28 / 03 / 2024

Rize Müftü Mahallesi'nde istimlak edilen konutlar TBMM'de!

Rize Müftü Mahallesi'nde istimlak edilen konutlar TBMM'de!

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize Müftü Mahallesi'nde yapılacak bir inşaat projesinin yol bağlantısı için istimlak edilen konutlara, alternatif güzergahlara ve istimlak bedelini TBMM gündemine taşıdı..



Rize Müftü Mahallesi nde istimlak edilen konutlar TBMM de!


CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize Müftü Mahallesi'nde yapılacak bir inşaat projesinin yol bağlantısı için istimlak edilen konutlara, alternatif güzergahlara ve istimlak bedeline ilişkin soru önergesi hazırladı. Bekaroğlu sorularının Başbakan Yıldırım'a iletilmesini talep etti.


"Rize Müftü Mahallesinde Alışveriş Merkezi (AVM) ve 36 katlı rezidans şeklinde 484 konutun inşa edileceği 67.500 m2 alanda yapılan "Rize Karma Kullanım Projesi" için 22 Temmuz 2016 tarihinde Rize inşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye ruhsat verilmiştir." şeklinde açıklamalarda bulunan Bekaroğlu "3 yıl içerisinde tamamlanması öngörülen proje için Karadeniz Otoyolundan Güney Çevre Yoluna bağlantı yapılması planlanmakta, halihazırda bir yol bulunmasına rağmen 30 metre genişliğinde havadan, 4 şerit de yanlardan olmak üzere iki şeritli yol yapılmak istenmektedir. AVM ve Rezidans projesiyle bağlantılı olan söz konusu yol için yaklaşık 34 bina (250 daire) istimlak edilmiştir. Yol projesi için yıkılacak konut sayısının daha da artacağı iddia edilmektedir." dedi.


Söz konusu projeye ilişkin olarak mahalle halkı, yol için daha uygun güzergâhlar bulunduğunu, bu kadar çok konut yıkılarak insanların mağdur edilmesi yerine sadece 3 konutun (58 daire) bulunduğu bir bölgeyi önerdiğini söyleyen Bekaroğlu "Ancak vatandaşlar tarafından önerilen projede Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından reddedilmiştir." dedi.


"Bununla birlikte istimlak edilen konutlar içerisinde yaşayan vatandaşlar, düşük birim fiyatlarla belirlenen kamulaştırma bedelleri nedeniyle de mağdur edilmişlerdir. Oturduğu evini 300 bin TL'ye alan bir kişiye 120 bin TL gibi düşük bedeller belirlenmesi nedeniyle, vatandaşlar bu rakamlara yeni bir ev alamayacaklarını ifade etmektedirler. Aralarında evini kredi ile almış olan ve ev kredisi hala ödeyen vatandaşların birçoğunun gidecek başka bir yeri de bulunmamaktadır." ifadelerinde de bulunan Bekaroğlu bu bağlamda 3 soru sordu.


Bekaroğlu'nun soruları

1. Projenin yapılabilmesi için insanların evlerini yıkmak dışında başka bir çözüm üretilebilmesi mümkün müdür? Alternatif bir güzergâh belirlenmesi mümkün müdür? Mümkün ise neden hayata geçirilmek yerine insanlar mağdur edilmektedir?


2. Söz konusu yol projesi için proje alanının batısında yer alan boş alan neden değerlendirilmemektedir? AVM yolunun söz konusu proje alanının batı tarafından yapılmayarak birilerinin korunması mı söz konusudur?


3. Rize'de diğer kamulaştırmalarda yaşanan mağduriyetlerin bir benzeri burada da yaşanmaktadır. Neden rayiç bedelinin altında fiyat belirlenmektedir? İnsanların bu yönde mağdur edilmesinin önlenmesi için bir çalışmanız var mıdır?




Geri Dön