18 / 04 / 2024

Rusya'da yaşanan kriz turizmde fırsata çevrilebilir!

Rusya'da yaşanan kriz turizmde fırsata çevrilebilir!

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya'da meydana gelen kriz sonrası devlet desteğiyle bazı hamleler yapılması durumunda krizin fırsata çevrilebileceğini söyledi.




Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, devlet desteğiyle birtakım hamleler yapılarak, Rusya'da yaşanan krizin fırsata çevrilmesi gerektiğini belirtti. 

Toplumsal Ekonomik Araştırmalar Merkezi (TEAMDER) tarafından düzenlenen 'Rusya'da Meydana Gelen Ekonomik Krizin Antalya Ekonomisine Etkileri' konulu panelde söz alan Satıcı, Rusya'nın krizlere alışık bir ülke olduğunu ve hepsinin üstesinden gelmeyi başardığını belirterek, "Rusya'nın döviz rezervi son krizlerle birlikte 400 milyar dolara geriledi. Bu krizin Türkiye'de de iyi yönetilmesi gerekiyor" dedi. 2014 KasımAralık döneminde Antalya yaş meyve ve sebze ihracatında yüzde 20 kayıp yaşandığını kaydeden Satıcı, şunları söyledi: "Yıl bazında 2014'te yapılan yaş meyve sebze ihracatı mevcudiyeti korudu Türkiye'yi zorlu bir süreç bekliyor. Önlem alınması halinde, krizi en az hasarla atlatabilir, sonrasında ticareti iyi noktaya getirebiliriz. Biz umutsuz değiliz ama bu çerçevede temkinli olmamız gerekiyor. Özellikle devlet desteğiyle birtakım hamleler yaparak, krizi fırsata çevirmemiz gerekiyor. Bizi önümüzdeki dönemde zorlu bir süreç bekliyor. 

Bununla ilgili hazırlıklarımızı iyi yaparsak, bunu en az hasarla atlatır, sonraki süreçte de ticaretimizi iyi noktaya getirebiliriz." Rusya'dan gelen turist sayısında düşüş var Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman da, 2014 Eylül ayından itibaren Rusya'dan gelen turist sayısında düşüş yaşandığını ifade ederek, "Yüzde 10-15'lik devalüasyon bile sayıları geriye doğru attı. Tek sebebi bu olmayabilir. 

Belki diğer desti nasyonlarda daha ucuz fiyatlar olabilir. 

Mısır'a, Tayland'a fiyatsal olarak kaptırmış olabiliriz ama oralarda da yıpranma olduğunu görüyoruz. 

Bizim beklentimiz, diğer ülkelerin yılbaşında yaşadığı  kayıplar kadar olmasa bile gelen ziyaretçi açısından en az yüzde 25-30'lar civarında olabileceği yönünde. Bu, Antalya açısından baktığımız zaman yüzde 7-8'lik bir düşüş demek. 

Antalya'nın toplam ziyaretçi sayısında ölümcül bir kayıp değil" şeklinde konuştu. 

Kimlik bilgileriyle giriş izni Ruslara da uygulansın Krizin kayıpsız aşılması için kolaylaştırıcı yöntemler geliştirilmesi gerektiğini anlatan Yusuf Hacısüleyman, Almanya'dan gelenlere uygulanan uluslararası pasaport yerine kimlik bilgileriyle giriş izninin Ruslar için de uygulanmasını istedi. 

E-vize gibi işlemleri zorlaştıracak uygulamaların da bu yıl ertelenmesinin yararlı olacağına değinen. Hacısüleyman, turizm sektöründe erken rezervasyon döneminde olmalarına rağmen halen rezervasyon almaya başlamadıklarını belirtti. 

Ticari Hayat


Geri Dön