25 / 04 / 2024

Şaban Burak: Çarpık yapılaşma Adana’nın kaderi!

Şaban Burak: Çarpık yapılaşma Adana’nın kaderi!

Adana Kamu Müteahhitleri Derneği Saymanı Şaban Burak, bölgedeki çarpık kentleşme sorunundan bahsetti. Burak, çarpık kentleşmenin Adana’nın kaderi olduğunu açıkladı.



Adana Kamu Müteahhitleri Derneği Saymanı Şaban Burak, kentteki en büyük sorun olan çarpık yapılaşma ile ilgili değerlendirmede bulundu. Çarpık kentleşmenin Adana’nın kaderi olduğunu söyleyen Burak, “Kentsel dönüşüm süreci yaşıyoruz. Gazipaşa, Atatürk Caddesi ve Ziyapaşa Bulvarı’nda 5 katlı binalar yıkılıyor, yerine 15 katlı gökdelenler yapılıyor. Şehirde araç sayısı ve insan sayısı artıyor, çeşitli sorunlar da beraberinde geliyor. Bunları bir an önce halledebilmek adına, kentsel dönüşümleri bu tür yerlerden ziyade, mahalleler de yapmak lazım. Asıl kentsel dönüşümün yapılması gereken yerler Sümer, Şakirpaşa ve Denizli gibi mahallelerdir” dedi.


Burak, yerel yönetimlerin büyük görevler üstlendiğini söyleyerek, “Alt yapıyı yapacaksınız, müteahhitlere de yardımcı olacaksınız.  TOKİ  ile olacak bir iş değil bu. Adana’da yerel müteahhitlerle bu işi çözmek lazım. Büyükşehir, Göl Mahallesi’nde kentsel dönüşüm açmış. TOKİ bina yapacak buraya. TOKİ’den ziyade yerel müteahhitler yaparsa şehre katkı olur. KDV’si, SGK’sı Adana’da kalır. Kentsel dönüşümlerde mutlaka yerli müteahhitler tercih edilmeli. Şakirpaşa, Denizli gibi mahallelere girip 3 dönüm 5 dönümü belediye alt yapısıyla beraber halledecek ve yerli müteahhitlere ‘gel yap’ diyecek. İşte kentsel dönüşüm böyle olur. Yeşil alanıyla, çocuk parkıyla, araç parkıyla bunların mutlaka çözülmesi lazım. Eğer çözülemezse maalesef Adana’nın geleceği kötü'' diye konuştu.


Başkan Burak, imar tadilatlarının birçok kenti kentsel dönüşüme kapattığını söylerek şunları kaydetti: “Sarıçam’da mantar gibi binalar yükselmeye başladı. Bunların altyapısı ve yolu yok. O kadar vahim bir durum ki.  Projeyi üreten yerel yönetimlerin mutlaka bunu dikkate alması lazım. Aksi takdir de Adana’nın şu anki durumu ile 20 yıl sonra ki durumu aynı olur. Kentsel dönüşüm dediğiniz zaman eski binaları yaşanır hale getireceksiniz. Yıkacaksınız, toplayacaksınız arsaları ve bir ada haline getirerek orada yeşil alan olarak binaları dikeceksiniz. Maalesef bizim yerel yöneticiler böyle yapmadı, yapmıyor ve böyle de devam edecek. Gelişmiş ülkelerde ev yapılmadan önce yolu ve kanalizasyonu yapılıyor. Elektrik ve suyu da gittikten sonra imara açılıyor ve vatandaşlar evini yapıyor. Müteahhitler gelip orada bir şeyler yapıyorlar. İnsanların yaşayabileceği standartlarla yaşam alanını hayata geçiriyorlar. Ama Türkiye’de maalesef inşaat bitiyor ve bitmiş olmasına rağmen yol bulvar açılmıyor ve asfaltlanmıyor. Bu durumda olan birçok yer var Adana’da. Baraj yolundan İbo Osman’a doğru gelen Altın yol diye bir yer var. Koskoca bir bulvardır ve önü çıkmaz sokaktır. Turgut Özal’dan Final Okullarına doğru gelen bulvarın önü kapalı. Geçmişte Barış Manço Bulvarı açılmış ve her iki tarafı kapalı çıkmaz sokak. Bunlar üstgeçitler ve altgeçitlerle iyileştirilebilir. Şu an da Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız, Devlet Bahçeli Köprüsü yapıyor ve bu olmazsa olmazlardan birisi. Bu köprü yapıldığı zaman şehrin iki yakasını bir araya getirecek. Seyhan ve Yüreğir’i birbirine bağlayacak. Orada 1500 yataklı bölgesel bir hastane yapıldı, adliye binaları yapıldı, Balcalı tarafında ikinci üniversite yapıldı, stadyum yapıldı. Bunları bir yere toplamak doğru değildi. Bunları şehrin muhtelif yerlerine dağıtmak durumundaydınız.” 


Müteehitlik sektörünün yaygınlaştığını bilmeyen herkesin müteahhitlik yaptığını söyleyen Burak,  “Biz, geçen yıl AKAMDER olarak Çağ Üniversitesi ile birlikte ortak bir projeye imza attık. Müteahhitlik Okulu adı altında, ben de dahil 70-80 tane üyemiz diplomalarını aldı. İnsan yönetimi, iş sağlığı, yönetim teknikleri, değişim ve uygulamalar, iş yerinde verimliliği arttırma, iletişim ve vücut dili, Türkiye ekonomisinin özellikleri ve Kıbrıs’ta iş olanakları konularında kapsamlı eğitim aldık. İyi ki de gitmişiz. Bize çok büyük katkısı oldu. Buradan AKAMDER ve Çağ Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyorum. Türkiye’nin birçok yerinden derneğimizi aradılar, bazı yerlerde görüşmeler devam ediyor. Biz her şeyde öncü olduk, öncü olmaya da devam ediyoruz” diye belirtti. 



Gazette


Geri Dön