25 / 04 / 2024

Rize'de kentsel dönüşüm çalışmaları vatandaşları mağdur etti!

Rize'de kentsel dönüşüm çalışmaları vatandaşları mağdur etti!

Rize Belediyesi ve TOKİ İşbirliği ile Hamam Deresi' nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında binaları yıkılan kamulaştırma bedelleri kendilerine ödenmeyen vatandaşlar duruma tepki gösterdi...



Rize'de, Rize Belediyesi ve  TOKİ  İşbirliği ile Hamam Deresi'nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında binaları yıkılan kamulaştırma bedelleri kendilerine ödenmeyen vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Tımya Vadisi' adı altındaki kentsel dönüşüm projesinde kamulaştırma bedellerinin kendilerine ödenmemesine tepki gösteren bir grup vatandaş projenin yapılması planlanan alanda toplandı. Projenin yapılacağı alanda daha önceden oturduklan binalann yıkıldığını ancak aradan geçen bir yıla rağmen yeni binalann yapımına başlanmamasına tepki gösteren vatandaşlar, yetkililerden yardım istedi. 


Mağdur vatandaşlar aynca yeni binalar yapılana kadar Rize Belediyesi tarafından kendilerine verilen aylık 400 liralık kira yardımının da kesildiğini iddia etti. Mağdurlardan Ediz Ofluoğlu, binalann yıkılmasının ardından yetkililerin kendilerine 18 ay içerisinde yeni binalann yapılacağı sözünü verdiğini ifade ederek "Aradan bir yıl geçmesine rağmen bir kazma bile vurulmadı. Mağduriyetimiz var. Başbakanımızdan buraya el atmasını istiyoruz, insanların burada evleri yıkıldıktan sonra kira yardımı yapılıyordu ama artık kira yardımı da yapılmıyor." dedi. Bir başka mağdur Dursun Ali Yücel ise evleri yıkılan vatandaşların hala kamulaştırma bedellerini alamadıklarını söyleyerek "Rize Belediye Başkanı Halil Bakıra, yıkılan evlerinin karşılığında parasını almak isteyenlerin parasını hemen alacağını söylemişti. Hani nerede paralar. Ben inşaatçıyım. Kentsel dönüşüm bu alana bina yapmıyorsa ben kendim yıkılan evimi yeniden yapacağım." diye konuştu. 


Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, acele el koyma ve kamulaştırma yöntemi kullanıldığını belirterek "Timya Vadisi'nde yapılan kamulaştırma bedeli ödenmeden vatandaşlann tapulan alınmış, belli taahhütlerde bulunularak insanlarla sözleşme imzalanmış. İmar kanununa göre parsellerin alınıp birleştirilerek değerlendirilmesi gerekiyordu. İmar planı ortaya çıktıktan sonra inşaatların yıkım ruhsatlan verilmeliydi. 


Yıkım ruhsatlan ortaya çıktıktan sonra da inşaat ruhsatı ile birlikte inşaatlara başlanması gerekiyor. Kamulaştırma işlemleri tam yapılmadan binalar yıkıldığı için sorun büyüdü. 'Kamulaştırmayı sonra hallederiz' diye düşünmüş olabilirler: Kamulaştırma bedellerini ödeyemedikleri içinde is bu hale geldi." dedi. Rize 2. Asliye Hukuk Mahkemesi karan ile iptal edilen kamulaştırma bedellerinin ödenmesi sürecinin yeniden başlatılması gerektiğini vurgulayan Yazıcı, yapılacak yeni çalışma ile inşaatın yetişmesinin mümkün olmadığını söyledi. 


HIZIR İLYAS YILDIRIM RİZE/ Zaman Gazetesi 


Geri Dön