17 / 04 / 2024

Rusya ile ortak yatırım fonu inşaatla başlayacak!

Rusya ile ortak yatırım fonu inşaatla başlayacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Rus Ortak Yatırım Fonu’nun 1 milyar dolar sermaye ile kurulmasının önemini belirtti. Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu ve Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu’nun kuracağı ortak fonun, ilk yatırımını Rus inşaat sektörüne yapacak.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Rusya’nın dengeli bir yaklaşımla 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine  yönelmesi gerektiğini belirterek, “İmzalayacağımız anlaşmalarla ekonomik ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendireceğiz. Ancak bundan sonra ekonomik anlamda da atmamız gereken adımları süratle atmamız gerekiyor” dedi.


Erdoğan, Kremlin Sarayı’nda gerçekleşen Türkiye - Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının açılışında konuştu.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği baş başa görüşmeye işaret eden Erdoğan, ekonomi ve Suriye gibi konuları ele aldıklarını dile getirdi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin ticaret hacminin geçen yıl 17 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, bunun daha önce 38 milyar dolara kadar çıktığını hatırlatarak şunları söyledi:


‘Adımları süratle atalım’


“Dengeli bir yaklaşımla 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize yönelmeliyiz. Bugün imzalayacağımız anlaşmalarla ekonomik ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendireceğiz. Ancak bundan sonra ekonomik anlamda da atmamız gereken  adımları süratle atmamız gerekiyor. Bunun için mevcut yaptırımların bütünüyle ve ivedilikle kaldırılmasını doğrusu önemsiyorum.” Rusya’da iş yapan şirketlere ve vatandaşlara yönelik kısıtlamaların kaldırılmasının aciliyet arz ettiğini belirten Erdoğan,  ticari konular anlamında dile getirmek istediği iki hususun daha bulunduğunu vurguladı.


Erdoğan, birincisinin tarifeli seferlerde frekansların sınırsız hale getirilmesi ve karşılıklı sefer noktalarının çeşitlendirilmesi olduğunu dile getirerek şunları söyledi:


“İkinci olarak Rusya’nın ürettiği MC-21 uçaklarının tedarik zincirinde Türk sanayicilerinin de yer almasıdır. Enerji  alanında ilgili yetkililerimizce yürütülen yakın bir iş birliğimiz mevcut. Bu bağlamda Türk Akımı anlaşmasının yürürlüğe girmiş olması memnuniyet vericidir.


Çalışmaların daha da hızlanmasını ve boru hattının hedeflenen zamanda bitirilmesini bekliyoruz. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin zamanında hayata geçmesi bizim için kilit önemdedir.”


Erdoğan, turizm noktasında kaybedilen ivmenin tekrar yakalanması gerektiğinin altını çizerek, “Sizlerin bu konuda Rus halkını cesaretlendireceğinize inanıyorum ve burada da özellikle Mir kart olayına geçmek suretiyle, artık ödemelerin bu şekilde yapılması da süreci ciddi manada hızlandıracaktır. Buradan Rus dostlarımızı ülkemize davet etmek istiyorum. Gelsinler, Türkiye’nin tarihi, kültürel, turistik güzelliklerin onlar da görsün” dedi.   


Ortak yatırım fonu inşaatla başlıyor


Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Rus Ortak Yatırım Fonu’nun 1 milyar dolar sermaye ile kurulmasının önemine dikkat çekti. Sputnik ajansı, Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RFPİ) ve Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu’nun kuracağı ortak fonun, ilk yatırımını Rus inşaat sektörüne yapacağını yazdı. Buna göre RFPİ Başkanı Kirill Dmitriyev, fonun ilk yatırımının 400 milyon dolar olacağını belirtti. İlk anlaşmayı Türk Renaissance şirketiyle yaptıklarını söyleyen Dmitriyev, Rusya’da çeşitli inşaat projelerine 200’er milyon dolar yatırım yapılacağını kaydetti.


Türklere iş vizesi kolaylığı müjdesi


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türk vatandaşlarına yönelik iş vizesi kısıtlamasının kaldırılması kararı alındığını açıklayarak, “Rusya’da inşaat alanında Türklerin çalışması için getirilen yasak yakın zamanda kaldırılacak” dedi. Ankara’nın Moskova’nın en önemli dış ekonomik partnerleri arasında yer aldığının altını çizen Putin, “Son yıllarda iki ülkenin ticaret hacmi düştü. 2016 yılında bu değer üçte bir oranında gerileyerek 10 yıl önceki seviyesine ulaştı. Bu negatif eğilimin önüne geçmeyi umuyoruz” dedi.


Ekonomik bağların geliştirilmesinin karşılıklı ödemelerde ulusal para birimlerinin payının artmasına neden olduğunu söyleyen Putin, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın bunu aktif olarak desteklediğini biliyoruz. Bu alandaki en önemli adım Türkiye’de Rus ödeme sistemi Mir kartlarının hizmet altyapısının oluşturulması olacak. Bugün görüşmelerimizde buna da değindik” dedi.


Devlere rakip


Irkut MC 21, 150 ila 212 yolcu taşıma kapasitesine sahip çift motorlu orta menzilli Rus yolcu uçağı. Airbus A320 ve Boeing 737’ye rakip olması planlanan uçağın 2018’de teslimatlarının başlaması planlanıyor.


Mir ödeme sistemi ise Rus Merkez Bankası tarafından oluşturuldu. Rusya’da kullanımı giderek yaygınlaşan sistem, 2014 yılında bazı Rus bankalarının ekonomik ambargo nedeniyle Amerikan Visa ve Mastercard hizmetini kullanamaması üzerine geliştirildi.  


Türkiye’ye gidin mesajı


Putin, bugüne kadar milyonlarca Rus vatandaşının Türkiye’de tatil yaptığını ve Türk misafirperverliğini hissettiğini belirterek, “Ben de bu göreve başlamadan önce Türkiye’de tatil yaptım. En sıcak duygularım Türkiye’deki tatil zamanından kalmıştır” dedi.


Erdoğan’dan teşekkür


Türk makamlarının Rus turistlerin güvenliğini sağlama konusunda her türlü tedbiri alacağını belirten Putin, “Rus vatandaşlarının güvenliği yüzde 100 olarak sağlanacaktır” dedi.


Rus turistlerin Türkiye’ye gelmesiyle ilgili olarak da Erdoğan, “Dünyanın neresinden gelirse gelsin kendi vatandaşımızın can güvenliği neyse her turistin can güvenliği bizim için odur. Bütün güvenlik tedbirlerini almak suretiyle gelen turistlerimizi ülkemizde en iyi şekilde ağırlamak bizim karakterimizdir.


Son dönemlerde Rusya neredeyse turizmde birinci sıraya çıkıyordu. Temenni ediyorum ki bu ivmeyi yeniden yakalarız ve misafirperverliğimizi tekrar kendilerine güvenli bir şeklide göstermeye devam ederiz” diye konuştu.


Milliyet


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, dün günübirlik Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kremlin’de bir araya geldi. Ayrıca, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği (ÜDİK)  toplantısı ile Putin tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı. Erdoğan, Putin ile 2.5 saat süren görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin geliştirilmesi önündeki tüm engellerin kaldırılmasını ve yaptırımların iptal edilmesini isterken, 22 Mayıs’ta Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün 25. kuruluş yıldönümü için İstanbul’da yapılacak toplantıya davet etti. Erdoğan’a Moskova ziyaretinde, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan eşlik etti.


İŞ VİZESİ YASAĞI KALKACAK

Basın toplantısı ardından iki lider soruları da cevapladı. Türk şirketlerine uygulanan iş vizesi yasağının kaldırılıp kaldırılmayacağına yönelik soruya Putin ”Bu yasak en kısa zamanda kaldırılacak.  Özellikle yasakların uygulandığı inşaat sektöründeki Türk çalışanlarına değinildi. Bugün Sayın Cumhurbaşkan ile bunun ne zaman kaldırılacağı konusunda anlaştık. Bu yasak en yakın zamanda kaldırılacak. Bu bizim bugünkü anlaşmamızdan sonra sadece teknik bir konudan ibarettir. ”dedi.  Rus turistlere Türkiye’de güvenlik teminatı verilip verilmeyeceği konusunda gelen soruyu da  Putin şöyle cevapladı:


“Türkiye tatili Ruslar’ın hayatının önemli bir parçası haline dönüştü. Son yıllarda milyonlarca Rus vatandaşı Türkiye’de tatil yaptı ve bu ülkenin misafirperverliğini hissetmiştir. Ben de şahsen Moskova’da bu görevde olmadığım sürede birkaç kez Türkiye’de tatil yaptım ve en sıcak duygularım halen mevcut. Türk makamlarının Rus turistlerin güvenliğinin sağlanması konusunda her türlü tedbiri alıyor”


1 MİLYAR DOLARLIK FON

RUSYA Direkt Yatırımlar Fonu (RFPİ) ve Türkiye Varlık Fonu 1 milyar dolar hacminde ortak yatırım fonu kurdu. Daha önce RFPİ Başkanı Kirill Dmitriyev, ortak yatırım fonundan ilk anlaşmaların 2017 yılının ilk çeyreğinde finanse edileceğini açıklamıştı. Dmitriyev, ortak fonun kurulma kararının alındığını ve bütün detaylarının belirlendiğini söyledi. Dmitriyev, Türk-Rus yatırım fonunun ilk yatırımını Rus inşaat sektörüne yapacağını ve yatırım hacminin 400 milyon dolar olacağını belirtti. Ortak yatırım fonu kapsamındaki ilk anlaşmayı Türk Renaissance şirketi ile  yaptıklarını söyleyen Dmitriyev, tarafların Rusya’daki çeşitli inşaat projelerine 200’er milyon dolar yatırım yapacağını kaydetti. 



Hürriyet 


Geri Dön