25 / 04 / 2024

Riskli yapıdaki dairesini boşaltan malikin aidat yükümlülüğü!

Riskli yapıdaki dairesini boşaltan malikin aidat yükümlülüğü!

Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre tüm kat malikleri ve kiracıların apartman/site giderleri için aidat ödemeleri zorunlu tutuluyor. Peki, riskli yapıdaki dairesini boşaltan malikin aidat yükümlülüğü nedir?



Riskli yapıdaki dairesini boşaltan malikin aidat yükümlülüğü!

Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre, tüm kat malikleri ve kiracıların apartman/site giderleri için aidat ödemeleri zorunlu tutuluyor.


Aksi takdirde aidat ödemesini yapmayan veya geciktiren apartman sakinleri için yapılacak şikayet üzerine cezai yaptırımlar uygulanabiliyor.


Peki, kentsel dönüşüm projesi kapsamında riskli olarak tespit edilen ve bu yapıdaki dairesini boşaltan malikin aidat yükümlülüğü nedir?


Bilindiği üzere, yapılan tespitler neticesinde riskli olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapanlar tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildiriliyor. 


Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri raporları inceler, raporlarda eksik veyahut yanlış hususların bulunması halinde raporlar ilgilisine iade ediliyor, diğer raporlar ise ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor.


Bu süreç içerisinde kat maliklerinden itiraz edilmesi durumunda; itirazları inceleyecek olan teknik heyet, üniversitelerden bildirilen dört üye ile en az ikisi inşaat mühendisi olmak üzere, Bakanlık teşkilâtında görev yapan üç üyenin iştiraki ile teşkil ediliyor.


Riskli yapı tespitinin, itiraz üzerine değişmesi halinde, durum aynı şekilde ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor. Bu durumda kat maliklerinin aidat ödemek de dahil olmak üzere yapıdaki hak ve sorumlulukları devam ediyor.


Ancak, itirazın haklı bulunmaması ve yapının yıktırılması kararının alınması durumunda, maliklerden altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması isteniliyor. Yapı yıkılana kadar maliklerin aidat yükümlülüğü de devam ediyor.


Kentsel dönüşüm süreci hükümlerine göre riskli yapıların altmış günlük süre içinde maliklerince yıktırılıp yıktırılmadığı, Müdürlükçe mahallinde kontrol ediliyor ve riskli yapı, malik tarafından yıktırılmamış ise, yapının idarî makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve otuz günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligatta bulunuluyor. 


Bu süre sonunda da riskli yapıların maliklerince yıktırılmaması halinde, riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri; yıktırma masrafı öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahalli idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılıyor veya yaptırılıyor.


Riskli bina tespit yönetmeliği!


Geri Dön