19 / 04 / 2024

Riskli yapıların yıkımı için hangi şartların sağlanması gerekir?

Riskli yapıların yıkımı için hangi şartların sağlanması gerekir?

İkamet ettiğiniz yapının "riskli yapı" olarak tespit edildiğini farz edelim. Bu durumda, kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapıların yıkımı için hangi şartların sağlanması gerekir, işte yanıtı...



Riskli yapıların yıkımı için hangi şartların sağlanması gerekir?

Kentsel dönüşüm bilindiği üzere, bir kentte can ve mal güvenliğini tehdit eden hasarlı ve ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların yıkılarak yerine yeni ve güvenli yapıların inşa edilmesi için yapılan çalışmaları kapsıyor.


Bir binanın kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkılıp, yeniden yapılması için binanın "risk" taşıyor olması gerekiyor. Peki riskli yapıların yıkımı için hangi şartların sağlanması gerekir?


Riskli yapıların yıkımı

Yukarıda binanın yıkılabilmesi için, "risk" taşıyor olması gerektiğini belirtmiştik. Bu tespitin, bakanlık tarafından hazırlanan listede bulunan lisanslı şirketler ile çalışılarak yapılması gerekiyor. Aksi halde lisanssız şirketlerin risk tespiti, bakanlık tarafından onaylanmıyor. Riskli olarak onaylanmaması halinde ise yapının kentsel dönüşümden faydalanması söz konusu olmuyor.


Lisanslı şirketlerin "risklidir" raporunun bakanlıktan onaylanması ile riskli yapı şerhi tapuya düşüyor. Bununla birlikte, ilgili vatandaşlara bilgilendirme yazısı gidiyor. Belediyeden belediyeye farklılık göstermek ile birlikte yaklaşık 60 gün içerisinde apartmanda 2/3 çoğunluğun kararı ile bina ortak karar protokolünün hazırlanması gerekiyor.


Bu protokolde, apartman sakinleri söz konusu yapı hakkında aldıkları kararı bakanlığa bildirmiş oluyor. Böylece riskli yapının yıkımı yapılabiliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön