28 / 03 / 2024

Rönesans İnşaat, Libya'da 'Yakut' adlı konut projesi yapacak

Rönesans İnşaat, Libya'da 'Yakut' adlı konut projesi yapacak

1993 yılında kurulan Rönesans İnşaat, 16 yılda toplam değeri 3 milyar doları aşan 450 projeye imza attı



Libya'nın Trablus kentinde büyük bir alışveriş merkezi ile iş merkezi, 5 yıldızlı otel ve ve lüks konut yapımını kapsayan Bab Trablus 2 projesini Libyalı ortağı Lidco ile yürüten Rönesans İnşaat Şirketi, Libya pazarını hareketlendirmek için 60 Türk perakendeciyi Trablus'a götürdü.

Trablus'ta, Türk yatırımcıları bilgilendirmek ve onları Libyalı yatırımcılarla bir araya getirmek için Al Waddan Oteli'nde bir toplantı düzenlendi. Libya kanunları gereği, yabancı yatırımcıların Libya'da tek başına yatırım yapamadığı, Libya vatandaşı ile ortaklık kurmaları gerektiği kaydedilen toplantıda, Libya'nın iyi bir pazar olduğu anlatıldı.

Türkiye'nin Libya Büyükelçisi Levent Şahinkaya, konuşmasında Türkiye Libya ilişkilerinin her alanda geliştiğini söyledi.

2008 yılı rakamlarına göre, iki ülke arasındaki ticaretin 1,4 milyar dolar olduğunu, bu yıl 2 milyar dolar seviyesine ulaşmasının beklendiğini belirten Şahinkaya, ithalatın ise 300 milyon dolar civarında olduğunu ifade etti.

Ticaret hacminin artırılması gerektiğini belirten Şahinkaya, bu rakamın önce 5 milyar dolara, sonra 10 milyar dolara çıkarılması hedefini hatırlattı. Bu konuda iki ülke arasında büyük potansiyel olduğunu, Libyalıların Türkleri çok sıcak karşıladığını ifade eden Şahinkaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım ayında Libya'ya yaptığı ziyaretin de ilişkilere ivme kazandırdığını dile getirdi.

Teminat mektuplarına ilişkin sorunların çözülmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü de kaydeden Şahinkaya, alacakların ödenmemesine ilişkin sorunların ise iki tarafın verdikleri sözleri tutmaması gibi nedenlerden kaynaklandığını belirtti.

Rönesans'ın Türk ve Libyalı işadamlarını bir araya getirmesinin son derece yararlı olduğunu da ifade eden Şahinkaya, bu girişimin ticaret hacminin artmasına katkıda bulunmasını diledi.

Şahinkaya, katılımcılara "burada yatırım ve iş yapmak için gerekli her türlü imkan var. Bunu bir büyükelçi olarak teşvik ediyorum. Amacımız Türkiye ve Libya arasında iş ilişkilerinin ve ticari ilişkilerin katlanarak artması. Bu konuda büyükelçilik olarak her zaman yardımcı olmaya hazırız" diye seslendi.

-RUSYA'DA İŞLERİN YAVAŞLAMASIYLA RÖNESANS'A LİBYA YOLU AÇILDI-
Rönesans Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Yanıkömeroğlu da Libya'da yürüttükleri projelere ilişkin bilgi verdi.

Bab Trablus 2 projesi çerçevesinde "Zümrüt" adı verilen AVM ile 5 yıldızlı otel, iş merkezi ve "Yakut" adı verilen 1500 lüks konut yapacaklarını kaydeden Yanıkömeroğlu, "AVM inşaatının toplam alanı 150 bin metrekare, kiralanabilir alan yaklaşık 75 bin metrekare. Ofislerin toplam alanı 150 bin metrekare kiralanabilir alan 110 bin metrekare. AVM inşaatı 2010 yılı Aralık ayında tamamlanacak. Bu projede İtalyanların finanse edeceği bir hastane de yer alacak. Toplamda 1 milyar dolarlık bir proje. 2011 yılı Mart ayında AVM'yi, Haziran ayında iş merkezini, 2011 yılı sonunda oteli açmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Libya'da büyük AVM projeleri planlandığını, ancak kendilerinin projesinin başladığını kaydeden Yanıkömeroğlu, Zümrüt adlı AVM'nin bu projelerden daha önce gerçekleşmesi halinde Afrika'nın en büyük AVM projesi olarak tanımlanabileceğini söyledi.

Yanıkömeroğlu, AVM'de Libya'nın tek ve en büyük hipermarketinin yanı sıra büyük bir yapı marketi, mobilya market, elektronik market, sinema, bowling, buz pateni pisti ve büyük bir aile eğlence merkezi yer alacağını ifade etti.

Kamil Yanıkömeroğlu, 5 yıldızlı otelin işletmesi konusunda 2 uluslararası firmayla görüşmelerin sürdüğünü, otele adını verecek bu firmanın Libya'ya ilk kez gireceğini de kaydetti.

Libya'da 6 mühendislik fakültesi ile 5 ayrı şehirde havaalanı inşa edeceklerini de anlatan Yanıkömeroğlu, Rönesans'ın Libya'da 1 milyon metrekarenin üzerinde bir alanda inşaat işlerini üstlendiğini, bu işlerin toplam değerinin 2 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Rönesans'ın Libya'ya gelmekte biraz geciktiğini kaydeden Yanıkömeroğlu, "Ekonomik krizin etkisiyle Rusya'daki işlerin yavaşlaması Libya yolunu açtı" dedi.

Bir gazetecinin, 'geçmişte Libya ile bazı Türk firmalarının alacaklarının ödenmemesi gibi sorunlar yaşandı" sözleri üzerine Yanıkömeroğlu, "İşini doğru şekilde yapıp para almayanı duymadım. İdare ile bir şekilde problemi olan alamamış olabilir. Hangi taraf haklı, hangisi değil bilmiyorum. Para alamama ancak anlaşmazlık halinde olabiliyor, onlar da aslında firmaların biraz kendi çabalarıyla çözebilecekleri konular" diye konuştu.

Bir soru üzerine Yanıkömeroğlu, iki ülke arasında vize kalkmasına rağmen Libya'daki bürokrasi nedeniyle bu kararın yılbaşından sonra uygulamaya gireceğini ifade etti.

Libya'da çeşitli ülkelerden müteahhitlik firmaları bulunduğunu kaydeden Yanıkömeroğlu, "İşimizi doğru yaparsak diğer firmaları eleyebiliriz ancak büyük firmalar özellikli işlerde olmaya devam edecektir" dedi.

Ekonomik kriz nedeniyle Türkiye'de askıya aldıkları işler olup olmadığına ilişkin soru üzerine Yanıkömeroğlu, finansman konusundaki sıkıntılar nedeniyle yavaşlattıkları projeler olduğunu, onların da ardı ardına başladığını ifade etti.

Krizin herkesin kendine çeki düzen vermesini sağladığını kaydeden Yanıkömeroğlu, krizin, "herkes doğru bildiği işi yapsın" mesajı verdiğini de dile getirdi.

Toplantıda uluslararası denetim ve danışmanlık hizmetleri firması Ernst&Young yetkilisi, 27 yıldır Libya'da yaşayan Gerry Slater da katılımcılara, "Libya Ticaret Hukuku ve Vergi Kanunu" konusunda bilgiler verdi.

-"DOĞRU ADAMLARLA DOĞRU İŞLER YAPIN, HUKUK UZUN SÜRÜYOR"-
Libya Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri İbrahim Eriş de Türk perakendecilere vergi ve diğer konulara ilişkin bilgi verdi, Libya pazarında yer almak isteyen yatırımcılara çeşitli uyarılarda bulundu.

Libya'da halkın en büyük eğlencesinin iyi bir mekanda alışveriş yapmak olduğunu belirten Eriş, bunun yatırımcılar açısından olumlu olduğunu, ancak Libya'nın yabancı sermayenin ülkeye girişinde petrol dışındaki konularda açık bir davranış sergilemediğini kaydetti.

Türk perakendecilere kısa vadede Türkiye'deki gibi bir özel sektör temsilcisinin karşılarına çıkmayacağını anlatan Eriş, ortaklık yapmak isteyenlerin kamu kuruluşlarıyla ilişkili güçlü aileler veya onların uzantısı şirketlerle çalışmaları önerisinde bulundu. Eriş, katılımcılara, "siyasi, ekonomik yapıya dikkat edin, iyi ilişkiler kurun, sorunlu ortaklıklardan uzak durun, doğru adamlarla doğru işler yapın, hukuk uzun sürüyor" diye seslendi.

Libya'nın gelecek 5 yıl içinde inşaat sektörüyle ilgili 125 milyar dolarlık yatırım planladığını ifade eden Eriş, 2009-2013 yılları arasında konut ağırlıklı olmak üzere 38,4 milyar dolar, yüksek eğitim projeleri dahil 5 milyar dolar yatırım planlandığını, bunların hayata geçirilmeye başlandığını anlattı.

Eriş, bu çerçevede bankacılığın uluslararası sisteme kısmen entegre edilmesi konusunda çalışma yapıldığını söyledi.

Yabancı ortaklığa ilişkin soru üzerine Eriş, Libya'nın bütün sektörleri yabancılara açmadığını, açtıklarını da kontrollü açtığını, ancak yatırım konusunda Türk olmanın ayrıcalık sağladığını anlattı.

"Libya'da bir siyasi sistem olduğunu" kaydeden Eriş, "Rejimden çekinip gelmemek yanlış olur. Gelmeyenler 5 yıl sonra pişman olabilir" dedi.

Eriş, bir başka soru üzerine, Türkiye-Libya arasındaki arasındaki teminat mektupları sorununun çözümü konusunda önemli adımlar atıldığını, Arap Türk bankasının ve kamu bankalarının teminatlarının kabul edilmesi konusunda çalışma yürütüldüğünü anlattı.

Birleşik Markalar Derneği Başkanı Ekrem Akyiğit de konuşmasında "Ürettiğimizi satmaya çalışan bir ülke olduk. Artık bir şeyler üretiyoruz, bunu satmak derdindeyiz" dedi.

Toplantıya katılan Avşar filmin sahibi yapımcı Şükrü Avşar, Libya'nın sinema ve eğlence için bakir bir alan olduğunu, tüketimin iyi olacağını, eğlence sektöründe istikbal gördüklerini ifade etti. Sinema filminin yanı sıra dizi film konusunda ortaklıklar yapılabileceğini, bu konuda teklifler aldıklarını kaydeden Avşar, Türk dizilerinin ve sinema filmlerinin bölgede tanınmasının avantaj olduğunu belirtti. Avşar, AVM'de sinema salonu yapabileceklerini, ortaklık kurabileceklerini veya sinema salonuna ilişkin herşeyi hazırlayıp birine devredebileceklerini söyledi.

AMF bowling firmasından Hüseyin Acar ise Zümrüt AVM inşaatında geniş bir alanın eğlence alanı için ayrıldığını, iyi bir partner bulabildikleri takdirde ortaklık kurabileceklerini belirtti. Libya'nın yabancı yatırımcılara çok açık bir pazar olmadığını ancak kazanç için risk almak gerektiğini ifade eden Acar, zaman içerisinde koşulların rahatlayacağını düşündüklerini dile getirdi.

Tekstil firması Journey'in yetkilileri ise mağaza açmayı henüz düşünmediklerini, mal satma konusunda bazı görüşmeler yaptıklarını söylediler.

Bir mücevherat firması yetkilisi ise Libya'daki ortaklık yapısı nedeniyle kuyum konusunda yatırım yapma konusunda bazı tereddütleri olduğunu dile getirdi.

Toplantıya katılan bazı firma yetkilileri, Libya'da yatırıma sıcak baktıklarını, konuyu araştıracaklarını belirtirken, bazı firma yetkilileri ülkenin yabancı yatırımcılara ilişkin mevzuatları nedeniyle çekinceleri olduğunu, bu nedenle yatırımı değil ihracatı düşünebileceklerini söylediler.

-16 YILDA 3 MİLYAR DOLAR-
Türkiye'de özellikle AVM yatırımlarıyla dikkati çeken Rönesans İnşaat, Rusya, Ukrayna ve Libya'da faaliyet gösteriyor. Fabrikalar, AVM'ler, lüks konutlar yapan Rönesans İnşaat, bugüne kadar Rusya'da 60 fabrika, 16 AVM ve birçok lüks konut projesini tamamladı.

1993 yılında kurulan Rönesans İnşaat, 16 yılda toplam değeri 3 milyar doları aşan 450 projeye imza attı.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Krizde Libya'ya geçti, 2 milyar doları devirdi

Libya'daki ilk projesinin temelini 14 ay önce atan Rönesans Gayrimenkul, ülkede 2 milyar dolarlık iş hacmine ulaştı

 Rönesans Gayrimenkul, BAB Trabolous Projesi içinde yer alan Zumurrud Alışveriş Merkezi'ni Türkiye'deki büyük perekande gruplarının temsilcilerine tanıttı. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rönesans Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Yanıkömeroğlu, Libya'da Libyan Investment & Development Company (Lidco) ortaklığıyla alışveriş merkezi, otel, ofis binaları ve konutlardan oluşan BAB Trabolous Projesi'nin yanı sıra 6 fakülte binası ve 5 havaalanı inşa ettikerini söyledi.
Rönesans'ın Libya'da yaptığı işlerin toplam büyüklüğünün 2 milyar dolara ulaştığını açıklayan Yanıkömeroğlu şunları söyledi:
"Biz aslında Libya pazarına girmekte çok geç kaldık ama ortağımız Lidco burada çok tanınan bir şirket. Libya Hükümeti'nin kurduğu Lidco, devletin fon imkânlarını kullanan bir firma."

En büyük AVM'yi yapıyor
Zumurrud Alışveriş Merkezi'nin Kuzey Afrika'nın en büyük alışveriş merkezi olacağını söyleyen Kamil Yanıkömeroğlu, "75 bin metrekaresi kiralanabilir, 150 bin metrekare inşaat alanı bulunan Zumurrud Alışveriş Merkezi, 180 milyon dolara mal olacak" dedi. Proje kapsamında150 bin metrekarelik iş merkezi, 5 yıldızlı otel, 1500 konut ve yatırımı İtalyan bir şirket tarafından gerçekleştirilen hastane inşa edeceklerini anlatan Yanıkömeroğlu, BAB Trabolous Projesi'nin toplam maliyetinin 1 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Esra Özsümer/Milliyet

Rönesans, Zumurrud'e götürdü Libyalı Türk markasına koştu

Rönesans, Libya'da başladığı Kuzey Afrika'nın en büyük projelerinden Bab Trablus'taki Zumurrud Alışveriş Merkezi'nde yer almaları için Türk markalarını Trablus'a götürdü. Türk markaların mağazalarını açmak için Libyalı girişimciler izdiham yarattı. Türk tarafı ise franchise verip, toptan satarak risklerini sıfıra indirmekten yana.

LİBYA'da kısa sürede 2 milyar dolarlık iş alan Rönesans, Libya devletine bağlı olan LIDCO ile toplam yatırım büyüklüğü 1 milyar dolar olan alışveriş merkezi (AVM), ofis, otelden oluşan Bab Trablus projesine başladı. Libya'nın en büyük karma projesi Bab Trablus'ta 180 milyon dolarla yapılacak Zumurrud AVM'de yer alması için Türk firmalar özel bir etkinlikle Trablus'ta ağırlandı. Kanunlar gereği yüzde 100 yabancı sermayeli şirketlerin faaliyette bulunamadığı ülkede, Türk markalarını temsil etmek veya ortaklık yapmak isteyen yerel girişimcilerle buluşuldu.
İzdiham yaşandı
Türkiye'den aralarında Kiğılı, Collezione, YKM, Mavi, Teknosa, Aydınlı, Twigy, Zen Pırlanta, Ariş gibi 100 civarında Türk markanın yer aldığı etkinlikte Libya tarafından izdiham boyutunda katılım oldu. 170 civarında Libyalı işadamı Türk markaların mağazalarını açmak için birbirleriyle yarışırken, Türk tarafı sosyalist bir cumhuriyet olan Libya'da franchise kanalıyla faaliyet göstermekten yana.
Alışveriş tek eğlence
Libya Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri İbrahim Eriş, yabancı ortak payında bulunan sınırlamalara dikkat çekerek, alışverişten başka eğlence oymayan ülkede mağazaların gece yarısına kadar, Ramazan'da ise sabaha kadar açık olduğunu söyledi. Kiğılı Kordinatörü Hilal Suerdem, yaptıkları görüşmelerden ikisinin çok olumlu geçtiğini ve Libya'ya franchise vererek girmek istediklerini söyledi. Suerdem, "Bakir bir pazar. Marka yatırımı için uygun zaman. Türk markalara talep çok yüksek. Bu kadar ilgiyi hiçbir yerde görmedik" dedi. Twigy terliklerinin sahibi Sinan Öncel ise ülkede yaşanan değişime işaret ederek, "Pazar ilginç; mağazaları kafalarına göre açıp kapıyorlar. Libya'ya Benetton ve Mango'yu getiren en büyük grup bizi çok ilginç buldu. Biz onlara toptan satarız; istiyorsa aynı konseptte mağaza da açabilir" diye konuştu.
İpekyol, Twist ve Machka markalarını bünyesinde bulunduran Ayaydın Miroglio'dan Nejdet Ayaydın ise, "5'i çok ciddi 20 kişiyle görüştük. Olumlu geçti. Bizi tanıyorlar, istiyorlar. Yüzde 100 franchise vererek faaliyet göstermek isteriz" dedi.
Tiffany Gene lMüdürü Nüvit Alyanak da riskleri minimize etmek için Libya'da franchise kanalıyla faaliyet gösterebileceklerini söyledi. Intersport Türkiye CEO'su Levent Yarcan, genç nüfuslu ülkede gördükleri ilgiye şaşırdıklarını belirterek, "Bizimki gibi bir konsept hiç yok. Burada spor salonları yeni yeni artıyor. Çok fazla firmadan talep geldi."

BMD: Sadece Libya'ya değil, bölgeye bakın

BİRLEŞMİŞ Markalar Derneği (BMD) Başkanı ve Collezione'nin sahibi Ekrem Akyiğit, heyette yer alan BMD üyesi markaların yüzde 75'inin bir franchise bularak Libya'da varlık göstermek istediğini yüzde 25'in ise ortaklık ile marka konumlamaya ağırlık vermekten yana olduğunu söyledi. Libya'nın şu anda biraz risk içermekle birlikte Fas, Tunus, Cezayir'e uzanan bölgeye açıldığını belirten Akyiğit "Burada birini bulurum ona mal satarım anlayışı yanlış. Ortaklıkla bir amiral gemisi mağaza açıp daha sonra franchise vermek daha doğru. Markalarını konumlandır- maları gerek. Burada ortaklık için Collezione'ye birkaç talip çıktı. Hatta Maltalı bir grup aracı olmak istedi ama biz Libyalı bir ortak tercih edeceğiz" dedi.

Zen en büyükle ortak ilk pırlantacı olacak

ÜÇ yüz kilo altını ve yüzde 20 pazar payı olan Libya'nın en büyük altın toptancısı ile görüşen Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, Zumurrud'de ortak mağaza açmak için kolları sıvamış. Altın tüketiminin Türkiye'nin 20 yıl öncesini andırdığını vurgulayan Güzeliş, şunları söyledi: "Burada Türk Malı, Hint malı yaygın ama pırlanta pek bilmiyorlar. Pırlantayı bu pazara tanıtacağız. Trablus'ta görüştüğüm herkes Bab Trablus'tan Zumurrud'den haberdar. Çok önemli proje ve Türk marakalar çok katkı sağlayacağını düşünüyorum. 7-8 firma bizimle görüştü. Hepsi de çok ciddi."
Demet Cengiz Bilgin/Hürriyet

Renaissance, Libya'da bir milyar $'lık merkez açıyor
  
80'e yakın işadamı Libya'ya çıkarma yaptı. Altınbaş'tan Koton ve Teknosa'ya kadar çok sayıda ünlü marka, bu ülkede bayilik açmak için görüşme yaptı. Renaissance İnşaat şirketi de Kuzey Afrika'nın en büyük alışveriş ve eğlence merkezini açmaya hazırlanıyor. Merkez için 1 milyar dolar bütçe ayrıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kasım ayında gerçekleştirdiği Libya ziyaretinin ardından Türk işadamları bu ülkeye sürpriz bir çıkarma yaptı. Renaissance İnşaat firmasının organizasyonuyla Perakendeciler Derneği bünyesinde faaliyet gösteren 80'e yakın marka, Libya'nın başkenti Trablus'ta temaslarda bulundu. Organizasyonu yapan Renaissance firması katılımcılara, Libya'ya yapacakları ve 'şimdilik' Kuzey Afrika'nın en büyük kompleks projesi niteliğinde olan 1 milyar dolarlık 'Zümrüt Projesi'nin inşaat alanını da gezdirdi.

MEZZALUNA BİLE AÇILACAK
İşadamlarının Libya turuna Altınbaş da katıldı. Libya'ya, Mücevherat Grup Başkanı Ali Bulut'u da beraberinde getiren  Altınbaş Yönetim Kurulu Üyesi Rüstem Altınbaş, 'Tripoli'ye şube açmayı, markamızı Libya'ya da getirmeyi düşünüyoruz. Bu konuda yaptığımız ilk görüşmeler olumlu geçti' dedi. Libya'da iş yapmak isteyen ilginç markalardan biri de 'Ihlamurlar Altında' ve 'Babam ve Oğlum' gibi ünlü dizi ve filmlerin yapımcısı Avşar Film oldu. Avşar Film'in sahibi Şükrü Avşar, 'Eğlence sektörü açısından burada istikrar var. Ama önemli olan doğru işi yapabilmektir. O ülkenin değerlerini göz önünde bulundurmak zorundayız' dedi.  Ankara  merkezli ünlü İtalyan restoranı Mezzaluna da Libya'da bir lokanta açmak için kolları sıvadı. Mezzaluna'nın işletmecisi Doruk Börekçi, bu konuda ilk adımını attı ve Libyalı işadamlarıyla altyapı görüşmesi yaptı. Börekçi, 'Henüz şu aşamada bir şey diyemeyiz ama başarılı bir görüşme oldu. Onlar da ülkemize gelip, yerinde görecekler' diye konuştu. Renaissance Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Yanıkömeroğlu, 'Libya'da işini doğru yapanlar parasını hemen alıyor. Ben şu ana kadar Libya'dan parasını alamayanı duymadım' dedi. 

650 İŞÇİ ÇALIŞIYOR
Libya'ya, 'Zümrüt' ve 'Yakut' adıyla farklı iki kompleks kuracak olan Renaissance, sadece Zümrüt projesi için bir  milyar dolar kaynak ayırdı. Zümrüt, içinde 150 bin metrekare alışveriş merkezi, 150 bin metrekare iş merkezi, 5 yıldızlı otel, İtalya'dan hibe hastane, 450 metrekare buz pisti ve bir de eğlence merkezi barındıracak. Şimdilik Kuzey Afrika'nın en büyük projesi niteliğinde olan kompleks, 2011'in martında tamamlanacak. İnşaat alanında şu anda yarısı Türkiye'den giden toplam 650 işçi çalışıyor.

BURAYA ÜRÜN SATMAYA GELDİK
AYNI zamanda Collezzione mağazalarının da sahibi olan Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Ekrem Akyiğit, yerli markalara değer vermek için ülke ziyaretlerine başladıklarını ve Libya'ya da bu amaçla geldiklerini belirtti. Türkiye'nin daha önce 'aradığını bulamayan' bir ülke olduğunu dile getiren Akyiğit, 'Ama şimdi ürettiğini satmaya çalışan bir ülkeyiz. Şimdi bunun derdindeyiz' diye konuştu.

MAVİ DE VAR, KİĞILI DA
RENAISSANCE'IN firmasının organizasyonuyla Libya'ya giden Türk markaları şunlar: Börekçi Grup, Koton, Altınbaş Kuyumculuk, Atasay Kuyumculuk, Collezione, Batik, Ifs, Teknosa, Rodi Mood, Roman, Herry, Sultan Gıda, Journey, Bmd, Zen Pırlanta, YKM, Hikmet Tanrıverdi Giyim, Jll, Samanyolu Oyuncak, Ayakkabı Dünyası, Afrodit, İGS,  LCW,  Mado, Stefanel, Amf Bowling, Efor, Kiddyland, Ariş, Porland, Kiğılı,  İntersport, Adil Işık, Colin's, Joker, İnci, Avşar Film, Süvari, Malatya Pazarı, İpekyol, Tiffany, Mavi Jeans, Altınyıldız, Mars Intertainment, Opmar Optik, Aydınlı Group, Twigy, Euromoda, Faik Sönmez, 5-D Sinema.
Ali Ekber ERTÜRK/Akşam

Libya pazarı yeni Rusya oldu Rönesans 2 milyarlık iş aldı

Rusya krize girince başka ülkelere yönelen Rönesans İnşaat, bir yılda Libya'da Kuzey Afrika'nın en büyük AVM'sini de bünyesinde bulunduran 2 milyar dolarlık iş aldı

YAŞAR KIZILBAĞ  TRABLUS

Dünyanın en büyük 85'inci inşaat şirketi unvanını elinde bulunduran Rönesans İnşaat, Rusya pazarının daralmasından sonra yöneldiği Ortadoğu ve Afrika'da da dev projelere imza atıyor. Rönesans İnşaat, Libyalı ortağı Lidco ile birlikte toplam bedeli 1 milyar doları bulan Bab Trablus-2 projesini üstlendi. Rönesans İnşaat, proje kapsamında `Zümrüt' adı verilen Kuzay Afrika'nın en büyük AVM'si ile 5 yıldızlı otel, iş merkezi ve `Yakut' adı verilen bin 500 lüks konut yapacak. Bugüne kadar Rusya'da 60 fabrika, 16 AVM olmak üzere 450 projeye imza atan Rönesans İnşaat, Libya'da ayrıca 6 mühendislik fakültesi ile 5 ayrı şehirde havaalanı inşa edecek.

LİBYA KAPISINI RUSYA KRİZİ AÇTI

Zümrüt projesinin Türk perakende markalarına tanıtım amacıyla Trablus'ta düzenlenen toplantı sırasında bilgi veren Rönesans Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Yanıkömeroğlu, henüz 1 yıl olmasına rağmen Libya'da üstlendikleri işin toplam bedelinin 2 milyar doları bulduğunu söyledi. Rönesans'ın Libya'ya gelmekte biraz geciktiğini kaydeden Yanıkömeroğlu "Ekonomik krizin etkisiyle Rusya'daki işlerin yavaşlaması Libya yolunu açtı" dedi. Yanıkömeroğlu "AVM inşaatının toplam alanı 150 bin metrekare, kiralanabilir alan 75 bin metrekare. Ofislerin toplam kiralanabilir alanı ise 110 bin metrekare olacak. AVM inşaatı 2010 yılı Aralık ayında tamamlanacak" diye konuştu. Erman Ilıcak'ın sahibi olduğu Rönesans İnşaat, Türkiye'de özellikle AVM yatırımlarıyla dikkati çekiyor. Şirket, Ankara ve İstanbul Optimum AVM'ler ile Malatya Yaşam Merkezi ve Sanko Holding ile ortak kurduğu Sankopark'ı işletiyor.

60 Türk ortaklığa gitti Libyalılar Al Waddan Oteli'ne akın etti

Bab Trablus-2 projesini Libyalı ortağı Lidco ile yürüten Rönesans İnşaat Şirketi, Libya pazarını hareketlendirmek için 60 Türk perakendeciyi Trablus'a götürdü. Libya kanunları gereği, yabancı yatırımcılar Libya'da tek başına yatırım yapamıyor. Mutlaka bir yerli ortak bularak en az yüzde 35 hisse vermesi gerekiyor. Türk yatırımcıları Libyalı yatırımcılarla bir araya getirmek için Al Waddan Oteli'nde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Libya tarafının ilgisi beklenenden büyük oldu. Toplantıya 31 üyesiyle katılan Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Ekrem Akyiğit'in verdiği bilgiye göre, 100'den fazla Libyalı yatırımcı ile görüşme yapıldı. Akyiğit "Ürettiğimizi satmaya çalışan bir ülke olduk. Artık bir şeyler üretiyoruz, bunu satmak derdindeyiz" dedi. Görüşmelere katılan AMF bowling firmasından Hüseyin Acar ise Zümrüt AVM inşaatında geniş bir alanın eğlence alanı için ayrıldığını, iyi bir partner bulabildikleri takdirde ortaklık kuracaklarını belirtti.

Türk dizileri tuttu, Avşar Film'e ortaklık teklifi yağıyor

Kurtlar Vadisi başta olmak üzere birçok dizinin ilgiyle izlendiği Libya'ya Türk markalarının yaptığı çıkarmaya Avşar Film'in sahibi yapımcı Şükrü Avşar da katıldı. Sinema filminin yanı sıra dizi film konusunda ortaklıklar yapılabileceğini, bu konuda teklifler aldıklarını kaydeden Avşar, Türk dizilerinin ve sinema filmlerinin bölgede tanınmasının avantaj olduğunu belirtti.
Star

Libya'ya, Afrika'nın en büyük AVM'sini kuruyor  
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen ay Libya'ya yaptığı ziyaretin meyveleri alınmaya başlandı. 
  
30 yıldır problem olan Türk müteahhitlerinin alacakları ve vize konusunun çözülmesi iş dünyasının önünü açtı. Libya'nın 5 yıl içinde inşaat sektörüne yapmayı planladığı 125 milyar dolarlık yatırım için Türk şirketleri sıraya girdi. Türkiye'nin önde gelen müteahhitlik firması Rönesans İnşaat, Ukrayna ve Rusya'nın ardından rotayı bu ülkeye çevirdi. Firma Libya'da 1 milyon metrekarenin üzerindeki alanda toplam 2 milyar dolarlık proje üstlendi. Bu kapsamda Afrika'nın en büyük alışveriş merkezi inşa edilirken, üniversite, havaalanı, otel ve iş merkezleri yapılacak.

Libya'nın Afrika'nın Avrupa'ya açılan kapısı olduğuna dikkat çeken Rönesans Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kamil Yanıkömeroğlu, buradan komşu ülkelere de açılmayı planladıklarını söyledi. Yanıkömeroğlu, özellikle alışveriş merkezi ve otel için müşteriyi Tunus ve Cezayir gibi Kuzey Afrika ülkelerinden beklediklerini kaydetti. Rönesans İnşaat, Libya'da yapacağı alışveriş merkezini pazarlamak için 60 Türk perakendeciyi de Trablus'a götürdü. Libya'nın başkenti Trablusgarp'ta inşa edilecek alışveriş ve iş merkezi, 5 yıldızlı otel ve lüks konut yapımını kapsayan Bab Trablus 2 projesini Rönesans İnşaat, Libyalı ortağı Lidco ile yürütüyor.

Rönesans Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yanıkömeroğlu, Bab Trablus 2 projesi çerçevesinde 'Zümrüt' adı verilen AVM ile 5 yıldızlı otel, iş merkezi ve 'Yakut' adı verilen bin 500 lüks konut yapacaklarını kaydetti. Zümrüt'ün 2010 yılı içerisinde biteceğini aktaran Yanıkömeroğlu, Afrika'nın en büyük AVM projesini yapacaklarını ifade etti. AVM'de Libya'nın tek ve en büyük hipermarketinin yanı sıra büyük bir yapı marketi, mobilya market, elektronik market, sinema, bowling, buz pateni pisti ve büyük bir aile eğlence merkezi yer alacak.

125 milyar dolarlık sektör

Libya'nın gelecek 5 yıl içinde inşaat sektörüyle ilgili 125 milyar dolarlık yatırım planladığını ifade eden Libya Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri İbrahim Eriş ise şimdi Libya'ya yatırım için gelmeyenlerin 5 yıl sonra pişman olabileceğini söyledi. Türkiye'de AVM yatırımlarıyla dikkati çeken Rönesans İnşaat, Rusya, Ukrayna ve Libya'da faaliyet gösteriyor. Fabrikalar, AVM'ler, lüks konutlar yapan Rönesans İnşaat, bugüne kadar Rusya'da 60 fabrika, 16 AVM ve birçok lüks konut projesini tamamladı. 1993 yılında kurulan Rönesans İnşaat, 16 yılda toplam değeri 3 milyar doları aşan 450 projeye imza attı.
Hüseyin Sümer/Zaman


Geri Dön