26 / 04 / 2024

Rusya AVM'lerinde kur sabitlendi!

Rusya AVM'lerinde kur sabitlendi!

Rusya'da yaşanan sert devalüasyon perakendeyi vururken, ülkedeki AVM yöneticileri Türk markalarını elde tutmak için kuru sabitledi. Ülkede 700'ün üzerinde mağazaya sahip olan Türkler, ciro kaybetse de şimdilik pazardan çıkmayı düşünmüyor.



Rusya'da yaşanan sert devalüasyon tüketici güvenini sıfıra indirirken, Rus AVM'leri de kiracılarını kaybetmemek için harekete geçti. Özellikle son yıllarda Türk perakendecilere büyük ilgi gösteren AVM yöneticileri, kuru kriz öncesindeki rakamlara sabitledi. Rusya'da bayilerle birlikte 700'den fazla mağazası bulunan Türk markaları, şimdilik pazardan çıkma kararı vermese de, ülkeye ürün sevkıyatını azaltacak. LC Waikiki'nin Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, 8-10 AVM ile kuru sabitleme konusunda anlaştıklarını ve ülkeden çıkmayı düşünmediklerini söyledi. Tüketici güven endeksinin düşmesiyle ciroların da azaldığını belirten Küçük, "Mağazalardaki ürün sirkülasyonu da azalacaktır. Bu nedenle daha az mal göndereceğiz" diye konuştu. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan da, Rusya'daki AVM'lerin Türkiye'dekilere benzer bir tutum sergileyerek, dolar kurunu aşağı çekme ve sabitleme konusunda BMD'ye başvurduğunu açıkladı. Doğan, "Ruslar eskiden bu tür refleksler geliştirmezdi. Son yıllarda Türk markalarına büyük ilgi gösteriyorlar" dedi. 


3'ER AYLIK PLANLARI VAR 

Orka Group'un Genel Koordinatörü Osman Arar da, Rus AVM'lerinin 3'er aylık süreçler için kur ayarlaması yaptığına dikkat çekti. Rusya'da özellikle marketlerde mağaza rafları da boşalmaya başladı. İthalatçıların alımları durdurduğu, distribütörlerin ise sevkıyatlara ara verdiği belirtildi. Tedarikçi firmaların da fiyatlama konusunda çalışma yaptığı ifade edildi. 



Özge Yavuz-Sabah


Geri Dön