26 / 04 / 2024

Rusya’nın yaptırımları Rönesans Holding'i mağdur edebilir!

Rusya’nın yaptırımları Rönesans Holding'i mağdur edebilir!

Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı yaptırımların, Rönesans Holding’in imzaladığı 3.2 milyar dolarlık anlaşmayı zora sokabileceği belirtildi.



Rusya, Türk müteahhitlik firmalarına sıkıntı çıkarmaya başladı. İmza aşamasındaki projeler askıya alınırken, gümrük işlemleri de yavaşlatıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Beştepe’deki sarayını inşa eden Rönesans Holding’in Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı yaptırımlardan en fazla etkilenecek Türk firmaları arasında yer aldığı bildirildi. Türk müteahhiler geçen yıl Rusya’da 3 milyar 851 milyon dolar değerinde 47 proje, bu yılın ilk 9 aylık döneminde de 2.3 milyar dolar değerinde 8 proje üstlendi. 1988 yılından bu yana Türk firmaların Rusya’da gerçekleştirdiği işlerin büyüklüğü ise 62 milyar doları buldu.


DÖNÜM NOKTASI OLMUŞTU


Türk firmaları, bu ülkede aldıkları işleri kendi buldukları kredilerle finanse ediyorlardı. Rusya’daki en büyük Türk müteahhitlik firması olan Rönesans, geçen yıl aralık ayında Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ile 400 milyon dolarlık ‘ortak yatırım’ anlaşması imzaladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette imzalanan anlaşma Rusya’daki yatırımlar için ‘dönüm noktası’ olarak nitelendirildi.


PUTİN’İN İYİ DOSTU


Rusya’nın en büyük yatırım fonlarından RDIF ile yapılan bu anlaşma, Rönesans’ın hem Rusya’da alacağı dev ihalelerin önünü açacak hem de bu yatırımların finansmanında Rusya’ya ait finans kaynaklarının kullanılmasını sağlayacaktı. Rönesans Holding’in patronu Erman Ilıcak, 400 milyon dolarlık anlaşma sayesinde 5 yılda 3.2 milyar dolarlık inşaat işi gerçekleştireceklerini açıklamıştı. Uçak krizi sonrasında değişen dengelerin, 3.2 milyar dolarlık kritik anlaşmanın geleceğini riske soktuğu belirtilirken, Putin’in en güvendiği Türk işadamları arasında yer alan Ilıcak’ın ilişkilerini de zedeleyeceği ifade ediliyor.


Moskova Kuleleri’ni inşa etti

Rusya’daki ikinci en büyük yabancı inşaat firması olan Rönesans Holding bu ülkede AVM’lerden gökdelenlere, sanayi tesislerinden elektrik santrallerine kadar çok farklı alanlarda inşaat işleri yürütüyor.

Şirketin prestij işleri arasında Rönesans House Rusya, Renaissance Moscow Towers, Avia Park AVM, Rönesans Forum iş merkezi, Rönesans Moskova Kuleleri, Crowne Plaza Oteli, Rönesans Center, Oz Alışveriş Merkezi, Federasyon Kulesi, Evrim Kulesi, Marine Façade, St. Petersburg Kola Endüstriyel Park gibi dev yatırımlar yer alıyor. Rusya dışında çok sayıda ülkede iş yapan Rönesans’ta 37 bin kişi çalışıyor.


Sözcü 


Geri Dön