28 / 03 / 2024

Rusya, Türk Akımı görüşmelerine devam etmek istiyor!

Rusya, Türk Akımı görüşmelerine devam etmek istiyor!

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi görüşmelerine devam etmek için hazır olduklarını bildirdi.



Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi görüşmelerine devam etmek için hazır olduklarını bildirdi.


Rus haber ajansı TASS’ta yer alan habere göre Novak, Türk Akımı’yla ilgili görüşmelerin 2015 yazından bu yana ilerlemediğini belirterek, "Ancak eğer projeye ilgi mevcut ise, Rus tarafı olarak görüşmelere devam etmeye hazırız" açıklamasında bulundu.


Rusya’nın, Türkiye’ye doğalgaz ihracatını da arttırabileceğine işaret eden Novak, "Rusya’nın bunu gerçekleştirebilecek doğalgazı ve altyapısı bulunuyor. Bu nedenle Türkiye’ye garantili doğalgaz tedarikini arttırmaya hazırız” ifadelerini kullandı.


Rus enerji şirketi Gazprom’un, Türkiye’ye sattığı doğalgazda daha önce anlaşmaya varılan yüzde 10,25’lik indirimi sözleşmeye yansıtmaması nedeniyle Türk Akımı projesinde ilerleme kaydedilemezken, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke yetkilileri de projedeki görüşmelerin durdurulduğuna dair açıklamalarda bulunmuştu.


AA


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


Geçtiğimiz günler tamamen rafa kalkabileceğiyle ilgili yorumların yapıldığı Türk Akımı’na yönelik yeni bir açıklama geldi. Rusya Enerji Bakanı, “Müzakerelerin tekrar başlaması ihtimal dışı değil” dedi.


Reuters’ın Interfax ajansına dayandırdığı haberine göre, Rusya Enerji Bakanı Novak şöyle konuştu:


“Türk Akımı boru hattı ile ilgili müzakerelerin tekrar başlaması ihtimal dışı değil.”


Novak, "Türk Akımı hattının hayata geçmesi AB'nin kara altyapısının inşası hakkındaki kararına bağladı" diye devam etti.


Rusya'nın devlet kontrolündeki enerji şirketi Gazprom, Aralık başında Türk Akımı'na yönelik çalışmaların dondurulabileceğini ifade etmişti. 


Rusya Ekonomi Bakanı ise Türk Akımı'nın durdurulması yönünde bir karar alınmadığına işaret etmişti.



Hürriyet 



Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Rusya Enerji Bakanı Novak, “Türk Akımı boru hattı ile ilgili müzakerelerin tekrar başlaması ihtimal dışı değil” dedi.


Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi görüşmelerine devam etmek için hazır olduklarını bildirdi.


Rus haber ajansı TASS'ta yer alan habere göre Novak, Türk Akımı'yla ilgili görüşmelerin 2015 yazından bu yana ilerlemediğini belirterek, "Ancak eğer projeye ilgi mevcut ise, Rus tarafı olarak görüşmelere devam etmeye hazırız" açıklamasında bulundu.


Rusya'nın, Türkiye'ye doğalgaz ihracatını da arttırabileceğine işaret eden Novak, "Rusya'nın bunu gerçekleştirebilecek doğalgazı ve altyapısı bulunuyor. Bu nedenle Türkiye'ye garantili doğalgaz tedarikini arttırmaya hazırız" ifadelerini kullandı.


Rus enerji şirketi Gazprom'un, Türkiye'ye sattığı doğalgazda daha önce anlaşmaya varılan yüzde 10,25'lik indirimi sözleşmeye yansıtmaması nedeniyle Türk Akımı projesinde ilerleme kaydedilemezken, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke yetkilileri de projedeki görüşmelerin durdurulduğuna dair açıklamalarda bulunmuştu.


Dünya




Haber Ege Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türkiye'nin Türk Akımı boru hattı inşaat projesi çalışmaları için gerekli izni geri çekmediğini bildirdi. Novak yaptığı açıklamalarda, 'Aslında bu sorunun Gazprom'a yöneltilmesi gerek. Fakat bana bu konu hakkında bir bilgi verilmediğine göre Türkiye çalışma iznini geri çekmemiştir ifadesini kullandı. 


"BİZ HAZIRIZ" 

Daha önce Novak Rusya'nın Türk Akımı projesinin gerçekleştirilmesinde ilgili olduğunu, Avrupa ve Türkiye'nin ilgisini göstermesi halinde projeyi gerçekleştirmeye hazır olduğunu belirtmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Aralık ayında, Türkiye'nin Brüksel tarafından gerekli garantileri alması halinde projenin gerçekleştirileceğini bildirmişti. 


Ege Haber 




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türkiye'nin, Türk Akımı dogalgaz boru hattı inşaat projesi çalışmaları için gereken izinleri geri çekmediğini açıkladı. Novak, "Aslında bu sorunun muhatabı Gazprom. Şu anda bana bir rapor sunulmadığına ve bu konuda herhangi bir bilgim olmadığına göre Türkiye projenin yapımındaki izinleri geri çekmemiştir." şeklinde cevap verdi. 



Zaman


Geri Dön