26 / 04 / 2024

Rusya'da 35 milyon dolar yatırımla Türk hali yapılacak!

Rusya'da 35 milyon dolar yatırımla Türk hali yapılacak!

Tevfik Emir Kanpulat, Rusya’da temelini atacakları sebze-meyve halinin yaklaşık 35 milyon dolar yatırımla yapılacağını söyledi



Türk-Rus ortaklığı F.O.R.T Limited şirketi ortaklarından Tevfik Emir Kanpulat, yarın Rusya’nın Rostov-Aksay şehrinde temelini atacakları sebze-meyve halinin yaklaşık 35 milyon dolar yatırımla yapılacağını söyledi.

Kanpulat, "Rusya dışarıdan yatırım için zor bir ülke olarak görülebilir. Şuna emin olun düzgün ciddi faydalı bir yatırım geliyorsa yerel yönetimler her türlü desteği veriyor" dedi. Aksay’da Valilikte düzenlenen toplantıda konuşan Kanpulat, yarın temelini atacakları meyve sebze halinin Türk-Rus ortaklığının güzel eserlerinden biri olacağını söyledi. Bu hali neden Rostov’da kurduklarını anlatan Kanpulat, "2014 yılında Sochi’de bir olimpiyat yapılacak. 1 Eylül 2010’dan itibaren Sochi limanı kuru yük gemilerine kapatılacak. Krasnodar limanı da fiziken gelişmesi mümkün olmayan bir liman dolayısıyla Rostov limanı iç denizde kalmasına rağmen önemi artacak" diye konuştu.

Rostov’da mevcut meyve-sebze halinin günümüz teknolojisine ayak uyduramadığını ve var olan ticareti kaldırmakta problem yaşandığını ifade eden Kanpulat, Aksay şehrinde 90 dönüm arazi üzerine kuracakları meyve-sebze halinin bölge ticaretine katkı sağlayacağını, söz konusu halde firmaların soğuk hava depoları sayesinde ürünlerini 12 ay saklayabileceklerini kaydetti.

Halin yatırım bedelinin 35 milyon dolar civarında olduğunu belirten Kanpulat, "Bu da 1 milyar ruble yapar. Aksay bu yıl 5 milyar ruble yatırım çekmeyi planlıyor. Türk yatırımcıları olarak bu yatırımın içindeki payımızı 2010 yıl sonu itibariyle yüzde 20’ye çıkarmış olacağız. Meyve-sebze hali bittiğinde bölge ekonomisine yıllık 100 milyon dolar katkı sağlayacak. Halde 1500 civarında kişi istihdam edilecek" dedi.

İşadamı için en büyük teşvikin işbirliği olduğuna işaret eden Kanpulat, Rusya’nın  dışarıdan yatırım için zor bir ülke olarak görülebileceğini, ancak düzgün ciddi faydalı bir yatırım geldiğinde yerel yönetimlerin her türlü desteği  verdiklerini ifade etti.

-AKSAY VALİSİ BORZENKO-
Aksay Valisi Vitaly Borzenko da Aksay’ın Rostov bölgesinin bir parçası olduğunu belirterek, bölgede inşaat, turizm ve tarım sektörlerinde faaliyet gösterildiğini anlattı. Türk yatırımcıları Aksay’a davet eden Borzenko, "Buraya gelecek işadamlarına her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

Borzenko gazetecilerin soruları üzerine, 2009 yılında Aksay’da 7 milyar rublelik yatırım yapıldığın, bu yıl 5-6 milyar ruble civarında yatırım beklediklerini söyledi. Türklerin bu yatırımdaki payının çok çok düşük olduğunu vurgulayan Borzenko, "Ancak, F.O.R.T firmasından çok şey bekliyoruz. Türk yatırımcıların payının yüzde 25’lere ulaşacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Borzenko, yatırımcılar için kapalı sektör olmadığını, ancak özellikle, gemi ve makina yapım sektörlerine yatırım yapılabileceğini belirterek, yatırımcılar için tarım ve toprak vergilerinin daha düşük olduğunu söyledi. Bu arada, bir gazetecinin Türkiye’den giden domatesle ilgili bazı spekülasyonlar yapıldığına yönelik sözleri üzerine, Türkiye’nin Novorosisk Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Ahmet İlhan Çalıkoğlu, Türkiye’den Rusya’ya Rus mevzuatına uygun malların geldiğini belirterek, iki ülkenin de şu anki durumdan memnun olduğunu söyledi. Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Necmi Hayal de Şişli ile Aksay’ın kardeş şehir olduğunu belirterek, Rusya’da yatırım yapacak Türk işadamlarına destek vereceklerini söyledi. Hayal, "Rusya bizim için iyi bir potansiyel bu değerlendirilmeli Türk yatırımcılar işi ve ekmeği çok uzakta değil hemen sınırımızda Rusya’da aramalı" dedi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Rusya'ya sebze hali kuruluyor domatesler geri dönmeyecek 
 
Türk-Rus ortaklığıyla Rusya'nın Rostov şehrinde yapılan yaş sebze meyve halinin temeli atıldı. 
 
35 milyon dolarlık yatırımla soğuk hava depoları olan halde, sebze ve meyveler dört mevsim taze kalacak. 90 dönüm alan üzerine kurulacak halde 104 adet soğuk hava depolu, 80 adet dökme depolu satış birimi yer alacak. Şubat 2011'de açılması planlanan hal bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. Hal sayesinde Türk domateslerinin Rusya'dan geri dönmesinin önüne geçilecek. Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Rostov şehrinde yapılan temel atma törenine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, F.O.R.T firmasının yetkilileri katıldı. Törende konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin dünyaya yaptığı yaş sebze meyve ihracatının üçte birini oluşturan Rusya'ya çok önemli bir tesis açıldığını dile getirdi. Türk-Rus ortaklığıyla imza atılan modern yaş sebze meyve halinin açılmasının Türk ve Rusya ilişkilerinin geliştirilmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Çağlayan, "Rusya ile 2000 yılında toplam ticaretimiz 4,5 milyar dolar iken bugün 38 milyar dolar seviyesine gelen dış ticaretimiz açısından önemlidir. 5 yıl içinde Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefi açısından son derece önemlidir. Bu yatırımı ülkemizde yatırım kadar önemsiyoruz. 100 milyon doların üzerinde toplam yatırım yapması Türk firmalarının Rusya'ya vermiş oldukları önemi gösteriyor." diye konuştu.

2010 yılı ilk 6 ay itibarıyla iki ülke arasındaki ticaretin 12,5 milyar dolara ulaştığının altını çizen Çağlayan, "Ticaretimizin 2009'dan daha fazla olacağını rakamlarımız teyit ediyor. Türk işadamları sadece girişimci değil aynı zamanda aynasıdır. 35 milyon dolarlık tesisin hayırlı olmasını diliyorum. 1.500 insanın çalıştırılacak olması ayrı bir önem taşıyor." dedi. Rostov Valisi Vasili de yatırımın iki ülkenin işbirliğini güçlendireceğine dikkat çekti.
Zaman/Hasan Bozkurt


Geri Dön