29 / 03 / 2024

Rönesans-Meridiam ortak hastane yatırımı yapacak!

Rönesans-Meridiam ortak hastane yatırımı yapacak!

Dünyanın birçok bölgesinde altına imza attığı işlerle dünyanın en büyük 100 müteahhitlik grubundan biri olan Rönesans Holding, şehir Hastaneleri alanındaki yatırımlarını Fransız Meridiam ile birlikte yapacak.



Başta Türkiye ve Rusya’daki projeleri olmak üzere, dünyanın birçok bölgesinde altına imza attığı işlerle dünyanın en büyük 100 müteahhitlik grubundan biri olan Rönesans Holding, şehir Hastaneleri alanındaki yatırımlarını Fransız Meridiam ile birlikte yapacak. Toplam yatırım tutarı 2 milyar euro’yu bulacak. Her iki taraf bu bedelin yüzde 20’sini (400 milyon euro) özkaynaklarından karşılayacak.

Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü “Kamu-özel ortaklığı-PPP” (Public Private Partnership) isimli proje kapsamında yapılacak hastaneleri 25 yıllığına özel sektör işletecek.

Rönesans sağlık Yatırım’ın Fransız merkezli Meridiam ile yapacağı hastaneler Adana, Bursa, Elazığ, Yozgat’ın yanı sıra bir paket halinde Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van’da hayata geçirilecek fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri, psikiyatri hastanelerini kapsıyor.


Afrika’ya gidecekler

Önceki akşam başta Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp ve iki grubun yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen yemekte yeni projeler hakkında bilgi verilirken, dün Sabah da  Adana  Adana Entegre Sağlık Kampüsü için sağlanan 433 milyon euro’luk krediye imza atıldı.

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak yurtdışında elde ettikleri deneyimi Türkiye’nin sağlık yatırımlarında kullanmak üzere yola çıktıklarını belirterek “Diğer bir ifadeyle sağlıkta Rönesans dönemi başlıyor” dedi.

Fransız ortakla Afrika pazarı için fon geliştirilirken, birlikte bölgeye açılım sağlanacak. Nijerya, Tanzanya, Senegal’de altyapı yatırımları grupların ilgi alanında.


Depremde yıkılmayacak!

Rönesans Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu ise, Adana’daki projenin dünyanın en büyük deprem izolatörlü binası olacağını belirterek, “Hasta, depremi hissetmeyecek. Bu hastanelerin depremden sonra da hayatına devam etmesi önemli” diye konuştu.

Deprem izolatörleri (Sarsıntı anında binaların, kolanların altında yer alan sistem sayesinde yaylanmasını sağlıyor) olacak ve binalar deprem sırasında hasar görmeyecek. Böylece depremlerde kesintisiz sağlık hizmeti verilmeye devam edilecek. Yanıkömeroğlu, izolatör sisteminin maliyeti yüzde 10 artırdığına da vurgu yaptı.


2018’de hedef 95 bin yatak

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu toplam 24 bin yatak kapasiteli sağlık tesisleri için yeni ihaleler açacaklarını ifade ederek, “İmza atılan ve atılma sürecinde olan 16 şehir hastanesi ve 24 bin yatak kapasitesi için 9 milyar dolar tutarında yatırım söz konusu. Müezzinoğlu, PPP’lerden ayrı olarak, kamu olarak da 32 bin yatak kapasiteli 216 hastanenin inşasına devam ettiklerini anlattı. “Bunların tamamı 2016’da hizmete girecek” diyen Müezzinoğlu, şunları söyledi:

“Bir yılda 10 bin yatak kapasiteli hastanenin daha temelini atıp 2018 başında 95 bin yatak kapasiteli hastanelerimizle Türkiye’yi sağlıkta bölge merkezi yapacağız.”


‘En iyi yerdeyiz’

Fransız Meridiam’ın CEO’su Thierry Deau ise, “Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz. Türkiye gelişmekte olan bir ülke ve altyapı yatırımları daha da gelişecek. Kredi için tüm yabancıları ikna ettik. Türkiye Avrupa’da yatırım yapılabilecek en iyi yer. Bu ortaklık Türkiye-Fransa ilişkileri açısından da önemli” dedi. Meridiam 4 milyar dolarlık yatırım yönetiyor. Londra Metrosu, 45 hastane, Miami limanı tüneli gibi projeleri hayata geçirdi.


‘Rusya krizi 1-2 yıl içinde atlatılır’

Rusya’da 23 bin çalışanı ve milyar dolarlık inşaat yatırımları bulunan Rönesans’ın Gündeminde bu ülkede yaşanan finansal kriz önemli gündem maddesi. İpek Ilıcak Kayaalp, Rusya pazarına güvendiklerini ve asla çıkmayacaklarını söylüyor.

“1998 ve 2008 krizlerinde de oradaydık. Kriz bazen şirketler için fırsat olabilir. 2008 krizinde de arsa alarak yatırım yapmıştık” diyen İpek Ilıcak Kayaalp, şöyle devam ediyor: “Şu anki gelişmeler sürpriz olmadı, geleceğini öngörüp plan yapmıştık. Bizce kriz 1-2 yıl içinde atlatılır. Çünkü kriz yönetilebilir, Rusya’nın 450 milyar dolar rezervi var. Rusya’da kontratlarımız dolar ile harcamalarımızın bir bölümü ruble. Bu bizim için şimdilik olumlu. Ayrıca Rusya’da sektörde yaşanacak konsolidasyonlar bizim için fırsat olabilir.”


Geri Dön