26 / 04 / 2024

Rönesans Gayrimenkul ticari gayrimenkulde ilk üçte olacak!

Rönesans Gayrimenkul ticari gayrimenkulde ilk üçte olacak!

Kira getirisi olan 10 yatırım ile hareket eden Rönesans Gayrimenkul Yatırım, üç yıl içinde bu sayıyı 30'a çıkarmayı planlıyor. Ana hedef, Rusya ve Türkiye'de ilk üç oyuncu arasına girmek



Şu anda yüzde 75'inin Türkiye'de, yüzde 25'inin de Rusya'da yer aldığı 30 gayrimenkulü bulunan Rönesans Holding, orta vadede iki ülkede de ilk üç arasında yer almak istiyor. Holdingin gayrimenkul çalışmalarını yöneten Rönesans Gayrimenkul Yatırım Genel Müdürü Cenk Arson, her iki ülkenin de dünyadan farklı ve birbirine benzer özellikler taşımaları nedeniyle alınacak daha uzun bir yol olduğunu söyledi.

Her iki ülkenin de çok büyük pazarlar olduğunu belirten Arson, bu yöndeki planlamaları hakkında konuştu. Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcakın pazardaki değişimi erken kavrayarak Türkiye'de ticari gayrimenkul yatırımına yöneldiğini ifade eden Arson, son 10 yılda kira geliri getiren 10 gayrimenkule ulaştıklarını kaydetti. Şu anda 260 bin metrekarelik AVM hacmina sahip olduklarını dile getiren Arson, bunun 50 bin metrekaresinin Rusya'da olduğunu belirtti. Arson, Türkiye planlamaları hakkında şöyle konuştu:

Rusya'ya üç AVM
"Üç ay içinde bu  rakam 14'e çıkacak. Ayrıca portföyümüzde kira geliri getirecek 16 proje daha mevcut. Bunlardan dokuzunu üç yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz. Böylece kiralanabilir alanımız 860 bin metrekareye çıkacak. Bunlar arazileri alınmış ve üzerinde çalışılan projeler. Yedi tane daha arazimiz var. Bununla 30 tane  gayrimenkulümüz oldu. Üç-dört görüşmemiz daha devam ediyor. Üç yılda  kiralanabilir alanı 2.2 ye katlanmayı düşünüyoruz.
Rusya projeleri hakkında konuşan Arson, bir aylık sürede ülkede üç yeni AVM açarak Rusya'daki AVM metrekarelerini 130 bin metrekareye çıkaracaklarını açıkladı.

'RUSYA VE TÜRKİYE'NİN ORTA DİREĞİ 70 MİLYON'
Rönesans'ın hem Türkiye hem Rusya'da kendini evinde gibi hissettiğini vurgulayan Cenk Arson, her iki ülkenin AVM konusundaki benzerliklerine dikkat çekti. Rusya'da 45 şehirde 5.5 milyon met erkare inşaat ve 40 AVM yaptıklarını belirten Arson, iki ülkenin benzerliklerini ve potansiyeli şöyle anlattı:

"Türkiye'de de Rusya'da da insanları, şehrin gelişimini, iş yapış şeklini, gelirin harcama yapısını çok iyi biliyoruz. Bu ülkelerde bu işin önü açık, genç ve dinamik bir nüfus var. Türkiyede uzun zamandır enflasyon sorunu aşılmaya yakın görünüyor. Bu ülkelerde gelir dağılımı bozuk yapıdan çıkıp düzeliyor. Orta kesim ve alım güçleri artıyor. Bu insanların artması, AVMleri direkt olarak kullanan ve talep yaratan kesmin doğmasını sağlıyor. Yapılan hesaplara göre Türkiyede 20, Rusyada 50 milyon olmak üzere toplam 70 milyon orta sınıf insan var. Önümüzdeki 10 yılda bu rakam 120 milyon olacak.

RÖNESANS'IN GELECEK REFORMLARI
Varolan kira getiren gayrimenkul sayısı 10
3 ayda ulaşacağı kira getiren gayrimenkul sayısı 14
3 yılda ulaşacağı kira getiren gayrimenkul sayısı 30
Rusya'da açacağı AVM sayısı 3
Kiralanabilir AVM büyüklüğü 260.000 metrekare
Rusya'daki AVM büyüklüğü  50.000 metrekare
Türkiye'deki AVM büyüklüğü 210.000 metrekare

 


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com

Geri Dön