23 / 04 / 2024

Ruslar Çeşme'ye müze ve park yapımını üstlendi!

Ruslar Çeşme'ye müze ve park yapımını üstlendi!

Osmanlı ve Rus donanmalarının 1770'de savaştığı Çeşme'de iki ülkenin kültürü artık yakından tanıtılacak, ilçe turizmine katkı sağlayacak parkın yapımını Rusya üstlenecek. Türkiye açısından önemli bir proje olacağı belirtildi.



Kırk denizcilik tarihinin en önemli felaketlerinden olan Çeşme Deniz Savaşı'nda Osmanlı donanmasına ağır kayıplar verdiren Rus kuvvetlerinin komutanı Fyodor Orlov'un ll'inci kuşaktan torunu olan Nicolas Orlov, 245 yıl sonra atalarının savaştığı denizi görmek için Çeşme'ye geldi, Savaştan bu yana Orlov Ailesi'nden gelen ilk kişi olduğu tahmin edilen Nicolas Orlov, Çeşme'nin Türk-Rus ilişkilerinin geleceği için çok önemli rol üstleneceğine inandığını söyledi. 


Çeşme'nin bu savaş kapsamında belli bir tanınmışlığının olduğunu söyleyen Orlov, savaşın 250. yılı için özel etkinlikler düzenlemeyi planladıklarını ifade etti. 


Orlov, bu kapsamda Çeşme'de Türk Rus Dostluk Parkı ve Müzesi oluşturmak istediklerini, ilçenin Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ile bu konudaki mutabakata vardıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Çeşme'nin daha iyi tanıtılması için çeşitli etkinlikler düzenlememiz gerekiyor. Çeşme Belediye Başkanı Dalgıç ile Dostluk Parkının oluşturulması konusunda mutabakata vardık. Bu parkın içinde Çeşme Savaşını anlatan müze kısmının oluşturulması, Osmanlı ve Rus denizcilerin anısına anıt heykeller yapılmasını planlıyoruz. Burası turistlerin ziyaret edeceği, zaman geçireceği, bilgileneceği çok güzel bir park olsun istiyoruz. Yapımını da biz üstleneceğiz." Turist gelecektir Çeşme'nin Rusya'da bilinmesine rağmen az sayıda Rus turistin ilçeyi tercih ettiği belirten Orlov, Çeşme'de kurulacak dostluk anıtının iki ülke ilişkilerine ivme kazandıracağını, turizmi geliştireceğini söyledi. 


Milliyet Ege


Geri Dön