25 / 04 / 2024

Rusya ile yeni dönem Enka İnşaat'ı olumlu etkileyecek!

Rusya ile yeni dönem Enka İnşaat'ı olumlu etkileyecek!

Rusya ile yeni dönemin yükselen şirketleri Piyasalar, MoodyVin not değişimine gitmemesi ve Türkiye-Rusya ilişkilerindeki adımlarla olumlu fiyatlandı. Bu sürecin; THY, TAV, Şişecam ve iştirakleri, Enka İnşaat gibi şirketleri olumlu etkileyeceği de belirtiliyor.



Rusya ile yeni dönemin yükselen şirketleri Piyasalar, MoodyVin not değişimine gitmemesi ve Türkiye-Rusya ilişkilerindeki adımlarla olumlu fiyatlandı. 15 Temmuz sonrası 71.000'lere gerileyen borsa, 79.000'leri aştı. Genel kanı, Rusya gelişmelerinin ekonomiye güç katacağı ve endeksin 85.000'leri göreceği yönünde. Bu sürecin; THY, Pegasus, TAV, Şişecam ve iştirakleri, Enka İnşaat, Anadolu Efes gibi şirketleri olumlu etkileyeceği de belirtiliyor. 


Haziran ayı; başta Rusya olmak üzere İsrail ve Mısır ile ilişkilerin 'normalleşmesine' yönelik adımların atıldığı bir ay olmuş, bu durum piyasalara olumlu yansımıştı. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi, bu adımların etkilerinin görülmesini engellediği gibi piyasalarda oynaklık yarattı ve Türkiye'yi yeniden kredi derecelendirme kuruluşlarının radarına soktu. S&P kredi notu ve görünümü aşağı yönlü revize ederken, Moody's Türkiye'yi negatif izlemeye aldı. Bu gelişmeler, piyasalarda sert şekilde fiyatlansa da, oluşan pozitif ortamla kayıplar önemli ölçüde telafi edildi. 


Aracı kurumların şirket analizleri: 

1-) THY: Yaz aylarındaki trafik verileri; terör ve başta Rus olmak üzere yabancı turist sayısındaki düşüşle olumsuz etkilenecek. Kötü bilançolar, hisse fiyatını negatif etkilerken 10 şehrine uçtuğu Rusya ile ilişkilerin normale dönme süreci, negatifliği sınırlayacak. 


2-) TAV Havalimanları: Rusya ilişkilerinin düzelmesiyle havacılıkta görülebilecek hareketlenmeyle yolcu sayısında artış bekleniyor. Bu gerçekleşirse TAV için havacılık, duty free, yıyecek-içecek ve yer hizmetleri gelirlerinde yükseliş görülebilir. 


3-) Enka İnşaat: Rublenin yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 14 değer kazanması ve petrol fiyatlarındaki toparlanma, şirket için olumlu. Gayrimenkulde, Rusya faaliyetlerinin büyümesiyle ciro ve kârlılık toparlanabilir. Rusya'daki Kashirskaya gibi AVM yenileme projeleri katma değer sağlayabilir. 


4-) Şişecam: Satış gelirinin yarısından fazlasını yurtdışından sağlayan Şişecam için Rusya, önemli bir pazar. Geçtiğimiz ay Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nde 275 milyon dolarlık yatırımla düz cam ve araba camı fabrikası inşa etme kararı alan şirket, ilişkilerin düzelmesiyle yurtdışı gelirlerini artıracak. 


5-) Trakya Cam, Anadolu Cam: Trakya Cam'ın kapasitesinin yüzde 7'sini oluşturan Rusya'daki bir düzcam hattında yüzde 70 payı var. Kurulu kapasitesinin yüzde 50'si Rusya'da bulunan Anadolu Cam da, satış gelirlerinin yüzde 35'ini Rusya'dan sağlıyor. Düzelme yolundaki ilişkiler, gelirlere olumlu yansıyacak. 


Ekonomist


Geri Dön