28 / 03 / 2024

RIWIS Türkiye Ocak 2013'te hizmete girecek!

RIWIS Türkiye Ocak 2013'te hizmete girecek!

Alman RIWIS, İGD işbirliği ile Türkiye gayrimenkul piyasasının reytingini ölçecek. BulwienGesa AG ve İGD işbirliğiyle hayata geçirilecek ‘RIWIS Türkiye’, Ocak 2013 itibarıyla hizmete girecek...




Almanya’nın önde gelen gayrimenkul araştırma, analiz ve danışmanlık şirketi BulwienGesa AG, İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) ortaklığı ile Türkiye pazarına giriş yaptı. ‘RIWIS Europe’ olarak adlandırılan ve online hizmet veren ‘Bölgesel Gayrimenkul Piyasa Bilgilendirme Sistemi’nin kurucusu ve işleticisi olan BulwienGesa AG, Almanya’da 125 kent ile Doğu Avrupa’da 15 ülkede 75 kent için ticari gayrimenkul piyasasına yönelik sayısal analizler gerçekleştiriyor. 



“RIWIS Europe” olarak adlandırılan ve online hizmet veren ‘Bölgesel Gayrimenkul Piyasa Bilgilendirme Sistemi’nin kurucusu ve işleticisi olan BulwienGesa AG, İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) işbirliği ile Türkiye pazarına girdi. Türkiye gayrimenkul piyasası analiz çalışmalarını yerel partneri İGD ile birlikte gerçekleştirecek olan BulwienGesa AG, bir yıldır çalışmalarını sürdürdükleri RIWIS Türkiye’yi 2013 yılı başı itibarıyla hizmete sokacak.  


RIWIS Türkiye’nin tanıtım toplantısına BulwienGesa AG Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Vosskamp, BulwienGesa AG Proje Koordinatörü Joanna Pena ile İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin ortakları Celal Erdoğdu ve Ahmet Büyükduman katıldı.


RIWIS Türkiye Ocak 2013 te hizmete girecek!



Verilerle geleceği öngörüyoruz


2000’li yılların başından itibaren Doğu Avrupa’ya yayılma politikası içinde olduklarını belirten Thomas Vosskamp, uzun zamandır Türkiye piyasasına da girmek istediklerini, bu pazarın gelecek vaat ettiğini ifade etti.  Yabancı yatırımcıların Türkiye ile ilgili güvenilir datalar istediklerini söyleyen Vosskamp, “Bugün Almanya Merkez Bankası BulwienGesa AG’nin verilerinden faydalanıyor. Nihayet çalışma alanımız içine Türkiye’yi de dahil edebildik. Türkiye’deki AVM, ofis, lojistik, turizm verilerini dünyaya sunacağız” şeklinde konuştu. Vosskamp, oluşturdukları veriler ışığında geleceği öngördüklerinin ve yatırımcılara akıl danışmanlığı yaptıklarının altını çizdi. 



Uluslararası raporlarda Türkiye ilk 5’te…


Celal Erdoğdu, bugün uluslar arası gayrimenkul pazarında hazırlanan tüm raporlarda Türkiye’nin ön planda olduğunu, yatırım yapılabilir ülkeler arasında ilk 5’te gösterildiğini ifade ederek BulwienGesa ile nasıl bir araya geldiklerini şu sözlerle anlattı: “BulwienGesa ile ‘RIWIS Türkiye’ için bir yılı aşkın süredir çalışıyoruz. BulwienGesa, Almanya’nın en büyük ve bağımsız pazar analiz ve danışmanlık firması… Almanya’da 125 kentte, Doğu Avrupa’da 15 ülkede 75 kentte gayrimenkul piyasasına yönelik sayısal analizler yapıyorlar. Doğu Avrupa’nın her yerinde olmak istiyorlar; geçiş ülkelerinde, ortaya çıkan yeni pazarlarda büyümek istiyorlar. Türkiye de bu pazarlardan biri… Yabancı yatırımcıların ilgisinin giderek yükseldiği, iştah kabartan bir pazar… İGD olarak BulwienGesa’nın yerel partneri olacağız ve Türkiye ile ilgili tüm veri akışlarını sağlayacağız”



Ocak 2013’te hizmete girecek


RIWIS Europe’un gayrimenkul yatırımlarını derecelendiren ve reytingini belirleyen bir sistem olduğunu ifade Ahmet Büyükduman ise bir yıldır altyapısı hazırladıkları ve Ocak 2013’te hizmete girecek olan RIWIS Türkiye’nin de aynı işlemi Türkiye piyasası için yapacağını kaydetti. Büyükduman, RIWIS Türkiye’nin olası bir yatırımın getirilerinin ve risk boyutlarının neler olacağını rakamsal verilerle ortaya koyacağını söyledi. 



Toplam 7 şehir…


RIWIS Türkiye’de toplam 7 il olacak; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Kocaeli/İzmit, Muğla ve Tekirdağ… Sistemde ağırlıklı olarak AVM, ofis, lojistik, perakende, turizm sektörleri analiz edilecek. RIWIS Türkiye’ye üye olacak kurumlar ödeyecekleri yıllık üyelik bedeli karşılığında tüm verileri takip edebilecek. Ayrıca Türkiye’de yatırım planlayan yabancı yatırımcılar için RIWIS Türkiye’deki rakamlar baz alınarak detaylı analizler hazırlanacak.   


RIWIS Türkiye neler yapacak?


Zaman serisi halinde emlak piyasası ile ilgili resmi istatistikler

Emlak piyasası ile ilgili anahtar bilgiler: kiralar, getiriler, tamamlanma bilgileri, boşluk bilgileri vb.

Gayrimenkule özel bilgiler; yatırımcısı, lokasyonu, projenin durumu, boşluk durumu, kullanım şekli 

Şehir profilleri; coğrafi lokasyon, ulaşım kolaylığı, kentsel görünüm, nüfus gelişimi, ekonomik görünüm, perakende/ofis/endüstriyel pazar bilgileri

AVM’ler ile ilgili kiracı listeleri ve haritaları

Belli gayrimenkuller için kira analizleri

Tahmin, skorlama ve reyting çalışmaları



Geri Dön