20 / 04 / 2024

Rusya'nın en modern toptancı hali Mart ayında hizmete giriyor!

Rusya'nın en modern toptancı hali Mart ayında hizmete giriyor!

Türk-Rus ortaklığıyla Rusya"nın Rostov kentinde geçen yıl temeli atılan ve Türk yatırımcının sevk ve idaresinde faaliyetlerine devam edecek olan ülkenin en modern toptancı halinin Mart ayında hizmete gireceği bildirildi



Türk-Rus ortaklı FORT şžirketi Genel Müdürü İlhan Erhan Erdinç, gazetecilere yaptığı açıklamada, FORT Rostov Hali"nin temelinin geçen yıl Temmuz ayı sonunda Devlet Bakanı Zafer çağlayan tarafından atıldığını hatırlattı. 91 bin 56 metrekare alan üzerinde üç etaptan oluşan ve 188 satış yeri bulunan halin 35 milyon dolara mal olacağını dile getiren Erdinç, 'Rusya"nın en modern toptancı hali olacak Rostov Hali"nde FORT şirketi kesintisiz elektrik hizmeti garantisi verecek. Bu proje 104 adet soğuk hava deposu ve 84 adet dökme ürün deposundan oluşmaktadır' dedi.

-RUSYA"DA YENİ HAL YASASI"NA UYGUN İLK TOPTANCI HALİ-

Rusya"da yeni toptancı hal yasasının çıktığını vurgulayan Erdinç, bu yasaya göre ülkedeki tüm pazar yerlerinin, soğuk hava depolu, laboratuvar ve analiz merkezine sahip, kanalizasyon sistemi olan, sağlık ve hijyen koşullarında yaş meyve sebze satışının yapılabildiği toptancı hal olacağını bildirdi. Bu yıl Moskova pazarlarında, 2012 yılının sonuna kadar da tüm Rusya"da, bu özellikleri sağlayan hal kurulma zorunluluğu getirildiğini dile getiren Erdinç, şöyle devam etti:
'şžu anda inşaatı devam eden ve Mart 2011"de yaş meyve sebze satışının başlayacağı FORT Rostov Hali, bu yasanın içerdiği tüm teknik ve idari yeterliliklere sahip Rusya"nın ilk hali olacak. Rostov Meyve Sebze Hali, Rusya"da kurulan ilk Türk hali olup Türk yatırımcının sevk ve idaresinde faaliyetlerine devam edecektir. Buradan yer almak isteyen ihracatçı çok büyük avantajlar sağlayacaktır. Türk ve dünya yaş meyve sebze ihracatçısı açısından en büyük müşteri olan Rusya Federasyonu, bu hal yatırımı ile sektör temsilcilerine çok ciddi fırsatlar sunmaktadır. Rusya, yaş meyve sebze ve narenciye ihracatçısı için en büyük pazar. Türkiye"nin Rusya"ya 2010"da yaptığı ihracat 2009 yılına göre miktar bazında yüzde 18, değerde ise yüzde 24 artmış. İhracatta sektörün lokomotifi Rusya, 2011 yılında da Rostov Hali"nin katkısıyla ihracat artışı devam edecek ve FORT Rostov Hali, Türk çiftçisinin malının kıymetinde satılmasına destek olacaktır. Ayrıca halde bin kişilik istihdam sağlanacak.'

-TÜRK YAşž MEYVE SEBZE İHRACATINDA 100 MİLYON DOLAR ARTIşž SAĞLAYACAK-

FORT Genel Müdürü Erdinç, Rostov Toptancı Hali projesinin devreye girmesiyle Türkiye"den Rusya"ya yapılan yaş meyve sebze ihracatının hem miktar hem değer olarak artacağını belirtti. Erdinç, 'Rostov Meyve Sebze Halinin, Türkiye yaş meyve, sebze ve narenciye ihracatını 100 milyon dolar artırması öngörülmektedir' dedi.

Erdinç, Rostov Meyve Sebze Hali"nin, sahip olduğu potansiyel itibariyle sadece Türkiye"de değil özellikle Mısır, İspanya, Ürdün, Arjantin, Azerbaycan, Suriye, İsrail, Hollanda ve Yunanistan ihracatçıları tarafından da izlendiğini söyledi.

Rostov-Aksay Toptancı Hali"nin gıda standart ve yönetmeliklere uygun olmayan koşullarda hizmet vermesi nedeniyle, bu projeyi uygulamaya başladıklarını anlatan Erdinç, sözlerini şöyle tamamladı:
'Yeni hal ile dünya standartların hizmet verilecek ve her türlü gıda tüzüğüne uygun şartlarda yaş meyve ve sebze satışı gerçekleştirilecek. Yine bu bağlamda yeni hal, bölge halkının daha taze, daha ucuz ve sağlıklı meyve sebze tüketmelerini sağlayacak ve bölge tarım üreticilerinin ürünlerini değerinde satmalarına katkı sağlayacak. Soçi Meyve Sebze Hali"nin kapanmasıyla Rostov-Aksay Meyve Sebze Hali"nin stratejik önemi daha da artmıştır. Yeni halin tamamlanmasıyla eski hal kapanacak ve Rostov bölgesinde yaş meyve sebzenin toptan satılabileceği yegane nokta konumuna gelecektir. Rostov"da halimize 15-20 kilometre mesafelerde bulunan 4 adet liman ile Türk yaş meyve sebze ihracatçısına en ucuz taşıma imkanı sunulmaktadır. Rusya pazarına girmek, işini büyütmek ve ihracatını artırmak isteyen firmalar için vazgeçilmez bir önem arz edecektir.'
AA


Geri Dön