28 / 03 / 2024

Rönesans, krizde fırsat değerlendiriyor

Rönesans, krizde fırsat değerlendiriyor

Rönesans, 'ucuz şirket' peşine düşüp alacak dünyada ilk 5'e girecek



Temelleri 15 yıl önce atılan dünyanın 61'inci büyük inşaat şirketi olan Rönesans, ilk 5'e girme hedefi koydu. Krizdeki fırsatları değerlendirmeyi amaçlayan şirket, satın alma ve evliliğe açık olduğunu duyurdu. Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, "En büyük 5 firmanın cirosu bizimkinin ortalama 10 katı. Krizde değeri çok düşen bu firmaları değerlendiririz" dedi.

KISA sürede dünyanın en büyük 61'inci inşaat şirketi olan Rönesans, hedef büyüterek satın alma ve evliliklerle ilk 5'e girme kararı aldı. Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün etkisiyle zor duruma düşen Rusya'daki faaliyetlerini tüm dünyaya yaymayı amaçladıklarını belirten Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Almanya, Avusturya ve İsveç'te birleşme yapmak için görüşmeler yürüttüklerini söyledi. En büyük 5 şirketin organik büyümediğini, satın alma ve birleşmelerle bu boyutlara geldiklerini hatırlatan Ilıcak, "En büyük 5 firmanin cirosu bizim ciromuzun ortalama 10 katı. Ancak kriz nedeniyle bu firmaların değeri çok düşük. Bu fırsatları değerlendireceğiz. Deutsche Bank ve Citibank'a yetki verdik. Böylece 4 bin 500 olan çalışan sayısını 25 bine çıkarma ve birçok farklı ülkede olma şansı sağlayacağız" dedi.

ABD'li 2 fondan alım

ABD'li 2 fonla konuştuklarını da açıklayan Ilıcak, "Bunların Rusya ve İstanbul'daki iki alışveriş merkezi yatırımındaki hisselerini satın almak üzere konuşuyoruz. Güzel projeler. Rönesans olarak marka değerimiz çok iyi. Şirketlerin değeri yüzde 50 düştü. İyi bir fırsat. Çok uygun fiyatlarla hisselerini almak istiyoruz" dedi. Ilıcak, kendilerine de sürekli satın alma teklifleri geldiğini ancak kontrolün kendilerinde kalmasını istedikleri için tekliflere sıcak bakmadıklarını söyledi. Ilıcak, Cannes'da düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MAPIC'te projeleri ve yeni yatırım hedeflerini açıkladı.

Proje ihraç ediliyor

Kriz nedeniyle her şeyin gerçek değerine döndüğünü anlatan Erman Ilıcak, "Bir ara çok ciddi bir balon oluşmuştu şimdi patladı. Türkiye krize en iyi giren ülkelerden biri oldu. Doğu Bloğu'ndaki ülkelere hiç ilgi yokken, Türkiye'ye inanılmaz bir ilgi var. Türkiye bugün her alanda proje ihraç edebilir bir konuma geldi. Artık kriz olsa da geri dönüş yok" diye konuştu. Her yıl yüzde 50 büyüdükleri Rusya'da, krizin orada yetiştirdikleri insan gücünü dünyanın dört bir yanına gönderme ve projeleri kovalama fırsatı yarattığına dikkat çeken Ilıcak, Libya, Bahreyn, Abu Dabi, Kazakistan, Azerbaycan, Hindistan gibi ülkelere ofis açmaya başladıklarını kaydetti. Özellikle Körfez ülkelerinde çok ciddi bir talep olduğunu ve Türkiye'nin ilk kez bu ülkeleri kültürel olarak da istila ettiğini vurgulayan Ilıcak, bölgede Türkiye'nin itibarının çok yüksek olduğunu söyledi. Ilıcak, şimdi bu yakınlaşmanın iş ilişkisine çevrilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ilıcak, Libya'da bir üniversite, Bahreyn'de ise 2 büyük hastane, Abu Dabi'de ise 2 kuleden oluşan bir rezidans projelerinin bulunduğunu belirtti.

Sanko'da farklılık

Krizin etkisiyle Rusya'da AVM'lerde kiraların yüzde 25 indirildiğine dikkat çeken Erman Ilıcak, Gaziantep'te Sanko ile ortak yürüttükleri 160 milyon Euro'ya mal olacak Sanko Park AVM projesinde de farklı bir uygulama yapacaklarını açıkladı.

Hindistan'da IT binası yapıyor

HİNDİSTAN'dan kendilerine talep geldiğine değinen Erman Ilıcak, "29 ve 31 yaşında 2 yöneticimizi gönderdik. 27 milyon dolarlık yatırımla IT şirketlerine ofis yapıyoruz. Şu anda banka finansmanı sağlıyoruz. Himalayalar'a bakan bir yerde konut projesi üzerinde çalışıyoruz" dedi.

450 projeye 3 milyar dolar yatırım yaptı

ERMAN Ilıcak'ın 4 arkadaşıyla birlikte kurduğu Rönesans İnşaat, bugün 1 milyar doları aşan cirosuyla başta Rusya, Ukrayna ve Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir yanında projeler yürütüyor. 13 yılda cirosunu bin, öz sermayesini ise 50 bin kat artıran şirket, 2007'de Türkiye ve Rusya'nın 2'nci, dünyanın ise 61'inci büyük uluslararası müteahhitlik firması oldu. Bugüne kadar gerçekleştirdiği AVM, ofis binası, lüks konut gibi 450 projeye 3 milyar dolar yatırım yaptı.

Seaport ile 2.5 milyon turist getirecek

ZEYTİNBURNU'nda deniz dolgu alanında inşa edecekleri Seaport kruvaziyer liman ve turizm tesisleri projesinin halen Yargıtay'da olduğunu hatırlatan Erman Ilıcak, "Başka biri olsa projeyi 2 kere bırakmıştı. Biz sonuna kadar zorluyoruz. 2 milyar dolarlık proje. Bizim için çok ciddi bir yük şu anda. Şimdi projedeki gerekli değişiklikleri yapıyoruz. İstanbul'un dokusunu daha iyi taşıyan bir proje olacak. Projeyle 2.5 milyon kruvaziyer turistini getirmeyi planlıyoruz. Şu anda bu sayı 300 bin. İstanbul'u ana liman haline getireceğiz" dedi.

Arsa alımını durdurduk

TÜRKİYE'de 5'i Optimum outlet olmak üzere toplam 12 AVM'leri projeleri bulunduğunu kaydeden Erman Ilıcak her yıl 3 tane AVM açtıklarını, 2009 için 4 olan hedefi 3'e indirdiklerini söyledi. Kriz nedeniyle biraz yavaşladıklarını belirten Ilıcak şöyle konuştu: "Perakendecinin morali iyi değil. Onları büyümeye zorlamak anlamsız. İşleri bitire bitire gitmek lazım. O nedenle şu anda arsa alımlarını durdurduk. Eskiden sürekli arsa alıyorduk. Bankakredilerinin toplam varlıklarımızın yüzde 15-20'sini oluşturuyor. Borcumuz az olduğu için rahatız."

Hürriyet

Geri Dön