24 / 04 / 2024

Rum kesimi’nde KKTC turizmi alarmı!

Rum kesimi’nde KKTC turizmi alarmı!

2014 yılında KKTC’ye 1 milyon 50 bin turist gelirken, Rum Kesimi’ni de yaklaşık 2 milyon 400 bin turist ziyaret etti. Rum Otelciler Birliği'nin raporu endişelendirdi.



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) turizmindeki son 5 yılda turist sayısının yüzde yüz artması Rumları endişelendirdi. Rum Otelciler Birliği (PASİKSE) hazırladığı turizm raporunda, bu endişeye dikkat çekti ve “Kuzey Kıbrıs turizmde gelişiyor” görüşüne yer verdi. 


Milliyet’e konuşan KKTC Turizm Bakanı Menteş Gündüz, “Doğru adımlar, turizmimizi geliştiriyor. Rumlar engel değil, destek olsun” dedi. Müsteşar Şahnap Aşıkoğlu da, “Rumların son beş yıldır yaptığı tehditlere rağmen” turistlerin Kuzey Kıbrıs’ı tercih etmeye başladığını söyledi. PASİKSE’nin hazırladığı raporu sayfalarına taşıyan Alithia gazetesi, turistlerin tatil için KKTC’yi tercih etmesinin Rumların gelecek hedefleri için kaygı verici olduğunu belirtti. Rum turizmcilerin “yoğun bir şekilde endişelendiğini” yazan gazete, Kuzey Kıbrıs turizminin yükselişi ile ilgili rakamları da verdi. 


Kuzey Kıbrıs’taki kumarhanelerin de turist artışına neden olduğunu savunan PASİKSE raporunda, Türkiye’den Ada’ya gelen turist sayısının da ciddi oranda arttığına dikkat çekti. Raporda, “yasal olmayan turistik tesislerde” konaklama sayısının arttığı belirtildi. 


Bakandan birlik çağrısı


Rumlar, KKTC’deki otelleri yasadışı saydığı için rapora ‘yasal olmayan’ ifadesi koyuyor. Güney Kıbrıs’taki otellerde konaklama sayısının yüzde 30 azaldığı, bu oranın içine giren turistlerin Kuzey’deki otellerde kaldıkları ifade edildi. Haberde, turizm gelirlerinin de yüzde 3 düştüğü yazıldı.

PASİKSE’nin raporunu Milliyet’e değerlendiren Bakan Gündüz, turizm ile ilgili yatırımların son zamanlarda arttığını söyledi. 


Kıbrıslı Rumlara, “Ada’nın turizmini el birliği içerisinde geliştirelim” çağrısı yapan Gündüz, “Rumlar bizlere engel olacağına, Ada turizminin gelişmesi noktasında işbirliği yapmalı” dedi. Kıbrıs Türk tarafının doğru politikalar uygulaması nedeniyle son beş yılda ciddi oranda turizm patlaması yaşadıklarına işaret eden Gündüz, “Turizme ambargo konulamaz. Bunu Rumlar da anlamalı” dedi. 


Müsteşar Aşıkoğlu da, Rumların engellemelerine rağmen turizmde ciddi bir patlama yaşadıklarını söyledi. 2010 yılında, turist sayısının 550 bin olduğunu belirten Aşıkoğlu, “Bu rakam aradan geçen beş yıl sonunda bir milyon 100 bine çıktı” dedi. 

 

3 milyar $’lık sektör oldu


Turizm alanında atılan doğru adımların sonuç verdiğini kaydeden Şahnap Aşıkoğlu, “Turizm gelirlerimiz 950 milyon (2 milyar 600 milyon TL) dolara çıktı” dedi. Rumların son beş yıl içerisinde, “yabancı acentacıları, uçak şirketlerini, web sitelerini tehdit ettiğini” anlatan Aşıkoğlu, “Kuzey Kıbrıs’ın tanıtımın yapılmaması için ciddi bir çalışma yaptılar” dedi. Rumların en büyük korkusunun Kuzey Kıbrıs’ın turizm ile birlikte siyasi olarak öne çıkacağının olduğuna işaret eden Aşıkoğlu şöyle devam etti: 

“KKTC’nin Avrupa Birliği pazarında büyümesi önemli. Rumlar da bunu istemiyor. Artık Kıbrıs denince sadece ‘Güney Kıbrıs’ destinasyon olarak bilinmiyor. Kuzey Kıbrıs destinasyonu da bilinmeye başladı. Rumlar bunun sonucunun siyasi bir durumda getirebileceği endişesinde.”


Güney Kıbrıs’tan aylık 110 bin yabancı ve 80 bin Rum geçiş yapıyor. Aşıkoğlu’na göre bu rakam da önemli. Bu rakamın en az yarısının Kuzey’de konakladığı sanılıyor. 


Milliyet





Geri Dön