28 / 03 / 2024

Rus turistler bu yıl da Türkiye'yi tercih etti!

Rus turistler bu yıl da Türkiye'yi tercih etti!

Ruslar, son yıllarda olduğu gibi bu yılda tatil için en çok Türkiye'yi tercih etti. Dokuz aylık dönemde 3 milyon Rus Türkiye'ye tatil için gelirken, 2013 yılında elde edilen büyümenin önemli bir kısmı Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) pazarından sağlandı



AA muhabirinin, Türkiye Otelciler Fedeasyonunun (TÜROFED) kasım ayı turizm raporundan edindiği bilgiye göre, soğuk iklimin insanları Rusların en çok tercih ettiği tatil türü bu yıl da yine güneşin kışın bile parladığı, yeşili, kumu ve deniziyle ünlü Antalya oldu. Antalya, 9 aylık dönemi yüzde 7,8 artışla tamamladı. Buradaki yüzde 18'lik büyümenin asıl kaynağı Rusya oldu. Rusya'dan oluşan artıştan Antalya yüzde 87 pay aldı.


Turizm rakamlarında şu ana kadar elde edilen genel artışın ülke çapında yüzdesine bakıldığında ise yüzde 33'ü Rusya kaynaklı gerçekleşti.


-Tüm rakamlar içinde BDT pazarı


Ayrıca tüm artışın yüzde 3'ü Almanya'dan, yüzde 22'si İngiltere'den, yüzde 5'i Suriye ve yüzde 4'ü de İsrail pazarındaki canlanmadan kaynaklandı. 


Antalya; Avusturya, Polonya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Macaristan, İtalya, Yunanistan ve İspanya pazarları dışında genelde büyüme gösterdi. 


-İsrail artıyor, İran düşüşü sürüyor


Yeniden toparlanan İsrail pazarı ise yüzde 194'lük artışla 64 bini aştı. Bu artışa karşın İran pazarındaki düşüş devam etti. Bu pazar yüzde 48 daralarak 35 bine geriledi.


-İstanbul'a en çok Almanlar geldi


İstanbul'a yılın 9 aylık döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 12,2 artarak 7 milyondan 7,9 milyona çıktı.


Bu dönemde, yüzde 9,9 büyüme göstererek 898 bin kişiyi aşan Almanya ilk sırada yer alırken Rusya da yüzde 8 büyüme ile 430 bine yükseldi.


Diğer yandan, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Hollanda gibi ana pazarlar da büyümeye devam etti. İran ve Japonya pazarlarındaki düşüş de sürdü. 


-Muğla'da artış yüzde 1,65


Muğla'ya yılın 9 aylık döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 1,65 artarak 2 milyon 763 bin kişi  oldu. Yılbaşından itibaren yüksek oranlı gerileme kaydeden İngiltere pazarı, yaz aylarında toparlanarak geçen seneyle aynı seviyelerde kaldı.


Muğla gibi  İzmir  de yaz aylarında toparlandı ve 9 ayı yüzde 1'lik yükselişle kapatarak 1 milyon 158 bin yabancı ziyaretçiye ulaştı. Kentin ana pazarları olan Almanya, Fransa ve Hollanda'da düşüş  yaşanırken İtalya, İngiltere, Belçika ve ABD gibi pazarlarda da yükseliş oldu.


Hollanda ve İngiltere pazarlarında yüzde 1 dolayında düşüş yaşayan Muğla, Rusya başta olmak üzere BDT pazarlarında, İsveç'te, Almanya'da önemli sayılabilecek yükselişleri gördü.


Son 3 yılda, Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli konaklama tesislerinin sayısı 2 bin 970'e yükseldi. Bu dönemde toplam yatak sayısı da 750 bine ulaştı.


Bu dönemde, Türkiye'nin konaklama tesislerinin stok değeri ise 6 milyar dolar artarak 27 milyar dolara çıktı. Tesis ve yatak sayısındaki artışın yüzde 90'ı; 5, 4 ve 3 yıldızlı kategorilerde gerçekleşti. Tesis sayısındaki artışta, 3 kategori de dengeli (yüzde 30'ar) paylar alırken, yatak sayısı artışında en büyük pay, 5 yıldızlı tesislerin oldu.


Tesis arzı yükselişinden yüzde 31,8 oranında pay alan 5 yıldızlı oteller, yatak arzı artışında ise yüzde 61,8 oranında pay aldı.


Diğer yandan 4 yıldızlı tesisler de sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 20 oranında pay alırken, 3 yıldızlı tesislerin payı da yüzde 28 ile yüzde 10 olarak gerçekleşti.


AA


Geri Dön