26 / 04 / 2024

S and P: En çok Türkiye ve Güney Afrika etkilenecek!

S and P: En çok Türkiye ve Güney Afrika etkilenecek!

S&P'nin "Gelişmekte olan piyasalarda Fed'in tahvil alımını azaltmasında en çok hangi bankacılık sistemi etkilenir" raporunda "Brezilya, Şili, Hindistan, Endonezya, Peru, Güney Afrika ve Türkiye" den oluşan 7 ülkenin bankacılık sistemleri ele alındı.



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımını azaltma programının, gelişmekte olan ekonomilerin bankacılık sistemleri üzerinde olumsuz etkileri olacağını bildirdi. 


S&P'nin "Gelişmekte olan piyasalarda Fed'in tahvil alımını azaltmasında en çok hangi bankacılık sistemi etkilenir" başlıklı değerlendirme raporunda, "Brezilya, Şili, Hindistan, Endonezya, Peru, Güney Afrika ve Türkiye" den oluşan 7 ülkenin bankacılık sistemleri ele alındı. Raporda, Türk bankacılık sisteminin dış borçlanmaya bağımlılığına işaret edilirken, "Biz Fed'in tahvil alımını azaltmasının, bazı gelişmekte olan ekonomileri, bankacılık sistemlerini ya doğrudan küresel likiditenin azalması sonucunda ya da dolaylı olarak ekonomik büyümenin azalmasıyla vurmasını tahmin ediyoruz. 


İncelediğimiz 7 bankacılık sisteminde, Türkiye ve daha az olmakla birlikte Güney Afrika en hassas durumda" değerlendirmesi yapıldı.Raporda, diğer gelişmekte olan ekonomilerin bankacılık sistemlerine ilişkin şu görüşler yer aldı: "Brezilya bankacılık sistemi, ülke ekonomisinin yavaşlamasmdan dolaylı olarak etkilenme olasılığına sahip. Şili, Hindistan, Endonezya ve Peru'daki bankacılık sisteminin, parasal genişlemenin olumsuz etkilerine, görece daha dirençli olmasını bekliyoruz." 



Günboyu


Geri Dön