18 / 04 / 2024

Rize Çayeli'ndeki ıslah çalışması ile ilgili iddialar mecliste!

Rize Çayeli'ndeki ıslah çalışması ile ilgili iddialar mecliste!

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize'nin Çayeli ilçesindeki bir ıslah çalışması ile ilgili iddialara ilişkin soru önergesi hazırladı. Bekaroğlu sorularını Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na sordu..



Rize Çayeli ndeki ıslah çalışması ile ilgili iddialar mecliste!


CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize'nin Çayeli ilçesindeki bir ıslah çalışması ile ilgili iddialara ilişkin soru önergesi hazırladı. Bekaroğlu sorularını Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na sordu.


Bekaroğlu önergesinde "Doğu Karadeniz Bölgesinde taşkın zararların önlenmedi için derelerin ıslahı çalışmaları yavaş olsa da devam etmektedir. Bu çerçeveden 20 Eylül 2016 tarihinde Trabzon'daki DSİ 22. Bölge Müdürlüğü'nde bir ihale (İhale Kayıt No: 2016/324778) yapılmıştır. İhalenin adı, Rize Çayeli Sarısu ve Yamaç Köyleri 1. Kısım Taşkın Koruma İnşaatıdır. Tahmini bedeli 24.426.844,05 TL olan ihale şuanda komisyonun onayı aşamasındadır.


İhale ilanında dikkat çeken bir ayrıntı mevcuttur. İlanda İhale Adı Rize Çayeli Sarısu ve Yamaç Köyleri 1. Kısım Taşkın Koruma İnşaatı olmasına rağmen işin yapılacağı yer olarak Rize Çayeli İlçesi Çataldere ve Uzundere Köyleri olarak belirtilmektedir. Burada eğer bir yanlışlık yoksa tuhaflık var. Sarısu ve Yamaç Köyleri ile Çataldere ve Uzundere Köyleri aynı yerler değildir. Çayeli Sarısu ve Yamaç Köyleri Hayva Deresi (Şairler Deresi) Vadisindeyken, Çayeli Çataldere ve Uzundere Köyleri (Senoz) Vadisindedir. Böyle büyük bir hata yapılamayacağına göre burada bir kasıt vardır. Çok açık ki Çayeli Sarısu ve Yamaç Köyleri 1. Kısım Taşkın Koruma İnşaatı için ayrılan bütçe Çayeli Çataldere ve Uzundere Köylerine kaydırılmaktadır." diyerek 5 soru sordu:


Bekaroğlu'nun soruları


1- Bu değişiklik Bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi yapılmıştır? Bakanlığının bilgisi dahilinde yapılmışsa niçin öyle bir değişikliğe ihtiyaç duyulmuştur?


2- Bu değişiklik Bakanlığınızın bilgisi dahilinde yapılmamışsa kimler niçin böyle bir değişikliği yapmışlardır? Bu yapılan işlem yasal mı, burada bir usulsüzlük var mı? Bu usulsüzlüğü yapanlarla ilgili bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?


3- İhalenin kaydırıldığı Çayeli Çataldere ve Uzundere Köyleri Eski Bakan ve şimdinin AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın köyünün de bulunduğu Senöz Vadisi'ndedir. Bu usulsüzlüğün yapılmasından Sayın Hayati Yazıcı'nın bir dahli bulunmakta mıdır?


4- Bu işlem Çayeli Sarısu ve Yamaç köylülerine yapılan büyük bir haksızlık değil midir; bu değişiklikte Sayın Hayati Yazıcı'nın bir dahli varsa bu büyük bir siyasi skandal değil midir?


5- Bu işlemi durdurmayı; ihaleyi iptal edip, işi tekrar Çayeli Sarısu ve Yamaç Köylerine iade etmeyi düşünmüyor musunuz?




Geri Dön