19 / 04 / 2024

Rölöve proje ne demektir?

Rölöve proje ne demektir?

Rölöve proje ne demektir?: Rölöve proje, var olan yapının yerinde alınan ölçülerle durumunu ortaya koyan proje olarak ifade ediliyor. İşte ölöve çıkarma yöntemleri bu haberde...



Rölöve proje ne demektir?

Rölöve proje; var olan yapının yerinde alınan ölçülerle durumunu ortaya koyan proje olarak tanımlanıyor. Rölöve proje çizimleri pergel yardımı ile yapılıyor.


Analitik Rölöve Çıkarma Yöntemleri

Rölöve çıkarmanın bazı yöntemleri ve aşamaları vardır. Düz bir yapının rölövesiniçıkarmakla bezemeli antik bir yapının rölövesini çıkarmak arasında zorluk ve teknikbakımdan oldukça farklılıklar görülür. Ölçümleme, kroki çizimi, belgeleme ve ayrıntı krokisigibi farklı yöntemler kullanılmaktadır.


Günümüz teknolojisinin getirdiği farklı rölöve çıkarma teknikleri de olmakla birlikteçok yaygın değildir. Ayrıca pahalı oldukları için de fazlaca tercih edilmemektedir.


Fotogrametri ve lazer tarama bu yöntemlerden ikisidir. Fotogrametri; adından da anlaşılacağıgibi belirli koşullarda alınmış metrik fotoğraflardan ölçme anlamına gelir. Bu çekim koşullarına ve amaçlara bağlı olarak mimari çekimlerde santimetre düzeyinde, makroçekimlerin kullanıldığı endüstriyel vb. uygulamalarda ise santimetreden küçük hassasiyetsağlayabilir. 


Lazer tarama yöntemi de yakın zamanlarda yaygınlık kazanmış ve fotogrametrigibi uzaktan algılama yöntemlerinden biridir. Bu iş için özel olarak üretilmiş bir cihazdan, belirli bir konumdan yapı üzerine gönderilen lazer ışın kümesinin yardımı ile oldukça hassas ölçüm yapma imkânı sağlar.


Her iki yöntemde de kullanılan cihazlar ve uygulamalar için önemli bir bütçeayrılması gerekmektedir. Bu nedenle şimdilik geleneksel rölöve yöntemleri kullanılmaktadır.


Geri Dön