25 / 04 / 2024

Rumkale Gaziantep'in yeni çekim merkezi olacak!

Rumkale Gaziantep'in yeni çekim merkezi olacak!

Gaziantep'in Nizip ve Yavuzeli ile Şanlıurfa'nın Birecik ve Halfeti ilçeleri sınırındaki, Urartu, Babil, Sümer, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan yapıların bulunduğu Rumkale ve çevresi, yeni çekim merkezi olacak...



Gaziantep'in Nizip ve Yavuzeli ile Şanlıurfa'nın Birecik ve Halfeti ilçeleri sınırındaki, Urartu, Babil, Sümer, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan yapıların bulunduğu Rumkale ve çevresi, yapılan yol ve sosyal donatılarla önemli bir kültür mirası olarak turizme kazandırılacak. 


Hazreti İsa'nın havarilerinden Yuhanna'nm Roma Dönemi nde mesken tutarak, kayadan oyma bir odada İncil'in nüshalarını çoğalttığı yönünde rivayetlerden dolayı IIristiyanlar tarafından da kutsal sayıldığı belirtilen kalenin, özelikle inanç turizmi açısından değerlendirilmesi amaçlanıyor. 


Sarp kayalıklarla çevrili yüksek bir tepede bulunan Rumkale, tarihi kalıntıların yanı sıra manzarasıyla da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Şu anda sadece tekne turlarının yapıldığı Rumkale, ulaşım sorununun da giderilmesiyle daha çok ziyaretçi ağırlama imkanına kavuşacak. 


İl Özel İdaresi, Nizip Kaymakamlığı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından kooı dineli olarak yürütülen çalışmalarda önemli mesafeler alındı. Nizip Kaymakamı Yaşar Karadeniz, Rumkale ile ilgili hazırlanan projelerin kabul edildiğini ve yolların yapımı için çalışma başlatıldığını  söyledi. Çalışma kapsamında öncelikle Rumkale seyir terasına giden yolun, ardından da ulaşımı sağlayan kara yolunun yapımına başlandığını söyleyen Karadeniz, böylelikle bölgenin önemli bir turizm değerine kavuşacağına işaret etti.


Merzimcn Çayı'nın Fırat Nehrine döküldüğü yerde, dik kayalar üzerinde yer alan Rumkale'de, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen yüzeysel kazılarda bazı yapılar ortaya çıkarılıyor. 

Rölöve ve restorasyon çalışmaları için projeler hazırlanan kalenin doğu ve balı bölümündeki sur duvarlarında onarım yapılırken, kuzey sur duvarlarının güçlendirilmesi ve toprakla dolu galerilerin temizlenmesi için çalışmalar sürdürülüyor. 


Milliyet Gazetesi Gaziantep Business eki


Geri Dön