskli yapıyı kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi kullananlara tahliye için malik tarafından bildirim yapılması gerektiği belirtilir" dedi. 


Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak olan binalarda ikamet eden kiracılara resmi bildirimde bulunulması gerektiğini belirten İl Müdürü Dr.Osman Ulukaya," 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm yasası kapsamında yıkılacak olan binalarda kiracılara bildirim yapılması, bildirimin ne şekilde yapılacağı, mağduriyet yaşanmaması açısından 25 Temmuz 2014 tarihinde çıkan afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanunun uygulama yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikle belirlenmiştir. Peki, riskli bina yıkımında kiracıya, oturana bildirim nası yapılacak? Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak binalarda ikamet eden kiracılara resmi bildirim yapılması gerekiyor. Çoğu zaman apartman girişine asılan bir uyarı ile kiracıların evi tahliye etmesi bekleniyor. Uyarı kâğıdı ise yıkıma az bir süre"kaldığında asılıyorsa kiracıların evi zamanında tahliye etmesi, yeni bir kiralık ev bulması kentsel dönüşüm sürecinde her iki tarafı mağdur edebildiği gibi süreci olumsuz etkilemektedir. 25 Temmuz 2014 de ki yeni yönetmeliğe göre; Altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması yapı maliklerinden istenilir. Maliklere yapılacak tebligatta, riskli yapıyı kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi kullananlara tahliye için malik tarafından bildirim yapılması gerektiği belirtilir. Altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması yapı maliklerinden istenilir. Maliklere yapılacak tebligatta, riskli yapıyı kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi kullananlara tahliye için malik tarafından bildirim yapılması gerektiği belirtilir. Riskli yapıların tespiti, tahliyesi ve yıktırma is, ve işlemlerini engelleyenler hakkında, işlenen fiil ve hâlin durumuna göre 26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.Riskli Bina'da ikamet eden kiracılar devletin sağladığı finansal desteklerden yararlanabiliyor. Kira yardımı olarak iki kira bedeli taşınma yardımı ve sağlanan düşük faizli kredi desteğinden faydalanabiliyorlar" dedi.


Yalova


Geri Dön