25 / 04 / 2024

Roma Parkı'ndaki kazı 2. kez durduruldu!

Roma Parkı'ndaki kazı 2. kez durduruldu!

İstanbul Cihangir’deki Roma Park’a dün sabah polis eşiliğinde iş makinaları girdi.Roma Parkı'ndaki izinsiz kazıyı ikinci kez halk durdurdu.




İstanbul Cihangir’deki Roma Park’a dün sabah polis eşiliğinde iş makinaları girdi.Roma Parkı'ndaki izinsiz kazıyı ikinci kez halk durdurdu. 


İş makineleri, çok sayıda polisin çevreyi güvenlik çemberine almasının ardından çalışmalarına başladı. İstanbul Cihangir’deki Roma Park’a dün bir kez daha iş makineleri girdi. Arkeolojik sit alanı olan parkta, 25 Ekim Salı günü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Cihangir Sosyal Tesisleri” inşaatına başlanmıştı. Çalışmalar, kazı alanında tarihi eserler bulununca durdurulmuştu. Kazıların arkeologlar eşliğinde elle yapılacağı açıklanmıştı. Polis eşliğinde... Parkta, dün sabat 07.30 sıralarında, kepçelerle yeniden kazı başlatıldı. İş makineleri, çok sayıda polisin çevreyi güvenlik çemberine almasının ardından çalışmalara başladı. Ancak, Cihangir Güzelleştirme Derneği üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararını getirince kazı çalışmaları durduruldu. Bölge Kurulu, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’nün, hafriyat çalışmasına ilişkin, 25 Ekim 2016 tarihli yazısını dikkate aldı. Roma Park’ın içinde olduğu 61 ada, tescilsiz 8 parseli etkileyecek olan projenin, temel hafriyat çalışmalarının, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde devam etmesine karar verdi. Çalışmalar sonucunda arkeolojik kazı raporu hazırlanarak, Bölge Kurulu’na iletilecek. Arkeolojik kazı raporu doğrultusunda, onaylı projeye, devam edilip edilmeyeceği hususu değerlendirilecek. Dernek Başkanı Bensen Ünlüoğlu, Kadir Topbaş’ın emriyle kazının durdurulduğunu anımsatarak, “Biz arkeolojik kazı beklerken, hukuka aykırı bir şekilde kazının başlaması karşısında çok şaşırdık. Tam bir hafta önce Kadir Topbaş’ın ağzından çıkan durdurma kararıyla kepçeyle değil elle kazı yapılacaktı. Perşembe günü, Koruma Kurulu’ndan, müzenin denetiminde kazı yapılacağı yönünde karar çıktı. Buna rağmen bugün (dün) bu şekilde bir müdahale yapıldı. Yapılan çalışmalar hukuksuzdur” diye konuştu. Yapılması gereken şeyin resmi başvuru olduğunu belirten Ünlüoğlu, “Biz bunu cebren yaparız mı’ diyorlar. Hukuku koyan devlettir. Bu hukuksuzluğu da devletin bir kurumu yapıyor” dedi.



Cumhuriyet




Geri Dön