25 / 04 / 2024

Robert Shiller: Türkiye'de konut fiyatları çok hızlı artıyor!

Robert Shiller: Türkiye'de konut fiyatları çok hızlı artıyor!

Türkiye gayrimenkul piyasasında konut balonu olduğu spekülasyonlarına Nobel ödüllü ekonomist Prof. Robert Shiller, son noktayı koydu. Türkiye'de konut fiyatlarının arttığını fakat başka ülkelerdeki kadar ciddi bir sıkıntı olmadığını söyledi...



Nobel ödüllü ekonomist Robert Shiller, Türkiye'de konut fiyatlarının arttığını fakat başka ülkelerdeki kadar ciddi bir sıkıntı olmadığını söyledi. Bankacılığın insanileşmesi gerektiğine işaret eden Prof. Shiller, "Ancak bunu yaparlarsa toplumun geniş kesimlerine erişme imkânı bulurlar" diye konuştu.


Türkiye gayrimenkul piyasasında konut balonu olduğu spekülasyonlarına Nobel ödüllü ekonomist Prof. Robert Shiller, son noktayı koydu. Shiller, Türk konut sektöründe çok hızlı bir fiyat artışı olduğunu ancak alarm verici durumda olmadığını söyledi. Şekerbank'ın 60'ıncı kuruluş yıldönümüne özel olarak düzenlediği ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de bir sunum yaptığı 'Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı' konferansında konuşan Shiller, "Balon şişmeye başladı ama ABD ya da başka ülkelerdeki kadar ciddi bir durum yok" dedi. 


TÜRKİYE 10 YILDA ÇOK DEĞİŞTİ 

Maliye Bakanı Şimşek'in sunumunun ardından konuşan Shiller, Türkiye'nin özellikle son 10 yılda çok değiştiğine vurgu yaptı. Shiller, İstanbul'da ev fiyatlarının yükseldiğini ve bu durumun kendisini şaşırtmadığını ifade etti. Dünya piyasalarında yaşanan büyük fiyat hareketlerini hatırlatan Prof. Shiller, "Fiyatların yüksekliğinden endişe etmeliyiz. O dönemlerde balonlara inanmadılar" dedi. 


FİNANS ÇEVREYİ DİKKATE ALMALI 

Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan ise finans sektörünün büyürken, sosyal ve çevresel faktörlerin dikkate alması gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye'de bankacılık hizmetleriyle tanışmamış 15 milyon kişinin bulunduğuna dikkat çeken Göktan, "Anadolu'da kadınlarımızın yüzde 55'i bankacılık sisteminin dışında. Büyük şehirlerde bu oran yüzde 15 civarında bulunuyor" dedi. 


Sabah 


Geri Dön