24 / 04 / 2024

Rusya Arjantin'de nükleer santral inşa etmek istiyor!

Rusya Arjantin'de nükleer santral inşa etmek istiyor!

Arjantin San Andres Üniversitesi’nden Siyaset Bilimleri Profesörü Federico Merke, "Rusya, Arjantin'in altıncı nükleer santralini inşa etmek istiyor" dedi. Merke, santrallerin kurulumu için Çin’in devreye girdiğini söyledi.



Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez’in 22-23 Nisan tarihlerindeki Rusya ziyaretini değerlendiren Merke, Rusya’nın daha önce iki nükleer santral için Arjantin’le anlaşma sağladığını, ancak daha sonraki gelişmelerin ardından santrallerin kurulumu için Çin’in devreye girdiğini söyledi.


Merke, daha önce kazandığı iki anlaşmayı da politik sebeplerle Çin’e kaptıran Rusya’nın, Arjantin’in altıncı nükleer santralini inşa etmek için anlaşma yapabileceğini iddia etti.


Arjantin’in şu anda üç nükleer santrali olduğunu ve iki santralin önümüzdeki yıllarda Çin tarafından inşa edileceğine dikkati çeken Merke, Fernandez’in ziyaretinin, Rusya için nükleer santral inşa anlaşması yapma ve Latin Amerika’da güçlenme fırsatı olduğunu kaydetti.


Rusya, Ekim 2014’te Latin Amerika ülkesi Bolivya ve Brezilya’da gaz ve petrol arayacağını bildirmiş ve anlaşma Rus enerji şirketi Gazprom tarafından doğrulanmıştı. Kasım ayında Rus enerji şirketi Rosneft de Venezuela hükümetinden 1.5 milyon petrol alacağın söylemişti.


Rusya’nın Latin Amerika’da yaptığı anlaşmalarla akılcı adımlar attığına dikkati çeken Merke, Arjantin'le anlaşma yapılması halinde, bunun da atılacak bir başka akıllı adım olacağına işaret etti.


Amerikan Girişimcilik Enstitüsü’nden uzman Benjamin Zycher de Rusya ile Arjantin arasında yapılacak bir anlaşma varsa bunun fiyat, kalite gibi birçok tartışma konusunu beraberinde getireceğini belirtti.


Zycher, Rusya’nın Güney Amerika’da etkisinin giderek arttığını da sözlerine ekledi.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Temmuz 2014’te Arjantin’i ziyaret etmiş ve iki ülke arasında nükleer enerji, ticaret ve askeri anlaşmalar imzalanmıştı.


Arjantin ve Rusya arasındaki ticaret 2014’te 2 milyar doları bulmuştu.


AA


Geri Dön