29 / 03 / 2024

Rüzgar santrallerinde üretilen elektrik miktarı arttı!

Rüzgar santrallerinde üretilen elektrik miktarı arttı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye, son yıllarda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımların karşılığını alıyor.




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, Türkiye, son yıllarda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımların karşılığını alıyor. Özellikle yeni yatırımların devreye girmesiyle rüzgardan elde edilen elektrik miktarındaki artış devam ediyor.


Türkiye'de 2002'de 18,9 megavatla neredeyse yok sayılacak düzeyde olan rüzgar enerjisi kurulu gücü 3 bin 550,4 megavata ulaştı. Yılın 11 ayında devreye alınan rüzgar enerjisi kurulu gücü 790,7 megavat oldu. Türkiye'de halen 92 rüzgar santrali elektrik üretimine katkıda bulunuyor. 


Geçen yıl rüzgar santralleri toplam 7 bin 558 gigavatsaat elektrik üretirken bu yılın kasım sonu itibarıyla bu miktar 7 bin 566 gigavatsaate ulaştı. Böylece rüzgar santrallerinin geçen yılki elektrik üretimi rakamına 1 ay önceden ulaşıldı.


Rüzgar santralleri ocakta 554, şubatta 548, martta 742, nisanda 484, mayısta 633, haziranda 609, temmuzda 841, ağustosta 876, eylülde 709, ekimde 866, kasımda 704 gigavatsaate olarak gerçekleşti. Yıl içinde rüzgar santrallerinde en fazla elektrik üretimi ağustosta, en düşük elektrik üretimi nisanda oldu.


1 milyar dolar Türkiye'de kalacak


Rüzgar santrallerinden üretilen elektrik, Türkiye'nin enerji ithalatının ve dolayısıyla cari açığın azaltılmasına da önemli katkıda bulunuyor. Bu yıl rüzgar santrallerinden elde edilen elektriğin, 1 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmesini sağlaması bekleniyor.


Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynağına dayalı üretim kapsamında rüzgar santrallerine yönelik de teşvik uygulanıyor. Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisleri için 7,3 dolar cent/kilovatsaat bedel ödeniyor.


Türkiye'de 2023’e kadar rüzgar santrallerinin kurulu gücünün 20 bin megavata çıkartılması hedefleniyor.





Yenigün


Geri Dön