19 / 04 / 2024

Rüzgar enerjisi santralleri eve ne kadar uzaklıkta olmalı?

Rüzgar enerjisi santralleri eve ne kadar uzaklıkta olmalı?

Rüzgar enerjisi santralleri hangi alanlar üzerinde kurulmalı? Rüzgar enerjisi santralleri eve ne kadar uzaklıkta olmalı? Rüzgar santrali olan bir arsada ev yapılabilir mi? İşte yanıtı..



Rüzgar enerjisi santralleri eve ne kadar uzaklıkta olmalı?

Enerji kaynağı güneş olan rüzgar enerji santralinde; güneş enerjisinin karaları, denizleri ve atmosferi her yerde aynı derecede ısıtmamasından dolayı oluşan sıcaklık ve basınç farkları rüzgarı yaratıyor.


Rüzgar santralinin ana yapı elemanı rüzgar türbinleri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bu santraller hangi alanlar üzerinde kurulmalı? Rüzgar enerjisi santralleri eve ne kadar uzaklıkta olmalı? Rüzgar santrali olan bir arsada ev yapılabilir mi?  


Rüzgar enerjisi santralleri yapılaşma şartları..

Rüzgar enerjisi santralleri, yerleşim yerinden en az 250- 300 metre uzakta oluyor. Buna göre, rüzgar enerjisi santrali bulunan alanlarda bu sınırdan sonra yapılaşmaya izin veriliyor.


Ancak, bu husus santralin kurulduğu bölgenin imar planına göre değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle arazinin bulunduğu belediyeye gidilerek, imar durumu sorgulaması yapılması gerekiyor.


Ülke enerji üretimine getireceği katkı ve kamu yararı doğrultusunda sit alanlarında koruma kurulunca uygun görülmesi halinde rüzgar enerji santralleri yapılabiliyor.


Rüzgar enerjisi santrallerinin çevresel dezavantajları..

Rüzgar enerji santralleri ve ÇED hususu hakkında yapılan çalışmalara göre, rüzgar enerjisi santrallerinin çevresinde yarattığı olumsuzlukları şu şekilde karşımıza çıkıyor: 


- "Yüksek kurulu güçlü tesislerin büyüklüklerinin oldukça fazla olması,


- Rüzgar türbinlerinin çevreye olan etkilerinin en büyüğü olarak gürültü seviyesi gösterilmektedir. 1991 yılında yapılan değerlendirmeye göre bir rüzgar türbininin 150 m yatay uzaklıktaki gürültü miktarının 43 Db(A) olduğu görülmektedir. Bu da bir ofis gürültüsünden daha azdır. Günümüz teknolojisi ile bu gürültü seviyesi daha da aşağıda kalıp, dezavantaj olmaktan çıkmaktadır.


- Rüzgar santrallerinin büyük kulesi ve pervaneleri ile doğal manzarayı bozması, kuşların ölümüne sebep olması ve telsiz iletişimini bozması gibi olumsuz etkileri de vardır."


Rüzgar enerji santrali nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön