29 / 03 / 2024

Rusya Kazan'a ilk OSB kurulacak!

Rusya Kazan'a ilk OSB kurulacak!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir'de Sri Lanka, Myanmar ve Mali'den gelen bakanlarla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir'de Sri Lanka, Myanmar ve Mali'den gelen bakanlarla ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Özlü, ilk olarak Sri Lanka Uluslararası Ticaret Bakanı Sujeewa Senasinghe ile bir araya geldi.


Görüşmede Özlü, Türkiye ve Sri Lanka arasındaki ticaret hacminin büyümesini istediklerini açıkladı. 


Senasinghe, 115 milyon dolarlık ticaret hacminin 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Amacımız Sri Lanka'yı üretim merkezi haline getirmek. Ülkemiz ileride Asya'ya açılış kapısı olacak. Çin ve Japonya'nın Sri Lanka'da 9 milyar dolarlık yatırımı var. Enerji konusunda kendi kendimize yetiyoruz. Bu konuda Türkiye ile daha yakın olmak istiyoruz. Tekstil ve çay konusunda iddialıyız, hazır giyim konusunda Türkiye ile iş birliğimiz ve ticaretimizi geliştirmek istiyoruz. Bu alanlar öncelikli olabilir." şeklinde açıklama yaptı. 


Türkiye ve Sri Lanka arasında tercihli ticaret anlaşması yapmak istediklerini ifade eden Senasinghe, ülkelerinde kuracakları 20 hektarlık endüstri bölgesine Türk yatırımcıları beklediklerini aktardı.


İLK OBS KAZAN'A KURULACAK


Bakan Özlü, görüşmede, Türkiye'nin organize sanayi bölgesi ve endüstri bölgesi kurma konusunda ciddi bir tecrübesinin olduğunu vurgulayarak, "Ar-Ge merkezleri ve teknokentler konusunda önemli çalışmalarımız var. Son yasa ile yurt dışında Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını önünü açtık. Bu yasa ile ilk yurt dışı organize sanayi bölgemizi Rusya'nın Kazan kentinde açıyoruz. Bu tecrübemizi Sri Lanka ile de paylaşmak isteriz." diye açıklama yaptı. 


Ardından Myanmar Ticaret Bakanı Than Myint'i de kabul eden Bakan Özlü, Türkiye'nin bu ülkede OSB kurabileceğini, KOBİ'lere KOSGEB aracılığıyla destek olabileceğini anlattı.


Konuk bakan Myint ise Türkiye'nin KOBİ'lerle ilgili tecrübesinde faydalanmak istediklerini iletti. Türkiye ile ticaret hacmini arttırmayı arzuladıklarını aktaran Myint, Türkiye'nin büyüme ve ekonomide gösterdiği başarıyı öğrenmek istediklerini söyledi.


Türk işadamlarını Myanmar'a davet eden Myint, "KOBİ'ler bizim için önemli, ülkemiz sanayisinin yüzde 85'ini KOBİ'ler oluşturuyor, finansmana erişimleri konusunda Türkiye'nin geliştirdiği mekanizmaları ve bunların nasıl çalıştığını sizden öğrenmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.



Yeni Asır 


Geri Dön