20 / 04 / 2024

Rize'de kentsel dönüşüm başlıyor!

Rize'de kentsel dönüşüm başlıyor!

Belediye Başkanı Kasap: "Belediye olarak belli bir program dahilinde dolgu alanındaki yerleşim yerlerine yönelik yeniden yapılandırma, yapılaşma çalışmalarını başlatıyoruz" dedi.



Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, kent merkezinde 1970-1990 yılları arasında deniz doldurularak oluşturulan yerleşim yerlerine yönelik yapılaşma çalışmalarını başlattıklarını bildirdi.


Kasap, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rize'de özellikle Ekrem Orhon Mahallesi ve hizasındaki alanda dolguyla kazanılan bölgede 1970-1990 yılları arasında yapılaşma gerçekleştiğini hatırlattı.


Bu alanda yapılan binalarla ilgili tespit edilmiş bazı risklerin zaman zaman kamuoyuna yansıdığını ifade eden Kasap, şöyle devam etti:


"Belediye olarak teknik arkadaşlarımızın verdiği bilgiler çerçevesinde özellikle deniz seviyesinin altındaki binaların temellerinde korozyon oluşmasıyla ortaya çıkan bir risk olduğu ifade edildi. Bu yeni gerçekleşmiş değil. Yapıların yapıldığı zamandaki teknolojik şartlara göre belli bir koruma imkanı ile yapılmış. Günümüzde artık bu tür binalar suyun içerisinde bile on yıllarca dayanabilecek imkana sahip."


Yeni inşaat teknikleriyle riski ortadan kaldırmak için çalışma başlattıklarını vurgulayan Kasap, şunları söyledi:


"Belediye olarak belli bir program dahilinde, dolgu alanındaki yerleşim yerlerine yönelik yeniden yapılandırma, yapılaşma çalışmalarını başlatıyoruz. Bu zaman alacak, belli kanunlara yönetmeliklere göre yapılan faaliyetler. İlk olarak Deniz Sitesi olarak bilinen site ile eski müftülük olarak bilinen yerin kentsel dönüşümüne başlıyoruz. Buna yönelik adımları attık. Hem Deniz Sitesi hem eski müftülük binasının bulunduğu yerde hukuki çalışmalar yapılıyor. Site yönetimiyle yapılan ön görüşmelerde bizim gibi düşündüklerini gördük."


Kasap, bunun bir örnek olacağını dile getirerek "Vatandaşlarımız, bunu örnek alarak kendileri bu tür adımları atabilecek. Rize'de ilk defa böyle bir çalışma gerçekleşeceği için ilk çalışmayı belli bir program dahilinde  TOKİ  ve belediye işbirliği içerisinde yürüteceğiz" diye konuştu.


1970-1990'lı yıllar arasında yapılan bütün yapıların dolgu alanında olmadığına işaret eden Kasap, "Ekrem Orhon Mahallesi hizasında yapılan binalar dolgu alanı içerisindeki binalardır. Bunun içerisinde belediye blokları da dahildir. Rakamsal olarak çok büyük bir rakam değildir, Rize'nin yekunu içerisinde. Bir mahalle veya bir bina olsun, buna yönelik olarak adımlar atmak durumundayız. Rize'de son 20 yıldır tartışılan bir konunun biz uygulamasını gerçekleştirmeye başladık" ifadelerini kullandı.


- "Kentsel dönüşüm hızla gündeme gelmeli"

Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu ise şehir merkezinde denizin doldurulmasıyla kazanılan alanlarda yapılan binaların temeli tuzlu su altında kaldığı için demirlerin özelliğini kaybettiğini, bunun da risk oluşturduğunu söyledi.


Mahmutoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:


"Yerleşim alanı kıtlığı dolayısıyla 70'li yıllardan itibaren 90'lı yıllara kadar dolgu yapılarak yeni yerleşim alanı kazandırıldı. Bu dolgular, kimi yerde 2-3 metre, bazı yerlerde 6-7 metre. Düzensiz olarak yapılan binalarda özellikle bodrum katlarında yalıtım ve bohçalama denilen tekniklerin uygulanmaması sonucu günümüzde korozyon dediğimiz deniz suyunun demirle buluşması sonucu demirin etkenliği, dolayısıyla binanın taşıyıcılığını etkileyen bir durumla karşı karşıyayız. Bu binaların ivedi bir şekilde tespit edilip detaylı araştırmasının yapılıp kentsel dönüşüm sürecinin çok hızlı bir şekilde gündeme gelmesi gerekiyor."


Mahmutoğlu, Rize merkezli 5 şiddetinde bir depreme binaların dayanma imkanının olmadığını savunarak "Allah korusun, çok büyük bir felakete sebebiyet verebilir. Geç kaldık, ivedi şekilde bütün binaların bu risk haritası çıkarılmalı ve önlemleri hep beraber, el birliğiyle almalıyız" dedi.


Deniz Sitesi sakinleri de demirlerin çürüdüğünü, binanın risk taşıdığını ve tedirgin olduklarını kaydetti.


AA


Geri Dön