18 / 04 / 2024

Rusya inşaatta Türk işçi çalıştırabilecek şirketler listesi genişletti!

Rusya inşaatta Türk işçi çalıştırabilecek şirketler listesi genişletti!

Rusya Hükümeti, Türk vatandaşlarını işe alabilecek şirketler listesini genişletti. Kararnamede, belirlenen projelerde Türk işçi çalıştırmasına izin verilen şirketlere, Rönenans İnşaat, Gama, Limak, IC İçtaş gibi bazı şirketler de eklendi.



Rusya Hükümeti, Türk vatandaşlarını işe alabilecek şirketler listesini genişletti.


Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev tarafından imzalanan kararnameye göre, Ziraat Bankası, Yapı Kredi Moskova, İş Bank, Garanti Bank - Moscow, Prokommertsbank ve Credit Europe Bank, Türk vatandaşı istihdam edebilecek şirketler listesine eklendi.


Kararnameye göre, daha önce Türk vatandaşı istihdam etmesi kısıtlanmayan şirketlerin çoğu da daha önce 31 Aralık 2015’te yayınlanan kararnemeyle belirtilen kotayı aşmamak kaydıyla yeni işe alımlar yapabilir.


Ayrıca yayınlanan kararnamede, belirlenen projelerde Türk işçi çalıştırmasına izin verilen şirketlere, Rönenans İnşaat, Gama, Limak, IC İçtaş gibi bazı şirketler de eklendi.


AA


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Rusya’da Türk işçi çalıştırabilecek şirket listesi genişletildi. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev tarafından imzalanan kararnameye göre, Ziraat Bankası, Yapı Kredi Moskova, İş Bank, Garanti Bank-Moscow, Prokommertsbank ve Credit Europe Bank, Türk vatandaşı istihdam edebilecek şirketler listesine eklendi. Kararnameye göre, daha önce Türk vatandaşı istihdam etmesi kısıtlanmayan şirketlerin çoğu da daha önce 31 Aralık 2015’te yayınlanan kararnemeyle belirtilen kotayı aşmamak kaydıyla yeni işe alımlar yapabilir. Ayrıca yayınlanan kararnamede, belirlenen projelerde Türk işçi çalıştırmasına izin verilen şirketlere, Rönenans İnşaat, Gama, Limak, IC İçtaş gibi bazı şirketler de dahil oldu.



Akşam 



Bu haber Alanya'da şöyle yer aldı:


Moskova'dan Türk iş dünyası açısından 'iyi' bir haber geldi: Rusya hükümeti, Türk vatandaşlarını çalıştırma yasağına yeni istisnalar getiren kararnameyi imzaladı. Böylece, istihdam izni verilen şirketler listesine sermayesi, sahipleri ya da ortaklan Türk vatandaşlan olan bankalar ile bazı büyük projeleri yürüten Türk inşaat şirketleri de eklendi. 

İlk listedeki bankalar 31 Aralık 2015'deki mevcut kotalarını aşmamak kaydıyla, ikinci listedeki 14 inşaat şirketi ise kota sınırlaması olmaksızın Türk eleman istihdamı olanağına kavuştu


Haber Alanya




Haber Yeni Mesaj Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İnşaat sektöründe Türk vatandaşlarına çalışma yasağı yüzünden bazı önemli projelerin aksamaya başladığı Rusya, sahipleri ya da ortakları Türk vatandaşları olan bazı banka ve inşaat şirketlerine istihdam izni verdi.



Moskova'dan Türk iş dünyası açısından "iyi" bir haber geldi: Rusya hükümeti, Türk vatandaşlarını çalıştırma yasağına yeni istisnalar getiren kararnameyi imzaladı. Böylece, istihdam izni verilen şirketler listesine sermayesi, sahipleri ya da ortakları Türk vatandaşları olan bankalar ile bazı büyük projeleri yürüten Türk inşaat şirketleri de eklendi. İlk listedeki bankalar 31 Aralık 2015'deki mevcut kotalarını aşmamak kaydıyla, ikinci listedeki 14 inşaat şirketi ise kota sınırlaması olmaksızın Türk eleman istihdamı olanağına kavuştu. Hükümetin resmi vveb sayfasında yayınlanan kararname uyarınca Credit Europe Bank, İş Bankası, Garanti Bankası Moskova, ProCommerce Bank, Yapı Kredi Bank Moskova ve Ziraat Bankası, yeni Türk çalışan istihdam etme yasağı kapsamından çıkarıldı ve nisbi kolaylık getirildi. Bu bankaların tümü, 1 Ocak'ta yürürlüğe giren yasak nedeniyle yeni Türk personel istihdam etme imkanını kaybetmişti. Yani ayrılan elemanların yerine yenisini alma imkanı kalmamıştı. Bu durum, bankaların ticari faaliyetleri açısından sıkıntı yaratmıştı. 


Yeni uygulama ile sözkonusu şirketler, 31 Aralık 2015 tarihindeki Türk personel sayısını geçmeyecek şekilde yeni Türk çalışan getirme hakkı elde etti_. Bu değişiklik^ adı geöen şirketlerin personel rotasyona yapmasına imkan tanıyacak. Mevcut uygulamada, çalışma izni bittikten sonra Rusya'dan ayrılan personelin yerine Türkiye'den yeni eleman getirtilemiyordu.Değişiklikle, şirketlerin personel kotası korunacak ama ayrılanın yerine Türkiye'den yeni personel getirilebilecek. Bu arada aynı kararname ile Rönesans inşaat, Maraşstroy, Gama Stroy, Limak, IC İçtaş ve Yamata dahil bazı inşaat şirketlerine, bazı spesifik projeler için istihdam izni çıktı. 


RBK ajansı, bu şirketler herhangi bir kota sınırlaması olmaksızın yeni işçi istihdamı yapabilecek. 


Projeler aksadı izin çıktı İnterfaks ajansına konuşan bir kaynak, inşaat sektöründeki istihdam yasağı yüzünden bazı önemli projelerin aksamaya başladığını, gelen şikayetler üzerine hükümetin yeni karar almak zorunda kaldığını vurguladı. 


Bu duruma örnek olarak Tataristan'da Gama tarafından inşa edilen elektrik santralinde yaşanan sıkıntılar gösterildi. Tataristan'daki devlet kontrolünde olan TAİF holding için SSCB devrinden kalma eski bir enerji santralinin yenilenmesi projesinde Türk işçilerin izinlerinde yaşanan sıkıntılar porjeyşi geciktirdi ve bu da federal makamlar nezdinde şikayet konusu oldu. 1 Ocak 2016'dan itibaren Rusya'da yeni Türk vatandaşı eleman çalıştırma yasağı yürürlüğe girmişti. Böylece çeyrek asırdır Türklerin damgasını vurduğu Rusya iş gücü pazarı kapanmış oldu. Yasağın yürürlüğe girmesinde hemen sonra Rusya Başbakanı Medvedev'in imzaladığı, Türk şirketlerinin faaliyetlerine yasaklanan sektörlerde "yeni işçi çalıştırma yasağı" kapsamı dışında tutulacak olan şirketler de açıklanmıştı. 


Enka'dan Rönsesans ve Ant Yapıya Beko'dan Kastamonu Holding ve Vitraya kadar büyük şirketler bu listede yer almıştı. Bu liste dışında kalan hiçbir şirket artık 31 Aralık'a kadar izin almış olanlar hariç, yeni Türk eleman çalıştırmayacaktı. 




Yeni Mesaj




Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


RUSYA'DA Türk işçi çalıştırabilecek şirket listesi genişletildi. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev tarafından imzalanan kararnameye göre. Ziraat Bankası, Yapı Kredi Moskova, İş Bank, Garanti Bank-Moscow, Prokommertsbank ve Credit Europe Bank, Türk vatandaşı istihdam edebilecek şirketler listesine eklendi. Kararnameye göre, daha önce Türk vatandaşı istihdam etmesi kısıtlanmayan şirketlerin çoğu da daha önce 31 Aralık 2015'te yayınlanan kararnameyle belirtilen kotayı aşmamak kaydıyla yeni işe alımlar yapabilir. Ayrıca yayınlanan kararnamede, belirlenen projelerde Türk işçi çalıştırmasına izin verilen şirketlere, Rönesans İnşaat, Gama, Limak, IC İçtaş gibi bazı şirketler de dahil oldu. 


Vatan



Haber Yeni Marmara Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rusya'da Türk işçi çalıştırabilecek şirket listesi genişletildi. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev tarafından imzalanan kararnameye göre, Ziraat Bankası, Yapı Kredi Moskova, İş Bank, Garanti Bank-Moscow, Prokommertsbank ve Credit Europe Bank, Türk vatandaşı istihdam edebilecek şirketler listesine eklendi. Kararnameye göre, daha önce Türk vatandaşı istihdam etmesi kısıtlanmayan şirketlerin çoğu da daha önce 31 .Aralık 2015'te yayınlanan kararnameyle belirtilen kotayı aşmamak kaydıyla yeni işe alımlar yapabilir. Ayrıca yayınlanan kararnamede, belirlenen projelerde Türk işçi çalıştırmasına izin verilen şirketlere, Rönenans inşaat, Gama, Limak, IC İçtaş gibi bazı şirketler de dahil oldu.


Yeni Marmara


Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Geçen yıl yaşanan uçak krizi sonrası Türk işçi çalıştırma iznini 53 şirket ile sınırlayan Rusya hükümeti, listeyi genişletti. Ülke, listeyi bankalar lehine genişletti Geçen yıl Suriye sınırında bir Rus uçağının düşürülmesinin ardından gergin bir döneme giren Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Türk işçi lehine düzelme gösteriyor. Rusya hükümeti, Türk vatandaşlarını işe alabilecek şirketler listesini genişletti. 


Rusya Başbakanı Medvedev tarafından imzalanan kararnameye göre, Ziraat Bankası, Yapı Kredi Moskova, İş Bank, Garanti Bank Moscow, Prokommertsbank ve Credit Europe Bank, Türk vatandaşı istihdam edebilecek şirketler listesine eklendi. Kararnameye göre, daha önce Türk vatandaşı istihdam etmesi kısıtlanmayan şirketlerin çoğu da daha önce 31 Aralık 2015'te yayımlanan kararnameyle belirtilen kotayı aşmamak kaydıyla yeni işe alımlar yapabilir. 


Ayrıca yayımlanan kararnamede, belirlenen projelerde Türk işçi çalıştırmasına izin verilen şirketlere, Rönenans İnşaat, Gama, Limak, IC İçtaş gibi bazı şirketler de eklendi. Rusya, Türk vatandaşı çalıştırabilecek 53 şirketin listesini, 1 Ocak 2016'da yayınlamıştı. 


Medvedev'in onayladığı listeye ilişkin hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre; Başkurdistan, Kırım, Tataristan, Krasnodar, Vladimir, Kaluga, Moskova, Nijniy Novgorod, Şamara ve Tümen gibi bölgelerde iş yapan 53 şirketin, Türkiye'ye uygulanan yaptırımların kapsamı dışında bırakılarak, önümüzdeki yıl da Türk işçi çalıştırabilmelerini izin verildiği belirtilmişti. 


Cumhuriyet


Geri Dön