19 / 04 / 2024

Rönesans İnşaat altyapı uzmanı Avusturyalı Porr'a ortak oldu

Rönesans İnşaat altyapı uzmanı Avusturyalı Porr'a ortak oldu

Rönesans İnşaat, Avusturya'nın en büyük inşaat grubu Porr AG'ye ortak oldu



Viyana'da gerçekleşen ortaklık anlaşmasıyla The Porr Group, özellikle Orta Doğu, Hazar Denizi ülkeleri ve Kuzey Afrika pazarlarında Rönesans İnşaat ile işbirliği yapacak. Porr AG'nin CEO'su Wolfgang Hesoun, "Öz sermayedeki artışla oluşturulan bu ortaklık, Porr AG için umut vaat eden yeni piyasaların doğması anlamına geliyor.

Yeni ortağımız CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak'ın hedef piyasalar itibariyle Porr Grubu'nun esas rekabet alanı olan alt yapı sektöründe süregelen taleplere yönelik bize ortaklık sağlayacak bilgi ve saygın itibarından yararlanacağız. Ayrıca piyasaya düşük maliyetlerle giriş imkanı da elde etmiş olacağız" dedi.
Rönesans Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak da, "Bu ortaklık uzun dönemli, sürdürülebilir bir büyüme platformu oluşturacak. Porr Grubu'nun sahip olduğu altyapı inşaatlarındaki istisnai uzmanlık bilgisini çok önemsiyoruz " dedi.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Avusturyalı inşaat devi, Ortadoğu'ya Rönesans ile açılacak 
 
Rusya, Türkmenistan, Türkiye ve Arap ülkelerinde önemli projeler yürüten Rönesans İnşaat, Avustur-yalı inşaat devi Porr'un yüzde 10'una ortak oluyor. Geçen yıl 2,6 milyar Euro ciro yapan Porr,Ortadoğu, Hazar Denizi ülkeleri ve Kuzey Afrika pazarlarına Rönesans Grubu ile açılacak. 
 
Dünyanın en büyük uluslararası müteahhitlik firmaları arasında yer alan Rönesans İnşaat, bir başarıya daha imza attı. Sektörün dev şirketlerinden Avusturyalı Porr Grup ile stratejik ortaklığa gidildi. İşbirliği sayesinde altyapı ve inşaat alanlarında dünya devi olan Porr, Ortadoğu, Hazar Denizi ülkeleri ve Kuzey Afrika pazarlarına Rönesans Grubu ile açılacak. İki grup ayrıca Porr AG'nin hisse sermayesinde artırım konusunda da anlaşmaya vardı. Şirketin yüzde 10 hissesi Rönesans tarafından satın alındı. Buna göre mevcut hissedarların haklarını sermaye artırımına iştirak etme yönünde kullanmamaları ile birlikte, oy haklarının yüzde 10'luk kısmı Rönesans'a geçecek. Önceki gün Viyana'da varılan anlaşmaya ilişkin açıklama yapan Porr CEO'su Wolfgang Hesoun, Rönesans Grubu ile oluşturulan ortaklığın Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Hazar Denizi boyunca yer alan piyasalara açılma adına umut vaat ettiğini söyledi. Rönesans Grubu'nun CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak ise, "Yeni hedef piyasalar itibarıyla Porr Grubu'nun esas rekabet alanı olan altyapı sektöründe süregelen taleplere yönelik olarak bize ortaklık sağlayacak olan bilgi ve saygın itibarından yararlanacağız. Ayrıca piyasaya düşük maliyetlerle giriş imkanı da elde edeceğiz." dedi. Ilıcak, birlikte önümüzdeki dönemde 500 milyon Euro iş hacmi hedeflediklerini ifade etti.

Rönesans Grubu gelir itibarıyla Türkiye'nin ikinci büyük inşaat şirketi olmasının yanı sıra uluslararası müteahhitlik sektöründe de dünyanın ilk 70 büyük taahhüt şirketi arasında. Firmanın 2009 yıl sonu brüt gelir tahmini 1 milyar Euro.
Ercan Baysal/Zaman

Ilıcak, inşaatın Godiva'sına `kelepir fiyata' ortak oldu

Rönesans İnşaat'ın patronu Erman Ilıcak, Avusturyalı müteahhitlik devi Porr'un yüzde 10'unu satın almak için anlaştı

Ülker'in Godiva'yı almasının ardından benzer bir girişim de inşaatta yaşanıyor. Erman Ilıcak tarafından 1994 yılında Rusya'nın St. Petersburg şehrinde kurulan ve kısa sürede Rusya'nın en büyük müteahhiti haline gelen Rönesans İnşaat, uluslararası bir ortaklığa imza attı. Şirket, Avusturya'nın en büyük ikinci şirketi Porr'a yüzde 10 ortak oldu. Rönesans'ın Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak ile Porr CEO'su Wolfgang Hesoun'un önceki gün üzerinde vardığı anlaşmaya göre ortaklık, Rönesans'ın krizden etkilenen Porr'un sermaye artırım sürecine katılmasıyla gerçekleşecek. Star'a bilgi veren Rönesans S. Arabistan-Bahreyn'den Sorumlu Başkanı Hüseyin Esenergül, Porr'un 4 milyar Euro'luk ciroya sahip, halka açık bir şirket olduğunu belirtti. Yüzde 10'luk ortaklığın borsa fiyatı üzerinden gerçekleşeceğini ve maliyetin 30 milyon Euro'yu bulacağını belirten Esenergül, otoyollar ve tüneller konusunda uzman Porr ile ayrıcabir girişim şirketi kuracaklarını söyledi. Halen 1.9 milyon dolarlık iş yürüten Rönesans, 12 bin çalışanı ile dünyanın 61'inci müteahhidi ünvanını elinde bulunduruyor.
Star

Rönesans, Porr'un yüzde 10'unu aldı

Dünyanın en büyük 61. inşaat firması Rönesans İnşaat, 2,6 milyar euro ciroya sahip Avusturya'nın en büyük ikinci inşaat şirketi Porr'un yüzde 10'unu satın almak üzere anlaşmaya vardı. Rönesans bu hisseler için Porr'a, 28-30 milyon euro civarında bir ödeme yapacak. Porr'un anlaşmanın eylül ayında yapılacağını belirten Rönesans Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Esen Ergül, Porr ile ortak kuracakları bir şirketle de Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki altyapı projelerine talip olacaklarını açıkladı. Ergül, "Saygın bir şirketin hisselerinin bir Türk şirketi tarafından alınması güzel ama bizim için yüzde 10'dan daha önemli olan, Porr'la beraber ortak kuracağımız şirketle talip olacağımız altyapı projeleri" dedi.
 
Porr, dinamizmimizden etkilendi
1993 yılında Rusya'da Erman Ilıcak tarafından kurulan ve bu yıl 1 milyar euronun üzerinde brüt gelir elde etmeyi hedefleyen Rönesans İnşaat'ın Rusya'nın yanısıra Türkiye, Türkmenistan ve Arap ülkelerinde önemli projeler yürüttüğünü anlatan Ergül, ancak altyapı deneyimlerinin az olduğunu vurguladı. Bunun karşılığında Porr'da da 'dinamizm'in eksik olduğuna dikkat çeken Ergül, "Porr geçtiğimiz yılki dalgalanmadan etkilemiş ama yine de çok güçlü. Altyapı projeleri hem boyut olarak hem de kârlılık anlamında daha iyi. Binalarda kârlar düşük. Porr da bir hayli hantallaşmıştı. Onlara Rönesans'ın dinamizmi cazip geldi, bizim için de onların altyapı konusundaki ekpertizi çok etkileyiciydi" diye konuştu. Porr ile birlikte ortak bir girişime imza atacaklarını altını çizen Ergül, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki bir çok altyapı projesine talip olacaklarını dile getirdi.

Avusturya'ya ilgisi yeni olmayan Rönesans İnşaat, geçtiğimiz yıl da dünyanın dördüncü uluslararası taahhüt firması Avusturyalı Strabag ile 15 milyar euroluk inşaat hacmi bulunan Rusya'da bir havalimanı terminali inşaatı için ortaklık kurmuştu.
Porr Yöneticisi Wolfgang Hesoun ise yaptığı yazılı açıklamada, bu ortaklıkla çalışma alanlarının genişleyeceğini ifade etti. Avusturya medyasında da geniş yer bulan ortaklıkla ilgili ekonomi gazetesi Wirtschaftsblatt'a konuşan Rönesans Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak da, Porr ile birlikte önümüzdeki dönemde 500 milyon euroluk iş hacmi hedeflediklerini açıkladı.
Referans


Geri Dön